Oulun budjetti: Näin kau­pun­gin­joh­ta­ja Seppo Määttä esittää käy­tet­tä­väk­si 650 mil­joo­naa euroa

Musiikki: Ou­lu­lais­per­heen kaikki jäsenet ovat kovia muu­si­koi­ta

Huoltajuus: Lap­sis­taan tais­tel­leen ou­lu­lai­si­sän uh­ka­sak­ko­vaa­ti­mus hy­lät­tiin

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ky­syim­me kan­sa­ne­dus­ta­jil­ta, mikä on tär­kein­tä kun­ta­vaa­leis­sa: Esiin nou­si­vat ter­veys, kou­lu­tus ja yrit­tä­jyys – "Nyt ne so­me-vaa­lit tai­ta­vat tulla"

Kansanedustajat arvioivat Lännen Median kyselyssä tärkeimmät teemat kuntavaaleissa, jotka pidetään 13. kesäkuuta. Vastauksensa antoi 111 kansanedustajaa, joista valtaosa on itsekin ehdolla vaaleissa. Koronan takia kampanjointi on tavallista vaisumpaa.

Kansanedustajien mukaan kuntavaalien kolme tärkeintä teemaa ovat terveys ja hyvinvointi, koulutus ja sivistys sekä yrittäjyys ja elinvoima.
Kansanedustajien mukaan kuntavaalien kolme tärkeintä teemaa ovat terveys ja hyvinvointi, koulutus ja sivistys sekä yrittäjyys ja elinvoima.
Kuva: Mauri Ratilainen

Kertaalleen siirretyt kuntavaalit pidetään 13. kesäkuuta, mutta toistaiseksi vaalitoreilla on koronavirusrajoitusten takia hiljaista.

Kansanedustajista merkittävä osa on kuntavaaleissa ehdolla. He helposti hyötyvät nimekkyydestään, kun moni tuntematon ehdokas ei pääse kampanjoimaan ihmisten keskelle.

– Pitkään on sanottu, että seuraavat vaalit ovat some-vaalit, ja nyt ne taitavat tulla, sanoo esimerkiksi kokoomuksen Sari Sarkomaa.

Kansanedustajilla on paikallispolitiikan lisäksi kokemusta valtakunnan asioista. Siksi päätimme kysyä heiltä kokonaiskuvaa, mitkä ovat tärkeimmät kuntavaaleissa päätettävät teemat tänä vuonna.

Kolme teemaa erottuu ylitse muiden. Ne ovat terveys ja hyvinvointi, koulutus ja sivistys sekä yrittäjyys ja elinvoima. Nämä vaihtoehdot keräsivät kolme neljäsosaa vastauksista.

Muita kyselyssä tarjottuja teemoja ovat työllisyys ja verotus, liikenne, kaavoitus ja asuminen, ilmastotoimet ja ympäristö sekä turvallisuus. Yksi yhdeksästä vastanneesta kansanedustajasta valitsi valmiin listan sijaan oman teemansa.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.