Ky­syim­me: Meneekö il­man­vaih­to­lai­te tuu­let­ta­mal­la rikki?

Paahtavat helteet ja hiostavan kosteat, liki trooppiset ilmat saavat ihmiset etsimään helpotusta oloonsa. Kiusaus avata joka ikinen säppi talosta on suuri. Lukija pohti, voiko ikkunoiden auki pitäminen mahdollisesti rikkoa ilmanvaihtolaitteen.

Saako ilmanvaihtolaitteenlaitteen rikki ikkunoita auki pitämällä, LVI-Pitkälän liiketoiminta-alueen vetäjä Sampo Saarinen?

– Ei kone siitä vaurioidu, mutta silloin taloon ei tule suodatettua ilmaa. Hyvä tapa toimia olisi pitää kuumina kesäpäivinä ovet ja ikkunat suljettuna sekä ilmanvaihto pienellä. Yöllä ilmanvaihtoa voi sitten tehostaa tai avata ikkunat, jotta talo saadaan täyteen raikasta ja kylmempää ilmaa.  Uudemmissa laitteissa on kesäöille automaattinen viilennys.

Esimerkiksi kerrostaloissa ei aina voi asuntokohtaisesti säätää ilmanvaihtoa, vaan kaikkien asuntojen ilmanpoiston hoitaa katolla oleva huippuimuri. Kuinka tulisi toimia taloissa, joissa ilmastointia ei voi itse säätää?

– Sellaisessa tapauksessa on silti hyvä pitää ovet ja ikkunat kiinni päivisin, ja avata ikkunat yöksi. On myös hyvä estää valon ja lämmön tulo, eli pitää sälekaihtimet auringon puolelta suljettuina.

Jos ikkunoita auki pitämällä ei saa ilmanvaihtolaitetta hajalle, niin saako sen jotenkin vahingossa rikki?

– Ilmanvaihtoa ei saisi kytkeä pois päältä. Ei sekään hajota laitteita, mutta ilmanvaihdon tulisi aina olla vähintään pienellä. Taloyhtiön laitteita ei saisi omin nokkineen lähteä ruuvailemaan, ja esimerkiksi ilmastointilaitteen kesäkennon tai ohituspellin olisi hyvä ammattilaisen asentaa ensimmäisen kerran ja opastaa asukasta kuinka ne vaihdetaan jatkossa.

Onko ihmisillä muita harhakäsityksiä ilmanvaihdosta?

– Ilmalämpöpumppu ei ole ilmanvaihtolaite. Se lämmittää tai viilentää ilmaa, mutta ei vaihda sitä.