Kym­me­net tytöt saat­ta­neet joutua sek­suaa­li­te­ko­jen uh­reik­si naan­ta­li­lai­sel­la he­vos­tal­lil­la, kertoo Turun Sanomat – nuo­rim­mat 12-vuo­tiai­ta

Poliisi vahvistaa, että sille on jätetty muutama talliin liittyvä rikosilmoitus. TS:n mukaan poliisilla oli operaatio tallilla tiistai-iltana.

Turku/Helsinki

Turun Sanomien mukaan ainakin kymmeniä 12–20-vuotiaita tyttöjä tai nuoria naisia olisi joutunut eriasteisten seksuaalitekojen kohteiksi naantalilaisella hevostallilla kymmenen vuoden aikana. SR Tallin pitäjät ovat TS:n mukaan teettäneet tytöillä raskasta työtä ja vaatineet heitä lyömään hevosia.

Omistajapariskunnan naisosapuoli kiistää väitteet STT:lle. Poliisille on tullut tapauksesta muutama rikosilmoitus, joita selvitetään. Omistajat puolestaan ovat tehneet rikosilmoituksen esitetyistä väitteistä, toinen omistajista kertoo.

Tapahtumat on lehden mukaan pitänyt piilossa se, että pariskunta on pelotellut tytöt ja heidän läheisensä hiljaisiksi muun muassa uhkailulla. Lehden mukaan seksuaaliset teot ovat olleet esimerkiksi kommentointia ja koskettelua, mutta osa teoista täyttää lain määrittelemät kriteerit lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Monille pari kertoi suoraan, että miehen tavoitteena oli seksi tytön kanssa, lehti kirjoittaa.

Toiminta Turun eläinsuojeluyhdistyksen (Tesy) omistamissa tiloissa on jatkunut näihin päiviin, ja tallinpitäjät ovat yhdistyksen aktiivijäseniä, lehti kirjoittaa.

Nainen kiistää väitteet

Tallin omistajapariskunnan naisosapuoli sanoo STT:lle, että väitteet seksuaalisista teoista eivät pidä paikkaansa.

– Tämä on katkeroituneiden nuorten kosto, omistaja sanoo.

– He ovat jostain syystä tai toisesta joskus meidän kanssa riitaantuneet tai sitten on meidän toimesta [hoitopaikka] irtisanottu.

Tallilla ei omistajan mukaan ole teetetty pakkotyötä.

Eläimiä ei omistajan mukaan myöskään ole näännytetty tai lyöty. Omistajan mukaan lehdessä on julkaistu hevosista melkein kymmenen vuotta vanhoja kuvia.

Naisen mukaan SR Talli -toiminimi on poistettu käytöstä tammikuussa, mutta hevostenpito tallilla jatkuu.

Turun Sanomien mukaan juttukokonaisuus perustuu laajaan ja monipuoliseen lähdeaineistoon. Tiedot on sen mukaan varmistettu toisistaan riippumattomista lähteistä, joiden määrää lehti ei mainitse.

Turun kaupungin valvontaeläinlääkäri Tiina Korte-Mattila kertoo STT:lle tehneensä tallille tiistaina ammattimaisen eläintenpitotarkastuksen. Korte-Mattilan mukaan tallin omistaja pyysi tarkastusta 1–2 viikkoa sitten.

Tarkastuksessaan Korte-Mattila ei havainnut huomautettavaa. Tallilla ei hänen mukaansa ollut laihoja eläimiä eikä eläinten käyttäytyminen viitannut väkivaltaiseen kohteluun. Korte-Mattila kertoo saaneensa tietää tallia koskevasta uutisesta vasta käyntinsä jälkeen.

Edellisellä tarkastuskäynnillä marraskuussa 2019 hän ei löytänyt huomautettavaa.

Poliisi selvittelee, TS: poliisilla operaatio tallilla

TS:n tietojen mukaan talliin liittyviä rikosilmoituksia on tehty neljä, mutta todellisten uhrien määrä pelkästään seksuaalitekojen osalta voisi olla ainakin kymmeniä.

Lounais-Suomen poliisista vahvistettiin STT:lle, että tiistaiaamuun mennessä rikosilmoituksia oli tullut neljä.

– Asian selvittely on alkutekijöissään, sanoo tutkinnanjohtaja Petri Lamppu.

Lamppu kertoo, että ensimmäiset ilmoitukset tulivat viime viikolla. Niiden perusteella mahdollisia asianomistajia olisi tällä hetkellä muutamia.

Näin lehtijutun perusteella epäilyt olisivat huomattavasti laajempia kuin poliisin tietoon saatetut epäilyt.

Rikosilmoituksiin on kirjattu epäiltyjä seksuaalirikoksia, uhkaamista ja kunniaan liittyviä rikoksia, tutkinnanjohtaja kuvailee. Hän myös vahvistaa, että väitteistä on tehty vastailmoitus.

Turun Sanomat kertoi tiistai-iltana, että poliisilla oli illalla operaatio SR Tallin tiloissa. STT ei tavoittanut Lounais-Suomen poliisia kommentoimaan asiaa. Myöskään TS ei ollut tavoittanut poliisia tiistai-iltana.

Poliisi kirjoitti Twitterissä, että asiasta tietävät voivat olla yhteydessä osoitteeseen vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi