Sotaharjoitus: Naton har­joi­tus tuo Tun­tu­ri-Lap­piin ennen nä­ke­mät­tö­mät ruuhkat

Tornihotelli: Terwa Towerin ase­ma­kaa­va­muu­tok­sen hy­väk­sy­mi­nen etenee Oulun kau­pun­gin­val­tuus­toon

Luitko jo tämän: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kun­ta-alan pitkä työ­eh­to­so­pi­mus­kiis­ta rat­kea­mas­sa – neu­vot­te­lu­tu­los kai­kil­le so­pi­mus­aloil­le

Sopimus viedään torstaina eri kunta-alan järjestöjen hallintojen hyväksyttäväksi.


Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on yksi neuvottelujen avainhenkilöistä.
Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on yksi neuvottelujen avainhenkilöistä.
Kuva: Mauri Ratilainen Com.Pic- Kuvato

Kuntatyönantaja jätti keskiviikkoiltana tarjouksen, jolla kunta-alan pitkään hiertänyt sopimustilanne on tarkoitus saada purettua.

Kaikki osapuolet hyväksyivät sopimustarjouksen. Huomenna torstaina liittojen on tarkoitus hyväksyä tai hylätä sopimus hallinnoissaan.

– Kunta-alalla on syntynyt neuvottelutulokset kaikilla sopimusaloilla. KT:n ja järjestöjen hallinnot käsittelevät neuvottelutuloksia huomenna. Sopimusten sisällöstä tiedotetaan hallintojen kokousten jälkeen, kirjoitti Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen Twitterissä torstaina.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vahvisti myös, että neuvottelutulos on saavutettu. Tehyn valtuusto päättää sopimuksen hyväksymisestä torstaina. Myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoi neuvottelutuloksen syntyneen.

Neuvottelutuloksen sisällöstä ei kuitenkaan ole toistaiseksi tietoa.

Neuvottelut koskevat noin 400 000 kunta-alalla toimivaa työntekijää ja viranhaltijaa. Joukossa on muiden muassa sairaanhoitajia, lääkäreitä, opettajia ja muita korkeasti koulutettuja ammattilaisia sekä hallintohenkilöstöä.

Aiempi sovintoesitys hylättiin

Lähes kuukausi sitten valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi sovintoesityksen, jonka Tehy ja Super hylkäsivät vappuaattona. Kaikki muut alat olisivat hyväksyneet sen.

Hoitajaliitot perustelivat ratkaisuaan heikennyksillä, joita esitys olisi niiden mukaan tuonut työntekijöille.

Sellaisina mainittiin muiden muassa palkankorotusten jääminen alle yleisen linjan ja kiky-tuntien korvaaminen työnantajan eduksi. Pettymys liitoille oli myös pitkään tavoitellun sote-alan sopimuksen jääminen jälleen kerran haaveeksi.

Kuntatyönantajat pettyi hoitajaliittojen päätökseen. Työnantajakeskusjärjestön suunnasta viestitettiin, että hoitajapuolen toiminta oli vastuutonta ja lyhytnäköistä.

Myös muut ammattijärjestöt olivat pettyneitä. Julkisalan koulutettujen ammattijärjestön Jukon johdosta tuotiin vappuaattona esille näkemystä, jonka mukaan neuvottelupöytään pitää palata niiden järjestöjen kanssa, jotka ovat valmiita neuvottelemaan ja sopimaan.

Juttua muokattu kello 22.12: Juttua päivitetty kauttaaltaan ja lisätty tieto neuvottelutuloksesta.