Pääkirjoitus: Asun­to­kau­pan krii­si­vai­he sekä lyö että hellii

Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa tar­jot­tu oudon ha­jui­nen jau­he­li­ha­keit­to tut­ki­taan la­bo­ra­to­rios­sa

ADHD: Oulussa ke­hi­tet­tiin peli, joka voi jopa pal­jas­taa lapsen ADHD:n

Mainos: Markkinointitoimisto Kolmas Polvi etsii markkinoinnin asiantuntijaa - tutustu ja hae tästä

Ku­nin­ga­tar Eli­sa­be­tin hau­ta­jai­set jär­jes­te­tään 19. syys­kuu­ta – arkku kul­je­te­taan ar­mei­jan len­to­ko­neel­la

Ainakin Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sekä Japanin keisari Naruhito aikovat osallistua hautajaisiin.

Väkijoukot kokoontuivat lauantaina Buckinghamin palatsin eteen Lontoossa.
Väkijoukot kokoontuivat lauantaina Buckinghamin palatsin eteen Lontoossa.
Kuva: OLIVIER HOSLET

Torstaina kuolleen kuningatar Elisabetin hautajaiset järjestetään maanantaina 19. syyskuuta Westminster Abbeyssa, kertoo Buckinghamin palatsi. Elisabet kruunattiin samassa kirkossa, ja siellä hän myös avioitui prinssi Philipin kanssa vuonna 1947.

Kuningatar Elisabetin arkku kuljetetaan Lontooseen tiistaina ilmavoimien koneella. Koneessa on mukana prinsessa Anne, kuningatar Elisabetin ainoa tytär, kertoo BBC.

Hautajaispäivä on Britanniassa yleinen vapaapäivä.

Ennen hautajaisia kuningatar Elisabetin arkku on esillä Westminster Hallissa. Tällöin suurella yleisöllä on mahdollisuus jättää jäähyväiset hänelle.

Kuningatar Elisabet kuoli torstaina 96-vuotiaana Balmoralissa. Hänen arkkunsa on määrä siirtää sieltä Holyroodhousen kuninkaalliseen palatsiin Edinburghissa sunnuntaina, kertoo muun muassa BBC. Arkku jää sen jälkeen Edinburghin St. Gilesin katedraaliin päiväksi, ja yleisö saa vierailla sen luona.

Kyseessä ovat ensimmäiset valtiolliset hautajaiset Britanniassa sitten vuoden 1965, jolloin Britannian entinen pääministeri Winston Churchill haudattiin.

Edesmenneen kuningatar Elisabetin suruliputukseen lasketut liput oli lauantaina Britanniassa nostettu vuorokauden ajaksi ylös uuden kuninkaan Charlesin kunniaksi. Suruliputus jatkuu jälleen sunnuntaina.

BBC kertoo, että kuningatar Elisabetin lapset prinsessa Anne, prinssi Andrew ja prinssi Edward sekä osa heidän lapsistaan kävivät lauantaina Balmoralin linnan edustalla tervehtimässä sinne kerääntynyttä väkijoukkoa.

Naruhiton vierailu poikkeuksellinen

Japanin keisari Naruhito aikoo matkustaa kuningatar Elisabetin hautajaisiin, kertovat paikalliset mediat. Naruhiton matka olisi hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa sen jälkeen, kun hän itse nousi keisariksi vuonna 2019.

Keisarin oli määrä muutenkin tehdä valtakautensa ensimmäinen ulkomaanmatka Britanniaan vuonna 2020, mutta vierailu peruuntui koronapandemian takia.

Mainichi Shimbun -lehti kirjoitti, että vierailusta tulisi poikkeuksellinen, sillä keisari ei yleensä käy hautajaisissa Japanissa tai ulkomailla. Edellinen keisarillinen hautajaisvierailu tapahtui vuonna 1993, kun Naruhiton isä, keisari Akihito matkusti Belgiaan kuningas Baudouinin hautajaisiin.

Myös muun muassa Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut osallistuvansa hautajaisiin.