Kolumni: Na­to-jä­se­nyys on so­ti­laal­lis­ta liit­tou­tu­mis­ta syvempi asia, ja Poh­jois-Suo­men asemaa se vah­vis­taa

Kärpät: Ari Stenius jatkaa Oulun Kärp­pien lii­ga­ot­te­lui­den se­los­tus­ta Radio Ka­le­vas­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Tilaajille

Kol­mi­päi­väi­nen ki­sa­ru­pea­ma on ohi – lue täältä, mitä Rukalla ta­pah­tui

Pohjoismaisten hiihtolajien maailmancupien kaudet alkoivat Kuusamon Rukalla. Tästä artikkelista löydät kisojen tapahtumat.

Fakta

Sunnuntai 29.11.

Mäkihyppy:

Slovenialainen Anze Lanisek hyppäsi Rukan maailmancup-viikonvaihteen päättäneen suurmäen kilpailun voittoon. Lanisekin hypyt kantoivat 147 ja 135 metriä. Hän kukisti toiseksi tulleen Saksan Karl Geigerin 11,6 pisteellä. Saksan Markus Eisenbichler oli kolmas.

Niko Kytösaho ja Antti Aalto eivät selvinneet toiselle kierrokselle. Kytösaho oli 35:s ja Aalto 47:s.

Yhdistetty, hiihto-osuus:

Ilkka Herola.
Ilkka Herola.
Kuva: Mikko Halvari

Ilkka Herola oli totutusti paras suomalainen, kun savolainen nousi sijalta 19 kymmenenneksi. Herola jäi kisan voittaneesta Norjan Jarl Magnus Riiberistä 57 sekuntia. Itävallan Johannes Lamparter oli toinen ennen Norjan Jens Lurås Oftebrota.

Muista suomalaisista Otto Niittykoski oli 32:s, Rasmus Ähtävä 38:s ja Waltteri Karhumaa 39:s.

Lue lisää: Ilkka Herola kävi lämpimänä

Hiihto, naisten takaa-ajo:

Therese Johaug korjasi lauantain virheensä ja nousi voittajaksi kymmenen kilometrin takaa-ajossa. Johaug jätti kärjessä lähteneen Frida Karlssonin lopulta 7,8 sekunnin päähän.

Krista Pärmäkoski oli mukana kolmossijasta kamppailleessa ryhmässä, mutta taipui neljänneksi. Kerttu Niskanen oli yhdeksäs. Yli kymmenen hiihtäjää jätti kilpailun väliin kovan pakkasen vuoksi.

Lue lisää: Ta­kaa-ajon yk­kö­sek­si hur­jas­tel­lut Therese Johaug oli kisan jälkeen yhtä hymyä, voittoa juh­lis­te­taan huo­ne­ka­ve­ri Heidi Wengin kanssa – "Oi kyllä, juh­lim­me isos­ti!"

Krista Pär­mä­kos­kes­ta kuo­riu­tui Rukan latujen läm­pöeks­pert­ti, ex-jouk­kue­ka­ve­ril­ta opitut kikat olivat jälleen käy­tös­sä – "Jos kisa olisi aloi­tet­tu kello 12, en olisi hiih­tä­nyt"

Hiihto, miesten takaa-ajo:

Remi LIndholm.
Remi LIndholm.
Kuva: Mikko Halvari

Venäjän miehet juhlivat takaa-ajossa neloisvoittoa, kun Aleksandr Bolshunov, Sergei Ustjugov ja Artem Maltsev miehittivät palkintosijat. Palkintopallimiesten panoksen täydensi neljänneksi hiihtänyt Ivan Yakimushkin.

Lue lisää: Remi Lindholm murtautui maailmancupin tasolle

Suomalaisista parhaan noteerauksen teki Remi Lindholm, jonka sijoitus oli 20:s. Myös sijalle 22 hiihtänyt Perttu Hyvärinen ylsi maailmancupin pisteille.

Iivo Niskanen ja norjalaishiihtäjät jättivät kilpailun väliin kovan pakkasen takia.

Naisten takaa-ajo alkaa kello 14.45

Naisten kymmenen kilometrin takaa-ajo hiihdetään kello 14.45, kertoo kilpailun jury.

Suomalaisista parhaista asemista ladulle lähtee Krista Pärmäkoski, joka lähtee matkaan viidentenä. Ykkösenä ladulle lähtevä Ruotsin Frida Karlsson pääsee matkaan 35 sekuntia ennen Pärmäkoskea.

