koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Investoinnit: Nokia ra­ken­taa uudet toi­mi­ti­lat Ouluun

Ko­men­ta­ja Kivinen kiisti Ylelle väit­teet Puo­lus­tus­voi­mien "kum­mi­se­tä­jär­jes­tel­mäs­tä" – "To­tean, että ne ovat pe­rät­tö­miä"

Lännen Media uutisoi 8.5. Puolustusvoimien kulttuurista, johon kuuluu omien suosikkien uran edistäminen. Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen kiisti Ylen Ykkösaamun haastattelussa tällaisen järjestelmän olemassaolon.

Komentajat Timo Kivinen ja Jarmo Lindberg vaihtokatselmuksessa heinäkuun lopussa 2019, kun Kivisen komentajakausi alkoi.
Komentajat Timo Kivinen ja Jarmo Lindberg vaihtokatselmuksessa heinäkuun lopussa 2019, kun Kivisen komentajakausi alkoi.
Kuva: Kimmo Brandt/compic

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen otti kantaa Lännen Median 8.5. julkaistuun artikkeliin Puolustusvoimien salailun kulttuurista ja "kummisetäjärjestelmästä" Ylen Ykkösaamun televisiohaastattelussa.

– Siinä esitetään vakavia väitteitä minun tekemisistäni ja viranhoidosta. Totean, että ne ovat perättömiä.

Artikkelissa merivoimien henkilöstöpäällikkö, kommodori Pekka Varjonen kertoi työssään havaitsemiaan epäkohtia ja muun muassa häneen itseensä kohdistuneesta kotietsinnästä, kun hän on tuonut epäkohtia esille.

Varjonen kertoi tuoneensa epäkohtia esille myös Kiviselle silloin, kun hän oli pääesikunnan päällikkö.

Varjosen mukaan korkeilla upseereilla on Puolustusvoimissa omia suosikkejaan, joiden uraa edistetään.

Kivisen mukaan väite ei pidä paikkaansa.

– Kun etenee vaativampiin tehtäviin, on useita hyviä kandidaatteja, sanoo Kivinen.

Päteviä on enemmän kuin tehtäviin voidaan valita. Siksi heitä jää Kivisen mukaan valitsematta.

F-35:n huoltovarmuus oltava kotimaassa

Suomen Kuvalehti uutisoi torstaina, että F-35-hävittäjää suosittaisiin hävittäjähankkeessa, vaikka sen käyttökustannukset olisivat muita korkeammat ja niitä peiteltäisiin.

Kivisen mukaan vielä yhdeltäkään kandidaatilta ei tiedetä lopullisia käyttökustannuksia, koska lopullisia tarjouksia ei ole.

– Olen ollut läsnä tilaisuudessa, jossa valtionjohdolle kerrottiin näkymä kandidaateista. Tarkkoja lukuja ei ole olemassa.

F-35:n täytyy komentajan mukaan täyttää samat huoltovarmuusvaatimukset kuin muiden hävittäjäehdokkaiden. Artikkelin mukaan F-35:llä olisi omanlainen leasing-tyyppinen huoltosopimus. Tätä Kivinen ei myöntänyt.

– Lähdemme siitä, että huollon täytyy olla kotimaisissa käsissä.

Kivinen kuitenkin kertoo, että Yhdysvalloilla on oma menettelynsä hävittäjien uusien suorituskykyjen antamiselle. Tämä on ollut käytössä myös nyky-Horneteissa.

– USA:lla on release-menettely. Siellä tehdään päätökset, mitä suorituskykyjä millekin maalle vapautetaan.

F-35:n tapauksessa tämä koskisi mahdollisesti elinkaaren aikana kehittyviä uusia suorituskykyjä. Tämänhetkiset suorituskyvyt, jotka sisältyvät tarjouspakettiin, tiedetään ostettaessa ja niitä voidaan vertailla kilpaileviin hävittäjiin.

Karenssi voisi olla kaksi vuotta

Kivisen näkökulmasta entisen komentajan kenraali Jarmo Lindbergin sotkeutuminen hävittäjäneuvonantajan tehtäviin puoli vuotta reserviin siirtymisensä jälkeen ei enää vaikuta hävittäjävalintaan.

– Lockheed Martin purki hänen sopimuksensa. Asia on pyyhitty pois pöydältä.

Kivinen kertoo, että puolustushallinto on esittänyt jopa kahden vuoden karenssia virkauran päättymisen jälkeen.

– Lobbaus on haitallista, jos se väärentää kokonaisarviota.