Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Kuinka ta­val­li­nen ihminen voi auttaa, jos huomaa, että toisen elä­mäs­sä ei kaikki ole hyvin? "Tär­keää on kysyä neut­raa­lis­ti, ei tuo­mit­se­vas­ti eikä syyt­tä­väs­ti"

Perhesurmat ovat järkyttäviä tragedioita ja tulevat usein lähipiirillekin yllätyksenä. Miten tavallinen ihminen osaisi huomata ja huomioida, että kanssaihminen tarvitsisi apua?

-
Kuva: Jarmo Kontiainen
Miksi perhesurmat tulevat yllätyksenä, Mieli Suomen Mielenterveys ry:n kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck?

– Joidenkin selvitysten mukaan usein jotain avunhakuyritystä ja merkkejä ilmassa on ollut. Usein ne liittyvät parisuhde- tai erokriisiin. Ehkä emme ole aina riittävästi valveutuneita, emmekä osaa ottaa puheeksi asioita, joita kenties huomaamme.

Miten tavallinen ihminen voi sinä tilanteessa auttaa?

– Olisi tärkeää aktiivisesti kysyä ihmisen voinnista, jos on aihetta epäillä, että hänellä on haasteita elämässä. Voi sanoa vaikka, että vaikutat huolestuneelta tai väsyneeltä, painaako joku mieltäsi. Yrittää auttaa kynnyksen yli, jotta henkilö avautuisi.

– Totta kyllä on, että monella tapaa nykymeno ei tue aktiivisesti toisista huolehtimisesta. Ei uskalleta puuttua, mutta ei ole vaaraksi eikä haitaksi, jos sanoo, mitä kuuluu, tai että olen huolissani, olen huomannut. että olet väsynyt.

Entä jos ihminen ei halua puhua?

– On viisasta kunnioittaa sitä.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.