Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Kokkaa kuin kok­kai­sit Kek­ko­sel­le: kalaa ja kar­pa­lo­kak­kua – Urho "Känä" Kek­ko­nen toimi nuorena ka­la­po­ru­kan sop­pa­vah­ti­na ja uudisti sit­tem­min linnan ateriat

Kala, kotimaiset kasvikset ja marjat maistuivat presidentti Urho Kekkoselle läpi elämän. UKK:n inspiroima neljän ruokalajin ateria kelpaa pyhäpöytäänkin.

Presidentti Urho Kekkonen kiinnittää neilikkaa Neuvostoliiton presidentin Leonid Brežnevin rintaan juhlalounaalla syksyllä 1961. Oikealla Sylvi Kekkonen. Kuva: Kauko Kanerva / Museovirasto.
Presidentti Urho Kekkonen kiinnittää neilikkaa Neuvostoliiton presidentin Leonid Brežnevin rintaan juhlalounaalla syksyllä 1961. Oikealla Sylvi Kekkonen. Kuva: Kauko Kanerva / Museovirasto.

Pielavedellä syntynyt ja Kajaaniin oppikoululaisena muuttanut Urho Kaleva Kekkonen (1900–1986) vaali nuoruutensa makumuistoja koko elämänsä ajan. Hän rakasti yksinkertaista ruokaa ja kunnioitti perinteisiä suomalaisia raaka-aineita.

Luokkatoverit alkoivat kutsua Kekkosta Känäksi. Känä oli innokas kalastaja ja nautti myös kalaruoista.

Vaikka myöhemmin Kekkonen ei juuri ruoanlaittoon osallistunut, nuoruuden kalareissulla hän joutui porukan kokiksi.

–  Aina minä saan olla keittäjänä, sillä pojat eivät viitsi. Ei tämä savussa makaaminen ja tulen kohenteleminen olisi hauskaa minustakaan, mutta täytyy, sillä pojat olisivat kai ennemmin syömättä kuin keittäisivät, Kekkonen kirjoitti tyttöystävälleen Osmankajärveltä kesällä 1919 kalakeiton ääreltä.

Tapaus kerrotaan Ritva ja Risto Lehmusoksan kirjassa Urho Kekkosen pöydässä (Ajatus Kirjat 2005). Sen mukaan myöskään puoliso Sylvi Kekkonen ei viihtynyt erityisen hyvin lieden ääressä. Miniä Brita Kekkosen mukaan tämä ei osannut juuri laittaa kuin pihviä ja perunoita.

Toi linnaan riistaa ja kalaa

Presidentiksi noustuaan Kekkonen muutti linnan edustusateriat.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.