Rakentaminen: Vantaan pu­toa­mis­kuo­le­ma johti par­vek­kei­den käyt­tö­kiel­toon myös ou­lu­lais­ta­los­sa

Asuntokauppa: Oulun asun­to­mark­ki­noil­la on nyt ostajan mark­ki­nat

Luonto: Tyr­nä­vä­läi­sen Raimo Ala­ta­lon mök­ki­ran­nas­sa odotti jäiden läh­det­tyä raa­to­yl­lä­tys

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kumar myi ainoan leh­män­sä saa­dak­seen äly­pu­he­li­men lap­sel­le – in­ter­net­yh­teys on in­tia­lais­las­ten kou­lun­käyn­nin elin­eh­to ko­ro­na-ai­ka­na

Miljoonat vähävaraiset intialaislapset ovat jääneet pois koulusta koronaviruksen vuoksi.

Kun Intian koulut suljettiin, opetus siirtyi verkkoon. Gujjar- ja Bakarwal-heimojen lapsille palkattiin opettajat opettamaan ulkoilmassa.
Kun Intian koulut suljettiin, opetus siirtyi verkkoon. Gujjar- ja Bakarwal-heimojen lapsille palkattiin opettajat opettamaan ulkoilmassa.
Kuva: JAIPAL SINGH

Pohjoisintialainen maanviljelijä Kuldip Kumar myi ainoan lehmänsä ostaakseen älypuhelimen. Sellainen tarvittiin, jotta hänen lapsensa voisivat osallistua etäopetukseen koronaviruksen suljettua koulut neljä kuukautta sitten.

Kumar oli jo veloissa ja lehmä oli hänen ainoa omaisuutensa. Viime viikolla hän myi sen noin 6 000 rupialla (67 eurolla), josta käytti lähes kaiken puhelimeen.

– Naapurillani oli älypuhelin, mutta lapseni eivät halunneet mennä sinne joka päivä opiskelemaan. Olin huolissani heidän koulutuksestaan, joten myin lehmän, Kumar kertoo Reutersille puhelimitse.

Koulujen avautumisesta ei ole vielä mitään merkkejä, joten internetistä on tullut lapsille välttämättömyys. Se on pakottanut monet pienituloiset perheet raapimaan jostain rahaa halpaan tai käytettyyn älypuhelimeen.

Intiassa on noin 240 miljoonaa koululaista, mikä voi johtaa puhelinmyynnin merkittävään kasvuun. Jo nyt mobiilialan asiantuntijat ovat havainneet, että käytettyjen laitteiden myynti maaseudulla on kasvanut.

Kaikilla ei ole varaa

Intia on maailman toiseksi suurin älypuhelinmarkkina heti Kiinan jälkeen. Lähes puolella maan miljardista matkapuhelinkäyttäjästä on laite, jolla pääsee nettiin.

Kumarille ja hänen vaimolleen älypuhelin on jotain ihan uutta. Kumpikaan heistä ei ole koskaan käyttänyt internetiä ja tähän mennessä älypuhelinta ovat käyttäneet vain lapset.

Monelle peruspuhelimen käyttäjälle hyppy digiaikaan on liian kallis. Huomiota köyhien perheiden ongelmiin herätti tapaus, jossa teinityttö teki itsemurhan, koska perheellä ei ollut televisiota tai älypuhelinta, jonka avulla opiskella.

– Peruspuhelimet maksavat alle tuhat rupiaa. Miten käyttäjät ostavat älypuhelimen 3 000 tai 4 000 rupialla, kun näytön vaihtaminenkin maksaa yli tuhat rupiaa, kysyy International Data Corporationin tutkimusjohtaja Navjendar Singh,

Tuhat rupiaa on suunnilleen 11 euroa.

Köyhät vaarassa pudota koulusta

Älypuhelinten puute ei ole ainut este etäopiskelulle Intiassa.

Huonot yhteydet, puhelinten ja datapakettien hinnat sekä huoli liiallisesta ruutuajasta ovat saaneet viranomaiset pohtimaan, miten opetus saataisiin pois internetistä.

Maharashtran osavaltio suunnittelee televisio- ja radiokanavia, joilla oppitunteja lähetettäisiin. Pratham-järjestö on alkanut lähettää oppitunteja ja kotitehtäviä tekstiviesteinä Whatsapp-viestien sijaan, jolloin niihin pääsee käsiksi ilman älypuhelintakin.

Silti miljoonat lapset erityisesti köyhimmistä perheistä ovat keskeyttäneet koulunkäyntinsä koronaviruksen vuoksi.

– On tärkeää pitää yhteyttä oppilaisiin, tai heidät lähetetään maatiloille töihin. Kun vanhemmat alkavat saada rahaa lapsiltaan, he eivät enää pidä koulua tärkeänä, opettaja Nagnath Vibhute sanoo.