Koronavirus: Uusi huolta nos­ta­nut vi­rus­va­riant­ti löytyi jo Eu­roo­pas­ta

Kuolemantapaukset: Krii­si­psy­ko­lo­gi neuvoo, kuinka lap­sel­le voi puhua ikä­to­ve­rin kuo­le­man­ta­pauk­ses­ta

Ko­ro­na­ti­lan­ne pahenee nyt Ni­va­las­sa – ylä­kou­lu etä­ope­tuk­seen

Kallion alueella koronatestit ovat paljasteneet nyt lukuisia tartuntoja Nivalassa. Kuvituskuva.
Kallion alueella koronatestit ovat paljasteneet nyt lukuisia tartuntoja Nivalassa. Kuvituskuva.
Kuva: Vesa Joensuu

Koronavirustilanne Nivalan alueella kehittyy huonoon suuntaan tällä hetkellä. Peruspalvelukuntayhtymä Kallio ja Nivalan kaupunki kertovat asiasta tiedotteessaan.

Perjantaina aamulla Kallion alueella tartuntoja todettiin 11, joista kymmenen Nivalassa ja yksi Ylivieskassa.

Osa tartunnan saaneista oli altistuskaranteenissa. Nivalan tartunnoista johtuen tartuntatautiviranomainen on määrännyt Niva-Kaijan koulun suljettavaksi 23.–29.8. Koulu ohjeistaa koteja etäkoulun järjestämiseen liittyen Wilmassa.  

Kallion tartunnanjäljityksessä on todettu, että maskin käyttö ehkäisee tehokkaasti viruksen leviämistä.  

– Suosittelen käyttämään maskia, kun liikutaan ihmisten parissa. Olemme selvitystyössämme huomanneet, että altistustilanteessa maskia käyttäneitä on välttynyt tartunnalta, kun taas vastaavassa tilanteessa ilman maskia olleita on sairastunut, kertoo Peruspalvelukuntayhtymä Kallion terveyspalvelujohtaja Päivi Peltokorpi.

Myös koronarokotukset antavat suojaa koronavirustartunnan vaikeaa muotoa vastaan. Käsihygieniasta ja vähintään kahden metrin turvaetäisyydestä huolehtiminen on tärkeää.

Lievissäkin hengitystieinfektion oireissa on vältettävä kodin ulkopuolisia lähikontakteja ja hakeuduttava koronanäytteenottoon. Viikonloppuna näytteenotto Kallion alueen asukkaille on Oulaskankaan yhteispäivystyksessä.

Aiemmin viikolla Kallio tiedotti, että Ylivieskassa tilanne heikentynyt ja kaupungissa toimiva lukio on siirretty etäopetukseen täksi viikoksi. Lukiolla todettiin koronavirustartunta viime sunnuntaina. Toistakymmentä henkilökunnan jäsentä ja suuri joukko oppilaita määrättiin karanteeniin.

Ylivieskassa Joutsentien ABC:llä on todettu mahdollinen korona-altistustilanne 16.8. kello 11.–11.30. ABC:llä tuolloin asioineita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan koronatestiin, jos oireita ilmenee.