Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Kärpät: Ari Stenius jatkaa Oulun Kärp­pien lii­ga­ot­te­lui­den se­los­tus­ta Radio Ka­le­vas­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Ky­se­ly­tut­ki­mus: Ar­vo­au­to­jen omis­ta­jat hakevat ak­tii­vi­sim­min uutta työtä – BMW- ja Au­di-kul­jet­ta­jat listan kär­jes­sä

BMW- ja Audi-kuskien lisäksi töitä aktiivisimmin hakevat kuljettajat, joilla on allaan Tesla, Jaguar, Lexus tai Alfa Romeo.

BMW:llä huristelevat suomalaiset etsivät ahkerasti töitä.
BMW:llä huristelevat suomalaiset etsivät ahkerasti töitä.
Kuva: SASCHA STEINBACH

Arvoautojen omistajat ovat muita suomalaisia selkeästi aktiivisempia työmarkkinoilla. Asia selviää Oikotien marraskuussa teettämästä kyselytutkimuksesta. Vastaajia kyselyyn oli 15 517.

BMW-kuljettajista 27 prosenttia hakee tällä hetkellä uutta työtä. Puolet bemarikuskeista vähintäänkin seurailevat työmarkkinoiden tilannetta mielenkiinnolla. Audi-kuskeista vastaavasti 21 prosenttia etsii uutta työtä, 41 prosenttia puolestaan seuraa työilmoittelua.

BMW- ja Audi-kuskien lisäksi töitä aktiivisimmin hakevat kuljettajat, joilla on allaan Tesla, Jaguar, Lexus ja Alfa Romeo.

– Automerkillä ja työnhakuaktiivisuudella on yllättävä yhteys. Yleisimmillä merkeillä ajavat eivät ole yhtä aktiivisia kuin arvoautokuskit. Esimerkiksi Volkswagenilla ajavista suomalaisista 18 prosenttia etsii töitä nyt ja 19 prosenttia vähintäänkin seurailee työpaikkailmoituksia. Sama suuntaus jatkuu muun muassa Toyota-, Skoda-, Kia- ja Nissan-kuskien kohdalla, Oikotie Työpaikkojen johtaja Joonas Pihlajamaa sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksen mukaan poikkeuksen suuntaukseen tekee Mercedes-Benz, joiden omistajista 55 prosenttia ei ole kiinnostunut työpaikanvaihdoksesta lainkaan.

– Automerkin ja työnhakuaktiivisuuden yhteydessä yllättävää on se, että palkkatason osalta korrelaatio on päinvastainen. Mitä suuremmat vuositulot, sitä vähemmän halua vaihtaa työpaikkaa. Bemarien, Audien ja Teslojen kuskit ovat siis poikkeuksia isoon kuvaan.

Vuodessa 10 000–60 000 euroa tienaavista suomalaisista yli puolet on vähintäänkin harkinnut uutta työtä.

Tutkimuksen mukaan aktiivisimpia ovat 10 000–20 000 euroa vuodessa tienaavat suomalaiset. Heistä yli viidennes hakee aktiivisesti uutta työpaikkaa. 20 000–60 000 euroa tienaavista puolestaan reilu kolmannes vähintäänkin seuraa työmarkkinatarjontaa.