Kul­mu­ni: Maksan esiin­ty­mis­kou­lu­tus­ten kus­tan­nuk­set ta­kai­sin mi­nis­te­riöil­le

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) esiintymiskoulutuksista nousi kohu.
Valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) esiintymiskoulutuksista nousi kohu.
Kuva: Arttu Laitala

Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni maksaa esiintymiskoulutustensa kustannukset takaisin ministeriöille. Kulmuni sanoo tiedotteessa, että vaikka sopimukset kestävät oikeudellisen tarkastelun, ei se yksistään riitä.

Viestintätoimisto Tekiriltä ostetut lähes 50 000 euron arvoiset viestintäkoulutukset veloitettiin ensin työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ja valtiovarainministeriön tileiltä.

Kulmuni kertoi päätöksestään hallituksen koronamaskineuvottelujen jälkeen. Hän toteaa ymmärtävänsä kalliista koulutuksesta syntyneen kritiikin.

Summan suuruudesta hän kertoo yllättyneensä.

Kulmuni sanoo, ettei itse osallistunut sopimuksesta neuvottelemiseen tai sen laatimiseen.

– Avustajani kävi keskustelua edellytyksistä hankkia viestintä- ja esiintymiskoulutusta TEM:n viestintä- ja hallintoyksikköjen kanssa. Tältä pohjalta ministeriö neuvotteli sopimuksesta viestintätoimisto Tekirin kanssa. Siirryttyäni valtiovarainministeriksi vastaava sopimus tehtiin valtiovarainministeriön kanssa, Kulmunin tiedotteessa todetaan.

Kulmunin viestintäkoulutuksista uutisoi Suomen Kuvalehti tiistaina.

Ei liity oikeudellisia epäselvyyksiä

Kulmunin viestintätoimisto Tekiriltä saamia koulutuksia ei ole Ylen mukaan kilpailutettu ministeriöissä.

Valtiovarainministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön mukaan viestintäkoulutuksista tehtyihin sopimuksiin ei liity oikeudellisia tai hallinnollisia epäselvyyksiä. Hankinnat on tehty hankintaohjeita noudattaen.

Keskiviikkona uutisoitiin myös, että Kulmunin avustaja oli toivonut, ettei Kulmunilta kysyttäisi viestintäkoulutusasiasta Ylen ennalta sovitussa haastattelussa.

Valtiovarainministeri itse on kertonut jännittävänsä esiintymistä ja hakeneensa koulutuksista esiintymisvarmuutta. Tekir on valmentanut Kulmunia esimerkiksi puheen pitämiseen ja yksittäistä haastattelua varten.

Lue myös: Ministereille on tarjolla myös valtioneuvoston ilmaista esiintymisvalmennusta – Kulmunin tilaamiin koulutuksiin ei VM:n hallintojohtajan mukaan liity oikeudellisia epäselvyyksiä

Ylen ja IS:n mukaan hallituksen ministereistä myös ainakin ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) ovat saaneet ulkopuolelta ostettua esiintymiskoulutusta ministeriöiden laskuun. Näiden hinnat jäivät muutamiin tuhansiin euroihin.

Valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtajan Juha Majasen mukaan Kulmunille tehtyihin hankintasopimuksiin ei liity oikeudellisia tai hallinnollisia epäselvyyksiä. Majasen mukaan sopimukset on tehty hankintaohjeita noudattaen.

Lue myös: Kul­mu­nin esiin­ty­mis­kou­lu­tuk­sis­ta nousi kohu – Kes­kus­ta­kon­ka­rin neuvo: Pura kaikki asiaan liit­ty­vä heti avoi­mes­ti ja re­hel­li­ses­ti


Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 20.47.