Työelämä: Ou­lu­lai­nen Simo Ke­kä­läi­nen tapasi kiin­nos­ta­van eng­lan­ti­lai­sen ja hieroo nyt kaup­po­ja Va­lio­lii­ga­seu­ran kanssa

Liikenne: Hurjaa yli­no­peut­ta ajanut au­toi­li­ja jäi kiinni Kuu­sa­mon­tiel­lä Oulussa

Luitko jo tämän: Ou­lu­lai­sen Paulus Män­ty­län, 33, rin­nas­sa sykkii jo kolmas sydän

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lähes kuuteen pro­sent­tiin nouseva inf­laa­tio syö ku­lut­ta­jien os­to­voi­maa, en­nus­taa val­tio­va­rain­mi­nis­te­riö

Lähivuosien talouskasvu on ministeriön mukaan jäämäksi vaisuksi. Arvio valtion velkojen korkomenoista on noussut sadoilla miljoonilla.

Helsinki

Talouden kasvunäkymät kuluvan vuoden ja kahden seuraavan vuoden aikana jäävät vaisuiksi, arvioi valtiovarainministeriö.

Suomen bruttokansantuotteen (bkt) odotetaan kasvavan 1,4 prosenttia tänä ja 1,1 prosenttia ensi vuonna.

Aiemmin keväällä ministeriö laski ennustettaan tämän vuoden kasvusta 1,5 prosenttiin. Tuolloin lähes kahden prosenttiyksikön laskun takana oli Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan, mikä johti useiden länsimaiden Venäjälle asettamiin talouspakotteisiin. Ensi vuoden kasvuksi ennustettiin tuolloin 1,7 prosenttia.

Ministeriö ennustaa, että tänä vuonna inflaatio on keskimäärin 5,8 prosenttia. Hintojen nousu on suurimmalta osalta seurausta energian hinnan noususta. Kiihtyvän inflaation odotetaan leikkaavan kotitalouksien ostovoimaa ja kulutusmahdollisuuksia.

Kuluttajahintojen nousu hidastuu arvion mukaan vuoden lopulla ja on ensi vuonna keskimäärin 2,7 prosenttia.

Vuoden 2024 talousennuste on myös laskenut maltillisesti, kahdella prosentin kymmenesosalla 1,3 prosenttiin.

Arvio valtion velkojen korkomenoista on noussut viime vuoden lopulta. Nousua on 300 miljoonaa euroa ensi vuodelle ja 900 miljoonaa euroa vuodelle 2026.

Tämän vuoden talousennusteet ovat tarjonneet synkkää vaihtelua viime vuoden lopulla julkaistuille ennusteille. Silloin useat talousennustajat ennakoivat Suomen talouden kasvavan tänä vuonna noin kolme prosenttiyksikköä. Kasvuodotuksia siivittivät odotukset talouden toipumisesta koronaepidemian jäljiltä.