Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Peruskoulut: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Työtaistelut: Kevään lak­ko­su­man taus­tal­ta löy­ty­vät neu­vot­te­lu­jär­jes­tel­män muutos, inf­laa­tio ja ki­ky-so­pi­muk­sen kaiut

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Ko­ro­na­ro­kot­tei­den an­ta­mis­ta vauh­di­te­taan yk­si­tyi­sen ter­vey­den­huol­lon avulla – jo­kai­sel­le yli 18-vuo­tiaal­le ha­lu­taan mah­dol­li­suus saada te­hos­te­ro­ko­te

STM:n mukaan tavoitteena on, että rokotteita voisivat saada myös muut kuin riskiryhmäläiset.

Helsinki

Koronarokotteita luovutetaan myös yksityisille terveydenhuollon toimijoille. Asiasta päätettiin tänään valtioneuvoston istunnossa. Päätöksen tavoitteena on, että rokotteita voisivat saada myös muut kuin vakavan koronan riskiryhmään kuuluvat, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotteessaan.

Suomessa tehosterokotusta tarjotaan julkisessa terveydenhuollossa maksutta lähinnä vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville henkilöille Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisesti.

– Suomeen on saatu huomattava määrä rokotteita, joten niitä riittää myös muille kuin vain riskiryhmiin kuuluville. Luovutuksen avulla halutaan parantaa rokotteiden saatavuutta kautta maan niin, että jokaisella yli 18-vuotiaalla olisi mahdollisuus halutessaan saada tehosterokote, toteaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

THL luovuttaa rokotteet sairaanhoitopiireille ja hyvinvointialueille, jotka luovuttavat ne edelleen yksityisille terveysalan toimijoille. Yksittäiselle toimijalle voidaan luovuttaa rokotteita enintään 500 000 euron arvosta. Yhteensä rokotteita luovutetaan ensi vuoden loppuun mennessä enintään yhdeksän miljoonan euron arvosta.

THL:n suosituksen piirissä eivät ole työikäiset

STM antoi marraskuussa ohjauskirjeen, jossa todettiin, että kuntien ja hyvinvointialueiden on tarjottava syystalven koronarokotteiden tehosteannos kaikille niille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos puolestaan alleviivasi samoihin aikoihin, ettei se ole muuttamassa rokotussuosituksiaan. THL suosittelee koronatehosterokotteita 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Suosituksen piiriin eivät kuulu alle 65-vuotiaat terveet aikuiset.

Ainakin osassa sairaanhoitopiireistä päätettiin tuoreeltaan STM:n ohjeiden jälkeen pitäytyä THL:n suosituksissa.

Muun muassa pula terveydenhuoltohenkilöstöstä on mainittu syyksi.

STM:n mukaan työterveyshuollon osallistuminen rokottamiseen voi edistää rokotusten saatavuutta, jos henkilöstö ei joissain kunnissa siihen riitä.

– Käytännössä kyse on valtiontuesta, jota myönnetään Euroopan unionin vähämerkityksistä tukea koskevan asetuksen ja sääntelyn nojalla, tiedotteessa kerrotaan.

Mahtikäskyä ei tulossa

Kiuru kertoi tiedotustilaisuudessa yllättyneensä siitä, kuinka vähän apua julkinen puoli on pyytänyt rokottamiseen yksityiseltä sairaanhoidolta ja työterveyshoidolta.

– Tällä hetkellä meillä ei ole aikaa jäädä odottamaan, milloin julkisella sektorilla lähdetään laajamittaisesti rokottamaan, vaan meidän on mahdollistettava se, että ihmisillä on mahdollisuus saada rokotteet, Kiuru sanoi.

Hän totesi, että tulossa ei ole enää mitään uutta "mahtikäskyä" siitä, kenen kaikkien tulisi rokottautua. Kiurun mukaan tämän päivän kokouksessa vahvistettiin hallituksen koronaministerityöryhmän marraskuun alussa tekemä linjaus, jonka mukaan kaikilla 18 vuotta täyttäneillä suomalaisilla on oikeus saada tehosterokote.

– Meillä on jääty odottamaan jonkinlaista mahtikäskyä, että pitääkö nyt jälleen kerran koronatehosterokotteisiin lähteä. Haluan sanoa kaikille suomalaisille, jotka epäilevät vielä, onko tämä järkevää, että kyllä nyt on aika suojautua myös tässä maassa koronatehosterokotuksia tarjoamalla.

Useimmilla EU-mailla ollut eri linja

Ministeriö esitteli tiedotustilaisuudessa EU-edustuston kautta tehtyä kyselyä eri EU-maiden rokotuskäytännöistä, johon saatiin vastaus kaikista EU-maista neljää lukuun ottamatta. Sen mukaan Suomi on ainoa EU-maa, joka ei tarjoa tehosteannoksia sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille, ja Irlannin ohella ainoa maa, jossa työikäisten ei ole halutessaan mahdollista saada rokotusta.

Kiurun mielestä Suomi ottaa turhan riskin, jos se poikkeaa EU:n yleisestä linjasta.

– Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mutta selkeästi myöhään olemme saamassa tehosterokotteet jaloilleen nimenomaan yksityisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon osallistumisen kautta, Kiuru sanoi.

Hän kiinnitti huomiota siihen, että vasta vajaat 700 000 suomalaista on saanut uusimman tehosterokotteen, vaikka riskiryhmäläisiä on kaksi miljoonaa.

– Aika vaikeassa tilanteessa me olemme suojautumisen osalta riippumatta siitä, mitä jatkossa tapahtuu.