Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Kun­toi­li­ja kirjasi suo­ri­tuk­sen­sa vihkoon la­dul­la, jää­ken­täl­lä sekä ui­ma­hal­lis­sa 50 vuotta sitten Oulussa

Kansalaisia kannustettiin liikkumaan keräämällä pisteitä lenkeistään. Kauden lopuksi Pohjoismaat sekä läänit ja kunnat kilpailivat pisteistä kuntokisassa.

Oulun Tarmoa edustanut Kalevi Kosunen (oikealla) oli tuomassa Suomelle pistevoittoa nyrkkeilymaaottelussa Ranskaan vastaan Helsingin messuhallissa tammikuun alussa 1974.
Oulun Tarmoa edustanut Kalevi Kosunen (oikealla) oli tuomassa Suomelle pistevoittoa nyrkkeilymaaottelussa Ranskaan vastaan Helsingin messuhallissa tammikuun alussa 1974.
Kuva: Pressfoto/Arkisto

Kaleva 5.1.1974. Kansanhiihtojen lisäksi käynnistyi tammikuun alusta kuntouinnit ja kuntoluistelut. Kansanhiihdot järjestetään tänä talvena Suomen, Ruotsin ja Norjan keskeisenä kuntokisana. Kilpa on alkanut lumien tultua ja päättyy 30.4.1974.

Pisteet kansanhiihto-ottelussa lasketaan seuraavasti: 10 kilometrin hiihto aikuisille 1 piste, 5 km alle 16-vuotiaat 1 piste, 3 km alle 10-vuotiaat 1 piste, 3 km eläkeläiset ja vammaiset 1 piste sekä 30 km yhtämittaista hiihtoa 3 pistettä. Jäähiihdon harrastajille merkintävihkot ovat Nallikarissa, Maikkulassa ja Kempeleen Vihiluodossa.

Vanhan tavan mukaan kilpaillaan myös läänien ja kuntien kesken. Oulu kuuluu yli 20 000 asukkaan kuntien D-sarjaan.

Kuntoluistelukampanja Suomi–Ruotsi 1.1.–3.3.1974 suoritusvaatimukset: puolen tunnin luistelu tai 1 000 metrin kertasuoritus. Päivässä voi saada vain yhden pisteen. Suoritukset merkitään kentillä oleviin vihkoihin tai kuntoluistelukortteihin, joita saa kenttien vahtimestareilta ja urheilutoimistolta.

Kuntouintikampanja kestää koko vuoden. Kampanja on Pohjoismaiden välinen. Kuntouinnissa 200 metrin suoritus riittää 1 pisteeseen. Päivässä voi saada vain 1 pisteen.

Hiihtoliitto oikaisee tietoja suksirahoista

Eräissä päivälehdissä esiintyneiden virheellisten uutisten johdosta Suomen Hiihtoliitto julkaisee tiedotteen:

"SHL ei velvoita hiihtäjiä käyttämään tiettyä suksimerkkiä. Valmennusmäärärahat eivät myöskään ole riippuvaisia siitä, millä suksilla kilpailija hiihtää. SHL on pyrkinyt kehittämään yhteistyötä suomalaisen suksiteollisuuden kanssa. Yhteistyön tuloksena on saatu aikaan valmennusmäärärahojen lisäksi erillinen kilpailustipendijärjestelmä, joka takaa liiton kautta lisääntyvää valmennustukea menestyville kilpailijoille.

Kilpailustipendien osuus valmennusmäärärahoista on vain 10 prosenttia. Stipendi myönnetään ainoastaan suomalaisilla suksilla hiihtäneille menestyneille kilpailijoille. Pidämme tätä luonnollisena, koska SHL jo sääntöjen mukaan on velvollinen olemaan mukana kotimaisen välinetuotannon kehittämisessä."

USA:n sukellusveneet vakoilevat NL:n vesillä

Osa Yhdysvaltain sukellusvenelaivastoa toimii Neuvostoliiton aluevesirajojen sisäpuolella ja pyrkii vakoilemaan Neuvostoliiton ydinsukellusveneiden liikkeitä. Näin kertoi Washington Post -lehti. Lehti  vertasi vakoilutoimintaa kuuluisien U-2 -vakoilukoneiden lentoihin Neuvostoliiton alueen yllä 1950-luvun lopulla.

Lehti viittasi vakoiluoperaatiota lähellä oleviin lähteisiin kertoessaan, että sukellusveneiden vakoilutoimet alkoivat jo 1960-luvun lopulla. Washington Post huomautti Neuvostoliiton olevan hyvin tietoinen Yhdysvaltain sukellusveneiden toimista.