Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ko­ro­na­päi­vä­ra­ho­jen maksu räjähti käsiin – "Aina kun al­tis­tuu, saa vielä pal­kal­lis­ta lomaa palk­kiok­si ro­kot­ta­mat­to­muu­des­ta"

Oysin tartuntataudeista vastaavan lääkäri Teija Puhton mukaan laaja karanteenikäytäntö pysäyttäisi yhteiskunnan

Tartuntatautipäivärahoja on maksettu Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Kainuun maakunnissa tänä vuonna moninkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Kovinta kasvu on ollut Pohjois-Pohjanmaalla, missä tämän vuoden marraskuun loppuun mennessä on maksettu tartuntapäivärahaa 6 606 henkilölle yhteensä liki kuuden miljoonan euron edestä.

Viime vuonna Pohjois-Pohjanmaan koko vuoden vastaavat luvut olivat 1 400 edunsaajaa ja 1,34 miljoonaa euroa.

"Laajoihin karanteeneihin ei ole tarvetta"

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavan lääkärin, Oysin osastonylilääkäri Teija Puhton mukaan tartuntatautipäivärahaan oikeuttavia lausuntoja kirjoitettaisiin Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä vielä huomattavasti enemmän, jos sairaanhoitopiirissä olisi päädytty muutaman pienen sairaanhoitopiirin tavoin kokonaisten koululuokkien karanteeneihin. Näin on toimittu muun muassa Lapin sairaanhoitopiirissä.

– Sehän tarkoittaisi, että lapset olisivat jatkuvasti karanteenissa ja vanhemmat heitä jatkuvasti hoitamassa. Kaiken lisäksi se olisi ihan turhaan. THL on tutkinut, että äärimmäisen pieni osa tartunnan saaneiden koulukavereista kuitenkaan sairastuu, Puhto sanoo.

Hän muistuttaa, että karanteeni ei ehkäise sairastumista, koska terveet lapset liikkuvat joka tapauksessa, olivatpa he karanteenissa tai eivät.

Etuuksien saajien taustat tilastoimatta

Rokottamattomat eivät saa Teija Puhtolta sympatiaa.

– Rokotetut eivät mene karanteeniin. Rokottamattomat menevät. Aina kun he altistuvat, he saavat vielä palkallista lomaa palkkioksi rokottamattomuudesta, Puhto sanoo.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.