Kolumni: Ve­sa-Mat­ti Loirin sket­si­hah­mo oli kei­hään­heit­tä­jä­nä ai­kaan­sa edellä jo 1980-lu­vul­la

Reportaasi: Oulu on me­ri­kau­pun­ki, mutta onko se myös me­rel­li­nen? Läh­dim­me vesille ot­ta­maan asiasta selvää

Ki­sa­tu­ris­tien rajalla otet­tu­ja näyt­tei­tä todettu del­ta­va­rian­tik­si – Suo­mes­sa on todettu 216 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa

THL:n tutkimuksen mukaan koronarokote suojaa selvästi paremmin ikääntyneitä ja riskiryhmäläisiä toisen rokotuskerran jälkeen.

Alustavat jalkapallon EM-kisojen aikana Venäjän rajalla testatut koronavirusnäytteet on todettu herkemmin tarttuvaksi deltamuunnokseksi, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) perjantaina.

THL:n johtavan asiantuntijan Carita Savolainen-Kopran mukaan tulos oli oletettu.

– Tiedossa oli, että Pietarin alueella yli 90 prosenttia näytteistä on deltavarianttia. En ihmettele yhtään, että ensimmäiseen otokseen sattuneet ovat sitä olleet.

Suomessa muunnos tavattiin ensimmäisen kerran maaliskuussa 2021 matkustamiseen liittyvissä tapauksissa.

Seitsemän päivän koronatartunnat lähes kolminkertaistuneet edellisviikosta

THL raportoi perjantaina 216 uudesta koronavirustartunnasta Suomessa.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 1 797 tartuntaa, mikä on 616 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Kahden viikon tartunnoista lähes kolme neljäsosaa eli noin 1 300 oli raportoitu viimeisen viikon ajalta. Jos THL:n päivittäin raportoimia uusia tartuntoja tarkastellaan viikkotasolla, on seitsemän edellispäivän tartuntamäärä lähes kolminkertainen edellisviikkoon verrattuna.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi Suomessa on sairaalahoidossa 40 ihmistä, joista yksitoista on tehohoidossa.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen saaneita Suomessa oli perjantaihin mennessä yli 3,3 miljoonaa ihmistä eli 59,5 prosenttia väestöstä.

Rokotteen molemmat annokset oli perjantaihin mennessä saanut lähes 1,07 miljoonaa ihmistä. Rokotekattavuus toisen annoksen osalta on näin 19,2 prosenttia.

Koronarokotus tehokkaampi toisen annoksen jälkeen ikääntyneillä ja riskiryhmillä

Koronarokotus suojaa ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia huomattavasti paremmin toisen rokotekerran jälkeen, selviää THL:n tutkimuksesta. THL tiedotti asiasta perjantaina.

Ikääntyneillä mrna-rokotteiden suoja vakavaa koronavirustautia vastaan oli ensimmäisen annoksen jälkeen hieman yli 60 prosenttia. Toisen annoksen jälkeen teho nousi yli 90 prosenttiin.

Riskiryhmillä jo ensimmäinen rokoteannos antoi yli 80 prosentin suojan vakavaa tautia vastaan. Toisella annoksella teho nousi 90 prosenttiin.

Koronavirustartunnalta ensimmäinen annos suojasi ikääntyneitä keskimäärin 45-prosenttisesti. Toisella annoksella teho tartuntaa vastaan oli 75 prosenttia.

Riskiryhmillä suoja tartuntaa vastaan nousi toisen annoksen jälkeen 77 prosenttiin, kun se pelkän ensimmäisen annoksen jälkeen oli 40 prosenttia.

Tutkimuksessa ei voitu tarkastella Astra Zenecan adenovirusvektorirokotteen toisen annoksen tehoa, koska niitä oli annettu tutkimusaikana vielä vähän.

Tutkimuksessa oli mukana tiedot lähes 1,7 miljoonasta rokotetusta suomalaisesta. Tiedot kerättiin terveydenhuollon rekistereistä joulu–toukokuussa.