Henkirikokset: Oulussa jo toinen hen­ki­ri­kos viikon sisään

Lumi: Oulussa on nyt lunta poik­keuk­sel­li­sen paljon

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Kuopion kou­lu­sur­ma­ju­tus­ta nos­tet­tiin syyt­teet, kä­sit­te­ly alkaa syys­kuus­sa – syy­te­tään muun muassa mur­has­ta ja 20 murhan yri­tyk­ses­tä

"Suuri kysymys on, miksi nuori mies hyökkäsi viattomien ihmisten kimppuun raa'alla väkivallalla", tutkinnanjohtaja totesi viime lokakuussa. Kouluhyökkäyksen uhri oli vuonna 1996 syntynyt Ukrainan kansalainen.

Kuopiossa sattuneesta koulusurmajutusta on nostettu syytteet. Epäiltyä syytetään murhasta ja 20 murhan yrityksestä. Lisäksi häntä syytetään tuhotyöstä, törkeän pahoinpitelyn yrityksestä sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Ostoskeskus Hermannin pihalle tuotuja kynttilöitä kaksi viikkoa hyökkäyksen jälkeen.
Ostoskeskus Hermannin pihalle tuotuja kynttilöitä kaksi viikkoa hyökkäyksen jälkeen.
Kuva: Matias Honkamaa

Teot tapahtuivat 1. lokakuuta viime vuonna Savon ammattiopiston tiloissa kauppakeskus Hermannin yhteydessä Kuopiossa.

Vuonna 1994 syntynyt mies hyökkäsi luokkahuoneessa olleiden oppilaiden ja opettajien, sekä yhden kauppakeskuksessa työskennelleen henkilön kimppuun. Aseenaan hänellä oli sapelityyppinen miekka. Yksi naishenkilö menehtyi hyökkäyksen seurauksena.

Syyttäjälaitos julkaisi asiasta tiedotteen perjantaina.

Myös epäiltyä kiinni ottamassa olleisiin poliiseihin on kohdistettu väkivaltaa ja sen uhkaa. Lisäksi ammattiopiston tiloissa on sytytetty tulipalo, josta on aiheutunut omaisuusvahinkoja.

Haastehakemukset on toimitettu Pohjois-Savon käräjäoikeuteen. Haastehakemukset ja esitutkintamateriaali tulevat julkiseksi kun tapaus on ollut esillä käräjäoikeudessa, ellei käräjäoikeus määrää toisin.

Kuva poliisioperaatiosta kouluhyökkäyksen aikaan viime vuoden lokakuussa.
Kuva poliisioperaatiosta kouluhyökkäyksen aikaan viime vuoden lokakuussa.
Kuva: Matias Honkamaa

Asian pääkäsittely alkaa Pohjois-Savon käräjäoikeudessa 8. syyskuuta. Käsittelyyn on varattu useita päiviä johtuen asianomistajien ja kuultavien suuresta määrästä.

Kun esitutkinta valmistui toukokuussa, miestä epäiltiin yhdestä murhasta ja yhdeksästä murhan yrityksestä. Nyt häntä siis syytetään yhdestä murhasta ja 20 murhan yrityksestä.

Luokassa oli paljon opiskelijoita, lähinnä nuoria naisia

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs Keskusrikospoliisista kertoi heti tapahtuman jälkeen, että ilmeisesti mies oli itse poistunut luokkatilasta jo ennen poliisin saapumista paikalle, vaikka virkavalta tuli rakennukseen hyvin nopeasti. (Lännen Media 3.10.2019)

Tapahtumapaikalla oli Töyräksen mukaan luokallinen opiskelijoita, lähinnä nuoria naisia. Hyökkäys oli nopea tapahtuma, ja myös paikallispoliisin partio oli nopeasti paikalla. Epäillyllä oli mukana myös ampuma-ase, joka oli ilma-ase.

Uhri oli vuonna 1996 syntynyt Ukrainan kansalainen

Kouluhyökkäyksen uhri oli vuonna 1996 syntynyt Ukrainan kansalainen.

– Epäillyn henkilöhistoriassa ei ole mitään sellaista, jonka perusteella tätä olisi voitu ennakoida, Töyräs kertoi lokakuussa Lännen Medialle hyökkäyksen jälkeen.

– Suuri kysymys on, miksi nuori mies hyökkäsi viattomien ihmisten kimppuun raa'alla väkivallalla.

Teko tapahtui Kuopion Leväsessä sijaitsevassa Kauppakeskus Hermannissa.
Teko tapahtui Kuopion Leväsessä sijaitsevassa Kauppakeskus Hermannissa.
Kuva: Matias Honkamaa

Eri medioiden entisiltä luokkakavereilta keräämien havaintojen mukaan epäiltyä tekijää kuvattiin hiljaiseksi ja syrjäänvetäytyväksi.

– Teko vaikuttaa yksittäisen henkilön teolta. Oppilaitoksessa tapahtunut tulipalo on epäillyn sytyttämä, ja sen tarkoitusta selvitetään parhaillaan, Töyräs totesi lokakuussa tapahtuman jälkeen.

Poliisi kertoi tuolloin takavarikoineensa epäillyn asunnosta polttopullon.

Juttua päivitetty 21.8. klo 10.20. Lisätty tietoja leipätekstiin sekä alariviin. Lisätty myös kuvia.