Pesäpallo: Kaleva Live näyttää Lipon lauan­tai­sen ko­ti­ot­te­lun suorana lä­he­tyk­se­nä

Mi­nis­te­reil­le on tar­jol­la myös val­tio­neu­vos­ton il­mais­ta esiin­ty­mis­val­men­nus­ta – Kul­mu­nin ti­laa­miin kou­lu­tuk­siin ei VM:n hal­lin­to­joh­ta­jan mukaan liity oi­keu­del­li­sia epä­sel­vyyk­siä

Ministereiden koulutukseen on lisäksi varattu erillistä rahaa, mutta valtioneuvoston viestintäjohtajan mukaan sitä ei ole ehditty käyttää.

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin esiintymiskoulutusmaksuista nousi kohu.
Valtiovarainministeri Katri Kulmunin esiintymiskoulutusmaksuista nousi kohu.
Kuva: Mauri Ratilainen

Ministerit voivat halutessaan saada maksutta viestintä- ja esiintymisvalmennusta valtioneuvoston viestintäosastolta, kertoo valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski STT:lle.

– Kun Rinteen hallituksen uudet ministerit tulivat, kävin kertomassa heille lyhyesti valtioneuvoston viestinnästä ja kerroin myös, että me autamme mielellämme tarvittaessa viestintä- tai esiintymissparrauksessa, Anttikoski kertoo STT:lle sähköpostitse.

Suomen Kuvalehti kertoi tiistaina, että valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) on syyskuusta lähtien hankkinut viestintäkoulutuksia lähes 50 000 eurolla. Koulutukset on maksanut työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö.

Lue myös: Kul­mu­ni: Maksan esiin­ty­mis­kou­lu­tus­ten kus­tan­nuk­set ta­kai­sin mi­nis­te­riöil­le

Valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtaja Juha Majanen kertoi keskiviikkoiltana Twitterissä, että koulutusten hankintasopimuksiin ei liity oikeudellisia tai hallinnollisia epäselvyyksiä. Ministeriö julkistaa myöhemmin illalla tarkemman oikeudellisen arvion Kulmunin hankinnoista.

Kulmuni perusteli koulutuksia sekä SK:n jutussa että tiistain MTV:n Kymmenen uutisissa sillä, että ministeri on paljon julkisuudessa esillä ja jokaisessa esiintymisessä pitää onnistua.

– Olen kysynyt ministeriöstä, että saanko apua viestintään ja esiintymiseen ja siihen kouluttautumiseen, ja siihen olen apua saanut, Kulmuni sanoi MTV:llä tiistaina.

Kaksi ministeriä on hyödyntänyt valtioneuvoston viestintäapua

Anttikoski kertoo, että valtioneuvoston viestintäosaston voimin on "sparrattu" kahta ministeriä Antti Rinteen (sd.) ja Sanna Marinin (sd.) hallituksista. Hallituksessa on 19 ministeriä.

Viime kesänä viestintäosasto kävi eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) kanssa läpi videotervehdysten tekemistä kännykällä noin tunnin verran. Kyseessä ei Anttikosken mukaan ollut varsinainen esiintymiskoulutus Tuppuraiselle, "koska sen hän jo osaa".

Tämän lisäksi esiintymiskoulutusta on annettu tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kososelle (kesk.). Anttikoski muistelee koulutuksen toteutuneen pari viikkoa sitten. Kosonen on ollut vastuuministerinä julkisuudessa puhumassa koronarajoitusten vaikutuksista kulttuurin ja urheilun saralla, esimerkiksi Ylen A-studiossa toukokuun puolivälissä.

Viestintäasioita käytiin hallituskauden alussa läpi myös valtiosihteereiden ja erityisavustajien kanssa parin tunnin koulutuksessa, Anttikoski kertoo. Koulutukseen osallistui osa valtiosihteereistä ja erityisavustajista.

– Siinä puhuttiin laajemmin siitä, mitä me virkamiesviestijät teemme ja käytiin läpi esimerkiksi sosiaalista mediaa ja median kanssa toimimista.

Anttikosken mukaan valtioneuvoston viestintäosaston budjettiin on varattu rahaa ministereiden viestintäkoulutukseen, mutta sitä ei ole ehditty käyttää.

– Ei ole edes ehditty keskustella laajemmin hallituksen tai erityisavustajien kanssa koulutuksen järjestämisestä. Ministeriöiden viestintäjohtajien kesken puhuimme (asiasta) ehkä vuosi sitten.

