Loirin kuolema: Ve­sa-Mat­ti Loiri osasi nau­rat­taa ja it­ket­tää

Pääkirjoitus: Kar­hun­kaa­to­lu­vil­la tehdään temp­pu­ja – valitus voi estää kar­hu­jah­din tänä syksynä

Kong­res­si­ta­lon ole­ma­ton var­tioin­ti ih­me­tyt­tää Yh­dys­val­lois­sa – sen sijaan kesän ro­tu­mel­la­kois­sa vas­tas­sa oli so­ti­lai­den muuri

Nyt mellakoitsijat ottivat poliisien kanssa jopa selfieitä kongressirakennuksen sisällä.

Donald Trumpin kannattajat tuulettivat kongressitalon "valtausta" Washingtonista.
Donald Trumpin kannattajat tuulettivat kongressitalon "valtausta" Washingtonista.
Kuva: JIM LO SCALZO

Vaikka meneillään oli tulenaroissa oloissa maan historian ja tulevaisuuden kannalta huipputärkeä istunto, Yhdysvaltojen kongressitalon vartiointi ja turvajärjestelyt olivat todella heikolla tolalla.

Tätä on ihmetelty sen jälkeen, kun mellakoitsijat pääsivät tuosta vain tunkeutumaan taloon sisään. Rettelöitsijät rynnistivät helposti tiesulkujen ja poliisivartioiden läpi, rikkoivat ikkunoita ja etenivät sisälle rakennukseen. Siellä he mellastivat muun muassa edustajainhuoneen demokraattipuheenjohtajan Nancy Pelosin työhuoneessa.

Välikohtaus kesti useita tunteja. Neljä ihmistä sai surmansa.

Kesällä sotilaat vartioivat

Vertailun vuoksi esimerkiksi uutiskanava CNN on laittanut verkkosivuilleen kuvia viimekesäisistä mielenosoituksista ja rotumellakoista. Ne liittyivät George Floydin kuolemaan ja kansalaisliikehdintä black lives matteriin.

Kesällä kansalliskaartin sotilaat vartioivat arvorakennuksia eri puolilla Yhdysvaltoja.
Kesällä kansalliskaartin sotilaat vartioivat arvorakennuksia eri puolilla Yhdysvaltoja.

Silloin kansallisesti tärkeitä rakennuksia vartioivat kansalliskaartin vahvasti varustautuneet joukot. Asiaton sisätiloihin pääsy näytti kuvien perusteella mahdottomalta.

Sen sijaan kongressitalossa mellakoitsijat onnistuivat nyt ottamaan jopa selfieitä poliisien kanssa. Tilanteista on kuvamateriaalia useilla verkkokanavilla.

Kielsikö Trump kaartin tulon?

Ainakin epäsuorasti vartioinnin ja turvajärjestelyjen vähäisyydestä voi syyttää presidentti Donald Trumpin hallintoa ja presidenttiä itseään. Trump päinvastoin kehotti kannattajiaan marssimaan kongressille ja "käyttäytymään villisti".

Vaikka Washingtonin kaupungin johto oli pyytänyt puolustusministeriöltä lupaa laajentaa kansalliskaartin toimivaltuuksia kongressirakennuksen suojelemiseksi, lupaa ei heti hellinnyt.

Mediatietojen mukaan Trump oli itse alunperin kieltänyt lähettämästä kaartia paikalle. Tiettävästi toimintavaltuudet kansalliskaartille antoi lopulta varapresidentti Mike Pence.