Iivo Niskanen ei hiihdä takaa-ajoa

Iivo Niskanen ei hiihdä miesten 15 kilometrin takaa-ajoa kovan pakkasen takia. Hiihtoliitto tiedotti asiasta hetki sitten.

Niskanen voitti lauantain kilpailun ja olisi lähtenyt ladulle ensimmäisenä. Kilpailu hiihdetään haastavista sääolosuhteista huolimatta suunnitellusti.

Pakkanen siirtää ja sotkee kisaohjelmaa

Naisten kymmenen kilometrin takaa-ajokilpailua on siirretty Rukalla jo kahdesti kovan pakkasen takia. Kisan piti alun perin alkaa kello 11.20, mutta se siirrettiin ensin alkavaksi kello 12:ksi. Myöhemmin järjestäjät ilmoittivat, että uusi mahdollinen alkamisaika on kello 14.45. Miesten 15 kilometrin takaa-ajo on ohjelmassa kello 13.30.

Yhden jälkeen kilpailun jury tiedotti, että miesten kilpailu viedään läpi suunnitellusti. Elohopea Rukan hiihtostadionin mittareissa on kohonnut niukasti 20:n pakkasasteen yläpuolelle.

Yhdistetyn mäkiosuus sen sijaan keskeytettiin hankalien tuuliolojen takia. Uutiset olivat synkkiä erityisesti Ilkka Herolalle, joka ehti hyppäämään sunnuntain mäkiosuudella. Herola venytti hyppynsä 130 ja puoleen metriin, mikä takasi hänelle aiempaa paremmat asetelmat hiihto-osuudelle.

Yhdistetyssä otetaan käyttöön torstaina hypätyn varakilpailun tulokset. Herola lähtee ladulle minuutin ja 56 sekuntia Itävallan Johannes Lamparterin jälkeen.

Lauantai 28.11.

Mäkihyppy:

Lauantain kisapäivän päätti mäkihypyn henkilökohtainen kilpailu. Voittoon hyppäsi Japanin Ryoyu Kobayashi ennen Slovenian Anze Lanisekia ja Saksan Markus Eisenbichleriä.

Kilpailun ainoa suomalaisosallistuja Niko Kytösaho ei selviytynyt toiselle kierrokselle ja maailmancupin pisteille, vaan sijoittui 36:nneksi.

Lue lisää: Pyllymäki viitoitti reitin Rukan mäkimonttuun, puolalaiskannattajat eivät säikähtäneet Pohjois-Suomen pakkasta – "Olemme kiertäneet mäkikisojen perässä ympäri maailmaa jo 20 vuotta"

Yhdistetty, hiihto-osuus:

Sijalta 33 ladulle sännännyt Ilkka Herola nousi yhdistetyn hiihto-osuudella 22:nneksi. Suomalaisen yhdistetyn ykkösnimi kaipaa kipeästi lisämetrejä mäkeen, jotta voisi kamppailla kärkisijoista. Herola otti ladulla kärkeä kiinni yli minuutin.

Voittoon Rukan toisessa kilpailussa ylsi myös mäkiosuuden voittanut Terence Weber.

Hiihto, naisten 10 kilometriä:

Kerttu Niskanen.
Kerttu Niskanen.
Kuva: Mikko Halvari

Frida Karlsson teki todellisen urotyön, kun ruotsalainen kukisti kymmenen kilometrin kisaan ylivoimaisena ennakkosuosikkina lähteneen Norjan Therese Johaugin. Karlsson päihitti norjalaisen 13,7 sekunnilla. Kolmanneksi tullut Saksan Katharina Hennig jäi Johaugista puolitoista sekuntia.

Krista Pärmäkoski oli parhaana suomalaisena viides. Hän hävisi Karlssonille 35 sekuntia. Kerttu Niskanen täydensi suomalaispanosta seitsemännellä sijallaan.

Lue lisää: Kerttu Niskanen osasi odottaa veljensä voittoa

Perjantain sprinttifinaalissa hiihtänyt Johanna Matintalo oli 17:s. Myös Jasmi Joensuu (26:s) ja Anne Kyllönen (30:s) ylsivät maailmancupin pisteille.

Matintalon tavoin perjantain sprinttifinaalissa hiihtänyt Katri Lylynperä jätti lauantain kilpailun väliin. Reisjärven Pilkkeen Anni Alakoski oli 47:s.

