Kevään läm­pö­en­nä­tys rikki, Yli­vies­kas­sa ja Haa­pa­ve­del­lä pääs­tiin yli 20 asteen

Lämmin sää houkutteli ihmiset ulkoilemaan Oulussa lauantaina. Kuvassa melojia Hartaanselällä.
Lämmin sää houkutteli ihmiset ulkoilemaan Oulussa lauantaina. Kuvassa melojia Hartaanselällä.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kevään lämpöennätys meni rikki tänään, kun lämpötilat kipusivat ensi kertaa yli 20 asteen. Ilmatieteen laitoksen mukaan lämpimintä oli Pohjois-Pohjanmaalla, jossa Ylivieskassa ja Haapavedellä mitattiin 20,3 astetta.

Suuressa osassa maata pohjoista myöten lämpötila kohosi 15 ja 20 asteen välille.

Oulussa lämpimin mittauspiste oli Oulunsalon Pellonpäässä, missä mitattiin iltapäivällä 16,8 astetta.

Kesäistä lämpöä on luvassa myös sunnuntaina ja alkuviikosta. Päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen kertoo, että viileän toukokuun alkupuolen jälkeen lämpötilat ovat nyt kohoamassa tavanomaisempiin lukemiin.

– Aika tyypillisesti toukokuussa on jo hellepäiviäkin mitattu, siihen nähden tämä on aika vaatimaton toukokuun ylin lämpötila, hän sanoo.

Helteen raja on vähintään 25 astetta.

Sunnuntaina lännessä satelee paikoin vettä, mutta sateet jäävät länsirannikolle eivätkä ole leviämässä koko maahan.

– Epäilen, ettei aivan tämän päivän lukemiin huomenna nousta, mutta laajalti 15–17 astetta voi olla kuitenkin. Alkuviikolla jatkuu lämmin sää. Varmasti 20 tulee ensi viikolla vielä rikkoutumaan, Tuovinen sanoo.

Lapissa yhä paikoin jopa metri lunta

Jäät ovat rannoilta jo monin paikoin sulaneet, mutta Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa jäitä on vielä jonkin verran ja esimerkiksi Tenojoen, Torniojoen ja Kemijoen latvat ovat vielä jäässä. Jäiden heikkenemisvauhti on lämpenevän sään vuoksi ripeää.

Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen neuvoo nyt kaikkia pysymään poissa jäältä kaikkialla ja varsinkin joilta. Jäälle ei ole enää syytä mennä, vaikka jääkartta näyttäisi vielä senttimäärältään pilkkipaksuutta.

– Jos katsoo kartan senttejä, ne ovat eilisiä ja tänään on ihan uusi tilanne. Sulaessaan jää puikkoontuu, ja siitä voi ihminen mennä läpi ja kelkka menee varmasti, Vehviläinen painottaa.

Vaikka etelässä talvea vietettiin lumettomassa maisemassa, pohjoisessa lunta on vielä paikoin reilustikin. Esimerkiksi Ivalon, Sodankylän ja Kittilän tienoilla lunta on Vehviläisen mukaan vielä metrinkin verran.

Katso paikkakuntakohtaiset sääennusteet Kalevan sääsivulta.


Juttuun lisätty tiedot lumitilanteesta kello 18.37. Lisätty kuva kello 18.50.