Kil­pis­jär­vel­lä satoi lunta, kun samaan aikaan ete­läm­pä­nä sää on ollut poik­keuk­sel­li­sen lämmin – sää jatkuu Oulun seu­dul­la leutona

Helsinki
Saana sai lumipeitettä nyt myös helmoilleen. Kuva on Kilpisjärven kelikamerasta perjataiaamulta kello 8.00.
Saana sai lumipeitettä nyt myös helmoilleen. Kuva on Kilpisjärven kelikamerasta perjataiaamulta kello 8.00.

Lapissa Kilpisjärvellä satoi torstaina ja perjantain välisenä yönä lunta. Samaan aikaan eteläisemmässä Suomessa ylitettiin jopa 20 asteen lukemat. Ylen meteorologi Anniina Valtonen kertoo Twitterissä, että kyse ei ole virallisesta ensilumesta.

Jo aiemmin viikolla Saanatunturin huipulla vaeltajat pääsivät aamulla kulkemaan lumipeitteisessä maastossa, nyt maa oli valkoinen myös alhaalla kylässä.

Viikonloppu jatkuu lämpimänä. Perjantaina ei päästä torstain lukemiin, mutta lauantaille ja sunnuntaille on jälleen odotettavissa noin 20 asteen lämpötiloja, kertoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala STT:lle.

Torstaina villapaidan saattoi riisua yltään, sillä suuressa osassa maata lämpötila nousi 20 asteeseen ja Etelä-Suomessa korkeimmillaan sen ylikin.

– Päivä oli harvinaisen lämmin Etelä- ja Keski-Suomessa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla melkein Ouluun asti, Mustala kertoo.

Ilma on lämmennyt meteorologin mukaan vähitellen. Torstain kohdalla voitiin jo puhua niin sanotusta intiaanikesästä, millä tarkoitetaan kesäisen lämmön paluuta viileän jakson jälkeen.

Lauantaista tai sunnuntaista ennätyspäivä?

Perjantaina viileämpi ja sateinen rintama liikkuu lounaasta kohti pohjoista ja koillista, eikä silloin ylletä Mustalan mukaan torstain lukemiin.

Lauantaiksi kaakosta leviää jälleen uusi lämmin rintama ja etenkin Etelä- ja Itä-Suomeen on odotettavissa jopa yli 20 asteen lämpötiloja. Sunnuntaiksi lämmin ilma leviää noin Oulun korkeudelle. Silloin lämpimintä säätä ennustetaan Länsi-Suomeen, kun tuuli käy idästä.

Viikonloppuna Lapissa jäädään edelleen alle 10 asteen lämpötiloihin.

– Lappi suorastaan viilenee huomenna, joten aikamoinen ero on etelän ja pohjoisen välillä sekä huomenna että sunnuntaina, päivystävä meteorologi Mustala sanoo.

Lämpimämpi sää jatkuu ehkä lokakuullekin

Mustalan mukaan talvea kohti mentäessä lämpötilojen jakautuminen on tavallista, kun voimakas rintamavyöhyke voi kulkea maan poikki.

– Kesällä napaseutukin lämpenee, kun aurinko paistaa pohjoisessa, joten lämpötilaerot ovat vähäisempiä. Sydänkesän aikaan lämpimin osa Suomessa on milloin missäkin, hän vertaa.

Viikonlopun kaltainen lämpö Etelä-Suomessa ei jatku sellaisenaan pitkään. Silti Mustala arvelee keskimääräistä lämpimämmän sään jatkuvan ensi kuun alkuun saakka, ehkä siitäkin eteenpäin.

Syyskuu on ollut koko maassa tavallista lämpimämpi Mustalan mukaan noin asteen verran.

– Etelä- ja Länsi-Suomessa ollaan vähän enemmän pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Tietysti eroa tulee ehkä vielä lisää, vaikkakaan monta päivää tätä kuuta ei ole jäljellä, hän toteaa.