Hiihto, miesten 15 kilometriä:

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen.
Kuva: Mikko Halvari

Hurjaa vauhtia pitänyt Iivo Niskanen oli omaa luokkaansa Rukan pakkasessa. Niskanen sivakoi 15 kilometrin kilpailun suvereeniin voittoon kahdeksan sekuntia toiseksi tullutta Venäjän Aleksei Tshervotkinia nopeammin. Venäjän Aleksander Bolshunov oli kolmas.

Lue lisää: Kommentti: Rukan kuningas antoi suuryleisölle lämpöä paukkupakkaseen

Lue lisää: Iivo Niskanen ei pitänyt hiihtoaan ylisuorituksena

Muista suomalaisista 23-vuotias Remi Lindholm oli 26:s ja nappasi uransa ensimmäiset maailmancup-pisteensä. Perttu Hyvärinen oli 28:s.

Ristomatti Hakola keskeytti kisan kaatumiseen. Joni Mäki puolestaan jätti kilpailun väliin kovan pakkasen takia.

Yhdistetty, mäkiosuus:

Rukan lauantaipäivän avasi yhdistetyn mäkiosuus, jonka parhaimman hypyn loikkasi Saksan Terence Weber. Suomalaisurheilijoista lähimmäksi kärkeä ylsi Ilkka Herola, jolla on iltapäivän kymmenen kilometrin hiihto-osuudella kirittävää kaksi minuuttia ja yhdeksän sekuntia.

Kilpailussa nähtiin draamaa jo ennen kuin yksikään mies oli ehtinyt tulla tornista alas, sillä lajia hallitseva norjalainen Jarl Magnus Riiber hylättiin sääntöjenvastaisen hyppypuvun vuoksi. Suomalaisista hylkäyspäätös tuli Leevi Mutrulle ja Arttu Mäkiaholle.

Perjantai 27.11.

Mäkihyppy, karsinta

Niko Kytösaho selviytyi ainoana suomalaismiehenä lauantain suurmäen kilpailuun. Sijalle 32 hypännyt Kytösaho leiskautti karsinnassa 128,5 metrin hypyn.

Karsinnan voittoon venytti Japanin Ryoyu Kobayashi, joka leiskautti hyppynsä 147 metriin. Perjantai-iltana nähtiin myös dramatiikkaa, kun norjalainen ennakkosuosikki Halvor Egner Granerud karsiutui lauantain kilpailusta.

Kahdeksan karsiutuneen suomalaisen joukossa oli myös Kuusamon Erä-Veikkojen Kalle Heikkinen, jonka hyppy kantoi 91 metriä. Heikkinen oli karsinnan 73:s.

Yhdistetty, hiihto-osuus:

Norjan Jarl Magnus Riiber oli odotetusti ykkönen, kun yhdistetyn miehet aloittivat rupeamansa. Ensimmäisenä viiden kilometrin hiihto-osuudelle lähtenyt Riiber tuli maaliin 20 sekuntia ennen toiseksi yltänyttä Itävallan Johannes Lamparteria. Norjan Jens Lurås Oftebro oli kolmas.

Ilkka Herola.
Ilkka Herola.
Kuva: Mikko Halvari

Sijalta 22 ladulle ampaissut Ilkka Herola oli 18:s. Herola lähti ladulle reilut kaksi minuuttia Riiberin perässä. Hän hävisi norjalaiselle minuutin ja 39 sekuntia.

Muista suomalaisista Otto Niittykoski oli 41:s, Rasmus Ähtävä 47:s ja Waltteri Karhumaa 48:s. Leevi Mutru ja Arttu Mäkiaho jättivät hiihto-osuuden väliin.

Lue lisää: Ilkka Herola hyökkää olympiakauteen kovin tavoittein

Miesten sprintti, loppukilpailu:

Aleksander Terentjev hallitsi Rukan sprinttiradan metkut täydellisesti, kun venäläinen porhalsi miesten sprinttikilpailun voittoon. Terentjev ratkaisi kilpailun edukseen hurjalla vauhdilla viimeisessä nousussa. Norjan Johannes Hösflot Kläbo oli toinen ennen maanmiestään Erik Valnesia.

Joni Mäki jatkoi naisten viitoittamalla tiellä, kun hän oli välieränsä ykkönen ja lykki loppukilpailuun. Mäki jäi finaalin viimeiseksi.

Aleksandr Terentjev juhli sprintin voittoa.
Aleksandr Terentjev juhli sprintin voittoa.
Kuva: Mikko Halvari

Uransa ensimmäisessä maailmancupin kilpailussaan sivakoineen oululaisen Niilo Moilasen matka tyssäsi alkueriin, kun hän oli eränsä viides. Myös samassa erässä neljänneksi sijoittunut Verneri Suhonen putosi jatkosta.

