Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kirkon ja mu­sii­kin yh­dis­tä­jä – Oop­pe­ra­lau­la­ja Esa Ruut­tu­sel­le Lu­te­ri­lai­sen Kult­tuu­rin Säätiön tun­nus­tus­pal­kin­to

Oopperalaulaja, rovasti Esa Ruuttunen on saanut Luterilaisen Kulttuurin Säätiön vuoden 2021 tunnustuspalkinnon elämäntyöstään.

"Esa Ruuttunen on taiteilijana ja pappina toteuttanut molempia kutsumuksiaan", säätiö toteaa tiedotteessaan.

"Ruuttunen on pitänyt esillä virsien ja liturgian merkitystä jumalanpalveluselämässä ja korostanut kirkkomusiikin yhteisöllistä luonnetta. Oopperaurallaan hän on tehnyt myös monia Raamatun ja kirkkohistorian merkkihenkilöitä esittäviä rooleja."

Esa Ruuttunen on tulkinnut oopperanäyttämöillä monia kirkkohistorian henkilöitä Martti Lutherista Lars Levi Laestadiukseen.
Esa Ruuttunen on tulkinnut oopperanäyttämöillä monia kirkkohistorian henkilöitä Martti Lutherista Lars Levi Laestadiukseen.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Nivalassa vuonna 1950 syntynyt Ruuttunen valmistui ensin papiksi ja suoritti sitten lauludiplomin ja laulunopettajan tutkinnon.

Hän toimi pappina kymmenen vuoden ajan, kunnes antautui taiteilijan uralle. Ruuttunen kuului Suomen Kansallisoopperan solistikuntaan vuosina 1987–2005.

Ruuttunen debytoi syksyllä 1996 Saksassa Berliinin Deutsche Operissa ja sen jälkeen useissa muissa oopperataloissa- ja tuotannoissa eri puolilla maailmaa.

”Äänityypistäni johtuen osalleni on tullut oopperakirjallisuuden pahimpien ja häikäilemättömimpien konnien rooleja. Niissäkin pahuuden syiden etsiminen ja uskottava esittäminen on rikastuttanut näkemystäni ihmisestä Jumalan ja Saatanan välissä”
Esa Ruuttunen

Ruuttunen on laulanut kansallisoopperassa keskeisimmät baritoniroolit, esimerkiksi Paavo Ruotsalainen (Viimeiset kiusaukset), Scarpia (Tosca), Alberich (Niebelungin sormus) ja nimiroolit muun muassa oopperoissa Juha, Luther, Joonan kirja ja Wozzeck.

Hän lauloi nimiroolin myös Kolme kirjettä Laestadiukselle -kirkko-oopperassa, jonka Jyrki Linjama sävelsi Ruuttusen idean pohjalta. Teosta on esitetty muun muassa Lohtajalla ja Oulussa.

Ruuttunen on pitkällä urallaan toiminut myös useiden ns. suurten kirkkomusiikkiteosten kuten Händelin Messias-oratorion ja Bachin Matteus-passion solistina.

Tunnustuksen myöntänyt Luterilaisen Kulttuurin Säätiö vaalii suomalaisen luterilaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä ja luterilaisen elämänkatsomuksen kehittämistä järjestäen erilaisia tapahtumia.

Säätiö jakaa vuosittain tunnustuspalkinnon luterilaista kulttuuria edistäneelle henkilölle tai yhteisölle.