Oulun kaupunginjohtaja: Ky­syim­me seit­se­mäl­tä merk­ki­hen­ki­löl­tä, ai­ko­vat­ko he hakea Oulun kau­pun­gin­joh­ta­jak­si

Festivaalit: Frozen People jär­jes­te­tään Nal­li­ka­ris­sa lauan­tai­na ke­li­olo­ja uhmaten

Karkauspäivä: Ou­lu­lai­sen Annukka Määtän, 28, kakussa on vasta 7 kynt­ti­lää

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kes­kus­tan pu­heen­joh­ta­ja Katri Kulmuni avasi kes­kus­tan puo­lue­ko­kouk­sen – kiitti jo muita eh­dok­kai­ta yh­tei­ses­tä reis­sus­ta

Katri Kulmunin mukaan Suomi ei tarvitse lyhyempiä työpäiviä, vaan työpaikkoja. Keskusta äänestää uudesta puheenjohtajasta lauantaina.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vietti tänään myös syntympäiväänsä. Avauspuheensa hän aloitti sanomalla, ettei ole aiemmin viettänyt näin suuria juhlia.
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni vietti tänään myös syntympäiväänsä. Avauspuheensa hän aloitti sanomalla, ettei ole aiemmin viettänyt näin suuria juhlia.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Keskustan puoluekokous käynnistyi virallisesti kello viidentoista jälkeen perjantaina typistetyllä ohjelmalla.

Lippumarssi ja Maamme-laulu kaikuivat Ouluhallissa, jossa paikalla on alle tuhat kunta ihmistä. Jokaisen tuolin välissä metriä tyhjää tilaa. Tiiviiksi tunnelmaa ei voi kuvata ja sitä koronaepidemian aikana on kaikin tavoin vältetty.

Avajaisjuhlassa syntymäpäiväänsä vietävä keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni nostatti kokousväen henkeä avauspuheellaan, jossa hän totesi, ettei keskustalla ole vaihtoehtoja, jossa työpaikkoja turvaavia ja uusia työpaikkoja luovia ratkaisuja ei nyt tehtäisi.

– Suomen suurin huoli ei ole se, miten saataisiin työpäivistä lyhyempiä. Suuri huoli on se, miten yhä useammalle suomalaiselle saadaan työpaikka, kaikkialla Suomessa, Kulmuni sanoi.

– Keskusta vaatii, että budjettiriihestä tullaan ulos vientiteollisuuden asemaa parantavan vientipaketin kanssa, hän lisäsi.

Koronakriisi näytti huoltovarmuusketjun heikkoudet

Kulmunin mukaan koronakriisi näytti, etteivät globaalin teollisuuden, rahajärjestelmän, logistiikan ja jokapäiväisten tarpeiden ketjut eivät ole voittamattomia ja kriisi voi kestää vuosia.

Tämä pakottaa hänen mukaansa rakentamaan tuotantoketjut huoltovarmoiksi ja Suomen aluekehityksen ja globaalin kehityksen on oltava ekologisesti kestävää.

– Tämä korona-kriisi ole ensimmäinen eikä valitettavasti viimeinen. Mitä enemmän luonnontalouden periaatteet vääristyvät ihmistalouden paineessa, sitä syvempiä tulevista kriiseistä tulee.

Kulmuni kantoi puheessaan huolta siitä, ettei terverys- ja talouskriisi saa muuttua eriarvoisuuden ja osattomuuden kriisiksi.

– Enkä tarkoita vain ihmisten välistä eriarvoisuutta. Tarkoitan myös alueiden välistä eriarvoisuutta. Suomi ei saa jakaantua, Kulmuni sanoi.

Puheenjohtaja selvillä vasta toisen kierroksen jälkeen?

Vaikka Kulmunin haastanutta Annikka Saarikkoa on pidetty ennakkosuosikkina, kokouspaikalla henki on toinen.

Monet arvioivat, ettei uuden puheenjohtajan nimi ole selvillä vielä ensimmäisellä kerroksella. Kokousedustajille merkittävää on sekin, miten yhtenäisenä keskusta lähtee uuden puheenjohtajan kanssa kohti kunnallisvaaleja.

– Keskustalaiseen puolue-elämään kuuluu, että johtopaikat ovat säännöllisesti katkolla. Puoluekokous sitten päättää, niin kuin viisaaksi katsoo, Kulmuni sanoi ja kiitteli muita ehdokkaita tähänastisesta yhteisestä reissusta.

Keskustan puheenjohtajakilpailu käydään lauantaina Katri Kulmunin, Annika Saarikon, Ilkka Tiaisen ja Petri Honkosen välillä.

Äänestys puheenjohtajasta alkaa lauantaina kello 13.00 ja uuden puheenjohtajana nimi pitäisi alustavien tietojen mukaan olla selvillä alkuillasta.

Uudesta puheenjohtajasta äänestetään kaikissa etäkokouspisteissä eri puolella Suomea. Uudesta puheenjohtajasta äänestää reilut 2 400 virallista kokousedustajaa.