Ukrainan sota: Oulun uk­rai­na­lai­set muut­ta­vat nyt omiin asun­toi­hin, Help Cen­te­ril­lä kii­reis­tä aikaa

Luitko jo tämän: Hevosia vä­ki­val­loin kä­sit­te­le­vät ken­git­tä­jät ovat ylei­nen, mutta vaiettu ilmiö

Vanhat kuvat: Näin pik­ku­jou­lu­ja on juh­lit­tu Oulussa 2000-lu­vul­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

KKV: Osa lo­pet­ta­van Lumo Ener­gian asiak­kais­ta voi hakea kor­vauk­sia säh­kö­so­pi­mus­ten­sa pur­ka­mi­ses­ta kesken kauden

Täysimääräisen korvauksen saaminen on todennäköisesti vaikeaa, Kilpailu- ja kuluttajavirasto ennakoi.

Sähkönmyyntiyhtiö Lumo Energia lopettaa toimintansa syyskuun 1. päivä, ja samalla purkautuvat yhtiön asiakkaiden sähkösopimukset.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mukaan osa Lumon asiakkaista voi hakea yhtiöltä korvauksia sähkösopimustensa purkamisesta.

KKV:n  mukaan näissä tapauksissa on kyse määräaikaisista sopimuksista, joissa yhtiö on sitoutunut myymään sähköä samaan hintaan yleensä kahden tai kolmen vuoden ajan. Määräaikaisia sopimuksia ei yleensä voi muuttaa kesken kauden.

Määräaikaisten sopimusten purkamista voidaan pitää sopimusrikkomuksena, jonka perusteella kuluttajat voivat hakea yhtiöltä korvauksia, toteaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto.
Määräaikaisten sopimusten purkamista voidaan pitää sopimusrikkomuksena, jonka perusteella kuluttajat voivat hakea yhtiöltä korvauksia, toteaa Kilpailu- ja kuluttajavirasto.
Kuva: Taneli Kärki

– Määräaikaisten sopimusten purkamista voidaan pitää sopimusrikkomuksena, jonka perusteella kuluttajat voivat hakea yhtiöltä korvauksia, KKV toteaa tiedotteessa.

Lumolla on KKV:n mukaan ollut noin 8 000:lla asiakkaalla määräaikainen sähkönmyyntisopimus.

Nämä asiakkaat joutuvat pakon edessä solmimaan uuden sähkönmyyntisopimuksen vaikeassa markkinatilanteessa, jossa muiden ohella myös määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat moninkertaistuneet.

– Tästä seuraa rahallisia vahinkoja, jotka ovat erisuuruisia eri asiakkailla. Vahingon määrään vaikuttaa muun muassa uuden ja vanhan sopimuksen hintaero, sähkönkäytön määrä ja se, kuinka pitkään Lumo Energian määräaikaista sopimusta olisi ollut jäljellä, KKV kertoo.

Kaikkiaan Lumo Energialla on ollut noin 70 000 asiakasta, joista valtaosan sopimukset siirtyvät syyskuun alkaessa uudelle sähkönmyyjälle entisin ehdoin.

Mainittujen noin 8 000 asiakkaan sähkösopimus ei kuitenkaan siirry uudelle myyjälle. Heidän on tehtävä viipymättä uusi sähkönmyyntisopimus toisen myyjän kanssa, KKV muistuttaa. Energiavirasto on antanut asiasta ohjeen.

Korvausten saaminen epävarmaa

Määräaikaisten sopimusten purkamisesta asiakkaille aiheutuvan vahingon määrää ei voida tietää täsmällisesti etukäteen. Sen vuoksi kuluttajan on itse arvioitava hänelle koituva vahinko mahdollisimman realistisesti, KKV ohjeistaa.

Täysimääräisen korvauksen saaminen on epävarmaa, KKV ennakoi. Lumo Energia on ilmoittanut hakeutuvansa selvitystilaan ja KKV pitää todennäköisenä, etteivät kuluttajat tule saamaan yhtiöltä täysiä korvauksia vahingoistaan.

KKV kehottaa silti tekemään korvausvaatimuksen viipymättä. Sen voi osoittaa Lumon asiakaspalveluun, jonka pitäisi olla toiminnassa vielä ainakin syyskuun ajan.

Sähköpostiosoite on asiakaspalvelu@lumoenergia.fi ja puhelinnumero arkisin 09 4272 0444.

– Jos korvausvaatimuksen yhteydessä ilmenee ongelmia tai olet tyytymätön Lumo Energialta saamaasi vastaukseen, voit myös olla yhteydessä KKV:n kuluttajaneuvontaan, tiedotteessa neuvotaan.