Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Pääkirjoitus: Kisa vaalien yk­kös­pai­kas­ta on nyt huip­pu­ki­reä, ja siksi pienet mo­kai­lut tai on­nis­tu­mi­set voivat rat­kais­ta lop­pu­tu­lok­sen

Rikokset: Yli­vies­kan kou­lu­puu­ko­tuk­ses­ta epäilty van­git­tu

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Kuntien rooli hy­vin­voin­nin edis­tä­jä­nä ei lakkaa sote-ra­ken­ne­uu­dis­tuk­sen jälkeen

Kuntien rooli hyvinvoinnin edistäjänä ei lakkaa sote-rakenneuudistuksen jälkeen. Päinvastoin. Kuntalain toisessa kappaleessa sanotaan kuntien vastuusta seuraavaa: ”Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla.”

Maakunta- ja sote-uudistusta on yritetty viedä eteenpäin jo useiden hallituskausien ajan, usealla eri toteutustavalla. Yhtä kauan on pohdittu sitä, että mikä on kuntien rooli hyvinvoinnin edistäjänä tämän kuntamurroksen yhteydessä. Kyseessähän on iso kunnallishallinnollinen muutos, jossa keskeiset palvelukokonaisuudet siirretään pois kunnallisen itsehallinnon piiristä.

Aiheesta on tehty lukuisia tutkimuksia ja selvityksiä. Esimerkiksi kuntaliiton ”Hyvinvoinnin edistäminen kunnissa – sisältö, mahdollisuudet ja haasteet” -tutkimuksessa tultiin jo vuonna 2017 johtopäätökseen, että hyvinvoinnin edistäminen ei ole vain soten vastuulla.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.