Ky­tö­sa­ho avasi pis­te­ti­lin­sä Rukan maail­man­cu­pis­sa, Norjan Tande Rukan mä­ki­val­tias

Niko Kytösaho avasi pistetilinsä mäkihypyn maailmancup-urallaan, kun hän hyppäsi 24:nneksi suurmäen kilpailussa Kuusamossa.

Voittoon Rukalla hyppäsi Norjan Daniel Andre Tande.
Voittoon Rukalla hyppäsi Norjan Daniel Andre Tande.
Kuva: KIMMO BRANDT

Niko Kytösaho ponnisti mäkihypyn Rukan maailmancupissa kaksi onnistunutta hyppyä lauantaina. Hän selvisi ainoana suomalaisena kilpailun toiselle kierrokselle ja kaappasi 21:nnellä sijalla uransa ensimmäiset maailmancupin pisteet.

19-vuotias Kytösaho pääsi ensimmäisellään 124,5 metriin ja toisella 128,5 metriin.

–  Tasaisia hyppyjä molemmat, rentoja vetoja. Pääsin toisella pidemmälle, mutten huomannut hypyissä mitään eroa. Pituusero tuli varmaan lähinnä olosuhteesta, Kytösaho arveli.

Kytösaho korosti voimakkaasti itseluottamuksen merkitystä. Maailmancupin pisteetkin hän valjasti henkiseen valmennukseen.

–  Oli tärkeä steppi saada nämä pisteet. Niistä saa taas itseluottamukseen buustia. Nyt tiedän, että tasoni riittää maailmancupin kisojen toiselle kierrokselle, vaikken edes pystyisi aivan parhaisiin hyppyihini, Kytösaho pohti saavutuksensa merkitystä.

–  Tällaisetkin laakit riittävät. Ei tarvitse tehdä mitään ylimääräistä.

Kesä kasvatti itseluottamusta

Kytösaho arveli, että hyppyjen rentous on perua onnistuneesta kesäharjoittelusta. Harjoituskaudella hän korjasi ylämäen laskuasentonsa painopistettä eteen.

–  Nyt se on jo aika limitillä, mutta siitä saa ponnistuksen helpommin oikeaan suuntaan.

–  Ennen minulla oli myös hypyssä enemmän ajatusta ja pyrin kontrolloimaan sitä liikaa. Saimme kesällä luonnollisen hyppytyylin esiin. Nyt pyrin siihen, että pysyisin läpi kauden tällä tasolla.

Norjan Daniel-Andre Tande otti Wislan cupvoiton jatkoksi Rukan ykköstilan. Itävallan Philipp Aschenwald oli toinen ja Slovenian Anze Lanisek kolmas, kun Norjan Marius Lindvik ja Slovenian Peter Prevc hylättiin välinetarkastuksessa.

Kuusamossa hypätään henkilökohtainen kilpailu myös huomenna.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 19.30 ja 19.50.

Katso Rukan maailmancup-viikonlopun ohjelma.