Taivalkosken Metsä-Veikkojen Lauri Mannila ei puolestaan selviytynyt alkueristä jatkoon, kun hän oli eränsä kolmas. Samassa erässä viidenneksi hiihtäneen Juuso Haaralan matka päättyi niin ikään alkueriin. Myös neljänneksi erässään tullut Lauri Vuorinen karsiutui välieristä.

Alkuerässään kaatunut Ristomatti Hakola oli eränsä viides.

Lue lisää: Niilo Moilaselle uran avauspisteet maailmancupissa

Naisten sprintti, loppukilpailu:

Suomalaisnaiset tarjoilivat hiihdon ystäville harvinaista herkkua, kun sekä Katri Lylynperä että Johanna Matintalo hurjastelivat sprintin loppukilpailuun.

Matintalo oli finaalissa palkintokoroketaistelussa vielä viimeisessä nousussa, mutta paukut eivät riittäneet kolmen parhaan joukkoon. Matintalo oli lopulta neljäs ja Lylynperä viides. Ruotsi nappasi kisassa kaksoisvoiton, kun Maja Dahlqvist ylitti maaliviivan ensimmäisenä ja Johanna Häggström oli toinen. Norjan Maiken Caspersen Falla ennätti kolmanneksi.

Alkueränsä voittoon paahtanut Jasmi Joensuu ei selviytynyt välieristä loppukilpailuun. Joensuu oli eränsä viides.

Krista Pärmäkoski jäi puolestaan alkuerässään kolmanneksi eikä selviytynyt välieriin. Karsintavoittoon hurjastellut Yhdysvaltain Jessie Diggins jäi niin ikään alkueriin, kun hän oli Pärmäkosken erässä neljäs.

Muista suomalaisista Anne Kyllönen oli alkueränsä viides ja karsiutui jatkosta. Myös Maaret Pajunojan matka päättyi alkueriin, kun hän oli eränsä viimeinen.

Yhdistetty, mäkiosuus:

Ilkka Herolalle jäi rutkasti kirittävää yhdistetyn viiden kilometrin hiihto-osuudelle. Savolainen leiskautti 125-metrisen hypyn, jolla irtosi mäkiosuuden 21. sija. Aikaeroa ensimmäisenä ladulle lähtevään Jarl Magnus Riiberiin kertyi kaksi minuuttia ja kolme sekuntia.

Hiihto, miesten sprintin karsinta:

Niilo Moilanen aloitti maailmancup-uransa komeasti, kun hän paahtoi sprintin karsinnassa sijalle 18. Karsinnan ykköseksi hiihti Venäjän Aleksander Terentjev, josta oululainen jäi kuuden ja puolen sekunnin päähän.

Niilo Moilanen.
Niilo Moilanen.
Kuva: Mikko Halvari

Suomalaismiesten panos oli kaikkinensa vahva, sillä Moilasen lisäksi kuusi hiihtäjää raivasi paikan 30 parhaan joukkoon ja pudotuseriin.

Joni Mäki oli parhaana suomalaisena karsinnan yhdeksäs, Lauri Vuorinen kymmenes, Ristomatti Hakola 13:s ja Juuso Haarala 21:s. Myös Taivalkosken Metsä-Veikkojen Lauri Mannila hiihti jatkoon, kun hän ylsi sijalle 25. Viimeisenä suomalaisena jatkoon ennätti sijalle 27 lykkinyt Verneri Suhonen.

Hiihto, naisten sprintin karsinta:

Naisten sprintin karsinta aloitti kisatapahtumat Rukalla. Suomalaishiihtäjien panos oli vahva, sillä kuusi sinivalkoista hiihtäjää selvitti tiensä 30 parhaan joukkoon ja maailmancupin pisteille.

Krista Pärmäkoski oli karsinnan viides, Johanna Matintalo kuudes, Katri Lylynperä 11:s, Jasmi Joensuu 12:s, Anne Kyllönen 18:s ja Maaret Pajunoja 29:s.

Karsinnan kovinta vauhtia piti Yhdysvaltojen Jessie Diggins.

Lue lisää: Haa­pa­jär­ven Kii­lo­jen Tiia Olk­ko­sen ja Reis­jär­ven Pilk­keen Anni Ala­kos­ken tie tyssäsi sprin­tin kar­sin­taan: "Täällä tar­vit­see huip­puon­nis­tu­mi­sen, jos haluaa jat­koon"