Hoitojonot: Pohde aikoo purkaa ti­lan­net­ta vuok­ra­työ­voi­mal­la ja li­sä­työl­lä

Sää: Katso miten Oulussa nau­tit­tiin kesän lämmön pa­luus­ta

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Kes­kus­tan kan­na­tus­käy­rä ei vain käänny, ja kysymys kuuluu, ovatko puo­lueen suu­ruu­den päivät lo­pul­li­ses­ti ohi

Keskustan vaalikannatus vuonna 2019 oli huonoin sataan vuoteen. Ensi kevään vaaleissa ei ole luvassa paljon parempaa. Keinot puolueen kannatuksen nostoon ovat tiukassa. Kokoomus on nyt matkalla pääministeripuolueeksi.

Ylen viimetorstainen puoluekannatusmittaus ei kertonut järisyttävistä muutoksista mutta näytti silti merkillepantavia lukemia. Kokoomus jatkaa selvänä ykkösenä 25,9 prosentin kannatuksella. SDP on kakkonen (18,7 %), perussuomalaiset kolmonen (14,9 %) ja keskusta nelonen (12,1 %).

Kevät on ollut Suomenkin politiikassa poikkeuksellinen Ukrainan sodan ja Nato-päätöksen takia. Kansan Nato-kantojen nopea käänne on selvästi hyödyttänyt pitkäaikaista Nato-puoluetta kokoomusta. Vasemmistoliitolle kannan valinta oli suoranaista haparointia, ja se voi selittää puolueen alamäkeä. Keskustakin pidätteli kantaansa valtiojohdon ilmoitusta odotellen, mikä loi samalla kuvaa epäröivyydestä.

Yllätys Taloustutkimuksen mittauksessa on, että SDP eteni vain hivenen. Pääministeri Sanna Marinhan on profiloitunut viime viikkoina vahvasti ulkopolitiikassa. Hän kävi viime kuun lopulla luotiliiveihin sonnustautuneena paikan päällä Ukrainassa tutustumassa Venäjän hyökkäyksen tuhoihin.

Kun Taloustutkimus aloitti mittauksen tekemisen jo toukokuun alkupäivinä, Marinin toiminta ei täydellä painolla ilmeisesti ehtinyt näkymään tuloksissa.

Huomiota tässä ja muissakin viime kuukausien mittauksissa kiinnittää se, ettei keskusta ole edelleenkään saanut allensa uutta kantoaaltoa. Puolueen kannatus on jo parin vuoden ajan heilahdellut 12:n ja 13 prosentin tuntumassa. Viime kesän kuntavaaleissa välähtänyt valo on jo himmentynyt.

Seuraaviin eduskuntavaaleihin on alle 10 kuukautta. Keskusta todennäköisesti saa taas uskollisimmat kannattajansa liikkeelle, mutta puolueella on silti edessä kova työ, jotta se yltää vuoden 2019 vaalien 13,8 prosenttiin. Se taas oli puolueelle kehnoin tulos sataan vuoteen.

Seuraavat eduskuntavaalit ovat onnistumisen mittari erityisesti puolueen puheenjohtajalle Annika Saarikolle, joka toissa syksynä valittiin Katri Kulmunin tilalle puolueen kannatusta pelastamaan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.