Kirkko: Ana­lyy­si: Ta­sa-ar­voi­sen avio­lii­ton kan­nat­ta­jien kut­su­mi­nen vih­reik­si mie­hik­si ylittää rajan

Palkinnot: Vuoden 2022 Teos­to-pal­kin­to jaetaan neljän pal­ki­tun kesken

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Kiuru: Eu­roo­pan lää­ke­vi­ras­to saattaa lä­hi­ai­koi­na suo­sit­taa myyn­ti­lu­paa 5–11-vuo­tiai­den ko­ro­na­ro­kot­teil­le ja Suo­mes­sa on syytä va­rau­tua tähän

Helsinki
Ministeri Krista Kiuru. Arkistokuva.
Ministeri Krista Kiuru. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Euroopan lääkevirasto (EMA) saattaa päätyä lähiaikoina suosittamaan myyntilupaa 5–11-vuotiaiden rokotteille koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) STT:lle. Kiuru pitää aiheellisena, että myös Suomessa varaudutaan tähän.

Hän kehottaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän (KRAR) asiantuntijoita valmistautumaan siihen, että myös Suomessa on olemassa kansalliset suositukset asiassa.

Lisäksi Kiurun mielestä on tärkeää, että Suomessa varaudutaan myös mahdollisimman nopeasti hankkimaan lisää rokotteita, jos rokotusten piiriin tulevien määrää laajennetaan.

– Oma viestini on, että jäämme tarkkailemaan, antavatko eurooppalaiset asiantuntijat mahdollisuuden alle 12-vuotiaille lapsille saada rokotuksia. Jos näin tapahtuu ja myyntilupa tulee, myös kansallisten asiantuntijoiden ja viranomaisten on varauduttava tähän jo hyvissä ajoin ja varmistettava, että emme jää tilanteeseen, jossa kansallisia suosituksia jäädään odottamaan liian pitkäksi aikaa, Kiuru sanoi.

Hänen mielestään esimerkiksi suosituksiin kolmansien rokotusten aloittamisesta meni Suomessa liian kauan. Kiuru kertoo hoputtaneensa asiassa, sillä riski rokotesuojan hiipumiseen on otettava vakavasti riskiryhmien ja iäkkäiden osalta.

Perjantaina Yhdysvalloissa lääkeyhtiö Pfizerin koronavirusrokote hyväksyttiin käyttöön myös 5–11-vuotiaille lapsille.