"Perustaidot oppii lyhyessä kertasparrauksessakin"

Valtioneuvoston viestintäosasto tarjoaa ministereille valmennusta esiintymiseen, jos ministeri kokee tarvitsevansa sitä. Anttikosken mukaan valmennus kestää yleensä tunnin.

– Joko käydään esiintymistilanteita läpi tai sitten esimerkiksi kuvataan videolle esiintyminen ja analysoidaan sitä. Ihan samansisältöistä kuin alan toimijat tarjoavat. Meillä on useampia osaavia ja kokeneita viestijöitä töissä.

Ulkopuolista valmennusta hankittiin EU-puheenjohtajuuskauden kynnyksellä viime kesänä belgialaiselta Red Thread -viestintäyritykseltä. Ministerit saivat tuolloin henkilökohtaista esiintymisharjoitusta BBC:n toimittajanakin työskennelleeltä Laura Shieldsiltä. Koulutus maksoi valtioneuvoston kanslialle 8 500 euroa.

– Rinteen hallitus nimitettiin alle kuukausi ennen Suomen pj-kauden alkua, ja halusimme auttaa tuoreita ministereitä vaativassa tilanteessa vastaamaan kansainvälisen median kysymyksiin, Anttikoski kertoo.

Koulutus oli avoin kaikille ministereille, ja siihen osallistui yhdeksän Rinteen hallituksen ministeriä: Rinne, Marin, Kulmuni, Tuppurainen sekä Li Andersson (vas.), Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Krista Mikkonen (vihr.), Mika Lintilä (kesk.) ja Ville Skinnari (sd.).

Anttikosken mukaan valtioneuvoston viestintäosasto voi hankkia ulkopuolisia kouluttajia, mutta hankinnan on oltava "perusteltu ja kohtuullinen". Hankinnat tarvittaessa kilpailutetaan normaalisti hankintalain mukaan. Pienhankinnat voi ostaa ilman kilpailutusta, mutta silloinkin hintoja vertaillaan, Anttikoski kertoo.

– Minusta joissakin tilanteissa olisi järkevää valmentaa ministereitä ja myös virkamiehiä esiintymään, etenkin viestin selkeys ja tiivistäminen sekä esiintyminen haastatteluissa olisi hyvä apu melkein kaikille. Perustaidot oppii yleensä lyhyessä kertasparrauksessakin, Anttikoski kirjoittaa.

Yle: Ministeriöt eivät kilpailuttaneet Kulmunin koulutuksia

Kulmunin käyttämistä Tekir Oy:n esiintymiskoulutuksista on kertynyt arvonlisäveroineen yhteensä 47 771 euron laskut kahdelle ministeriölle. Kulmuni oli Rinteen hallituksessa elinkeinoministeri viime vuoden kesäkuusta joulukuuhun, jolloin hänet nimitettiin Marinin hallituksen valtiovarainministeriksi.

Ylen ministeriöiltä saamien laskutietojen mukaan valtiovarainministeriön osuus on yli 26 300 euroa ja työ- ja elinkeinoministeriön osuus lähes 29 900 euroa. Valtioneuvoston sisäisen ohjeen mukaan kilpailutuksen raja on 20 000 euroa. Ylen mukaan ministeriöt eivät kilpailuttaneet koulutuksia.

SK:n mukaan myös keskustalainen kulttuuriministeri Hanna Kosonen oli Tekirin mediavalmennuksessa kerran maaliskuun alussa. Samana päivänä hän oli puhumassa Ylen A-studiossa urheiluvalmennuksen ongelmista. Valmennuksen hinta verojen kanssa oli 2 480 euroa, ja lasku meni opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Iltalehden mukaan Tekir tuki keskustan vaalikampanjaa vuoden 2015 eduskuntavaaleissa lähes 2 000 euron lahjoituksella. Keskusta nousi tuolloin pääministeripuolueeksi. Tekirin perustaja Harri Saukkomaa osallistui myös Kulmunin puheenjohtajakampanjan aloitukseen viime elokuussa, kertoo Iltalehti.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan hallitusviisikosta on Kulmunin lisäksi hankkinut esiintymiskoulutusta vain sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.), jonka kaksi eri koulutusta on maksanut Ohisalon puolue. Koulutuksista kertyi vihreille noin 5 000 euron lasku.

Lue myös: Kul­mu­nin esiin­ty­mis­kou­lu­tuk­sis­ta nousi kohu – Kes­kus­ta­kon­ka­rin neuvo: Pura kaikki asiaan liit­ty­vä heti avoi­mes­ti ja re­hel­li­ses­ti