Metsästys: Poh­jois-Poh­jan­maal­le myön­net­tiin luvat 25 il­vek­sen kaa­ta­mi­seen

Huumerikokset: Oikeus tuo­mit­si eh­dot­to­mia van­keus­ran­gais­tuk­sia tör­keis­tä huu­maus­ai­ne­ri­kok­sis­ta Oulussa

Mainos: Kalevan ti­laa­jan kump­pa­ni­etu­na liput puoleen hintaan Kär­pät-Pe­li­cans ke 27.10. peliin.

Ko­koo­mus aloit­tai­si heti ul­ko­maa­lais­ten osaa­jien hou­kut­te­lun Suomeen – "Työtä jää te­ke­mät­tä ja tuloja saa­mat­ta"

Tekijäpulan vuoksi Suomi ei pysty nyt vastaamaan kansainväliseen kysyntään eikä kilpailuun, puolueen eduskuntaryhmä toteaa.

Kai Mykkänen on kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hänen mielestään Suomi tarvitsee ulkomailta lisää työikäisiä työntekijöitä.
Kai Mykkänen on kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hänen mielestään Suomi tarvitsee ulkomailta lisää työikäisiä työntekijöitä.
Kuva: Joonas Salli

Useiden alojen työvoimapula pakottaa Suomen etsimään ja houkuttelemaan osaajia ulkomailta.

Tätä mieltä on kokoomuksen eduskuntaryhmä, joka julkaisi asiaa koskevan toimenpidelistauksen keskiviikkona. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen perustelee esitystä Suomen työikäinen väestön vähenemisellä samaan aikaan, kun ikääntyneiden määrä kasvaa.

– Yhtälö haastaa hyvinvointimme perustaa. Pienenevän työikäisen joukon on kyettävä omalla työllään kannattelemaan kasvavan työelämän taakseen jättäneen joukon hyvinvointia, Mykkänen toteaa puolueen tiedotteessa.

– Jotta hyvinvointiyhteiskunnan palveluista voidaan huolehtia kestävästi ja palkansaajien verotus pitää kohtuullisena, tarvitsemme lisää työikäisiä työntekijöitä Suomeen. Kymmenet tuhannet korkeasti koulutetut, jotka eivät vuosi sitten olisi Suomea harkinneet, ovat nyt potentiaalinen joukko. Siihen on kohdistettava markkinointia ja toimenpiteitä.

Ruotsissa työvoima kasvaa

Kokoomuksen mukaan osaavan työvoiman puute muodostaa pahimmillaan esteen yritysten kasvulle ja uusille investoinneille.

Kansanedustaja Arto Satosen mielestä suomalaisille tuotteille olisi kysyntää maailmalla.

– Tekijäpulan vuoksi emme kuitenkaan pysty vastaamaan tarpeeseen. Työtä jää tekemättä ja tuloja saamatta. Osaavan työvoiman haaste on edelleen ongelma monille yrityksille, vaikka koronasta aiheutuva talouskriisi on joillain aloilla lisännyt työvoiman tarjontaa, Satonen toteaa tiedotteessa.

– Supistuva työvoima vähentää investointeja Suomeen. Uusi tuotantolaitos kannattaa rakentaa maahan, jossa työvoima kasvaa. Esimerkiksi Ruotsiin investoidaan asiantuntijoiden mukaan tästä syystä Suomea enemmän.

Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä

Kokoomuksen mielestä akuuttiin ongelmaan on reagoitava nopeasti. Toimenpidelistauksen mukaan esimerkiksi syntyvyyden kasvu ei riitä lähivuosikymmeninä paikkaamaan vähenevän työvoiman synnyttämää työvoimapulaa.

– Sekä huippuosaajista että suorittavan tason ammattilaisista käydään globaalisti kovaa kilpailua, kansanedustaja Ville Kaunisto muistuttaa.

– Kansainvälisessä rekrytoinnissa ei ole kyse hyväntekeväisyydestä. Työskentelyn Suomessa on oltava ulkomaalaiselle työntekijälle itselleen, hänen perheelleen, työnantajalle sekä yhteiskunnalle kannattavaa ja houkuttelevaa. Suomeen on oltava helppo tulla tekemään työtä, josta kaikki hyötyvät.