Vihapuhe: Lauri Nikula antoi tör­ky­pu­heen virrata vuosia, kunnes mitta tuli täyteen

Ruoka: Ou­lu­lais­ten ba­naa­nit kyp­sy­vät Van­taal­la

Harrastukset: Suo­si­tuil­le ke­ra­miik­ka­kurs­seil­le pääsee Oulussa vain tuu­ril­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

"Ku­vi­tel­laan, että muutama lamppu sinne tänne, helppo juttu" – va­lo­tai­de­ta­pah­tu­mi­nen jär­jes­tä­jät tulevat ky­sy­mään vink­ke­jä ko­ke­neil­ta ou­lu­lai­sil­ta

Valotaidetapahtumista on tullut todella monen suomalaiskaupungin tapa piristää talven pimeää. Oulun Lumo-valofestivaalia järjestetty jo yli 10 vuotta. Valotaide on kehittynyt tuona aikana, mutta rahaakin siihen saisi menemään loputtomasti.

Oulu

Lumo-valofestivaali valaisee jälleen Oulun 17.-19.2023.

Oulun Lumo on tekijöidensä mukaan Helsingin ja Jyväskylän tapahtumien rinnalla Suomen valotaidetapahtumien konkareita. Kokemus näkyy kehittyvänä tapahtumana, mutta myös siinä, että oululaisille tulee vuosi vuodelta lisää konsultointipyyntöjä. Tulevien valotaidetapahtumien järjestäjiä kiinnostaa kaikki käytännön opit. Kysyjiä on niin kotimaasta kuin ulkomailta.

"Ensimmäinen neuvo on budjetin tarkistaminen. Valotaide tuppaa olemaan aika kallista, ja se ei useinkaan ole tulevilla tapahtumajärjestäjillä selkeänä mielessä ja tiedossa", kertoo tapahtumapäällikkö Jarkko Halunen Oulun kaupungilta.

Valotaide on teknisen ja taiteellisen osaamisen yhdistelmä, jolla on hintansa.

"Olemme itsekin nähneet eurooppalaisissa tapahtumissa valotaideteoksia, joiden, siis yksittäisen teoksen, hinta ylittää meidän koko tapahtumabudjetin", Jarkko Halunen kuvailee.

Oulun Lumo-valofestivaalin kokonaisbudjetti on noin parisataa tuhatta euroa.

Mitä Lumo tarjoaa talvella 2023, mitä oppeja oululaiset ovat saaneet kantapään kautta ja kevyemmin vuosien varrella, kuinka valotaide on kehittynyt Lumon kymmenvuotisen historian aikana ja millaisista valoista Oulussa vasta haaveillaan - kaikesta tästä keskusteltiin tapahtumajärjestäjien Jarkko Halusen ja Anna Lanaksen vieraillessa Radio Kalevassa.

Toimittaja on Sini Salmirinne.