Kem­pe­leen lukion Lotta Yli-Huk­ka­la-Sii­ra kir­joit­ti Suomen parhaan yli­op­pi­las­tu­lok­sen – "En aja­tel­lut, että kokeet olivat menneet näin hyvin"

Tuleva ylioppilas pyrki keräämään tietoa monipuolisesti myös kirjojen ulkopuolelta kuuntelemalla podcasteja ja katsomalla dokumentteja.

Suomen parhaan ylioppilastuloksen kirjoitti Lotta Yli-Hukkala-Siira Kempeleen lukiossta. Yli-Hukkala-Siira oli aiemmin syksyllä valitsemassa Nuori Aleksis -palkinnon saajaa.
Suomen parhaan ylioppilastuloksen kirjoitti Lotta Yli-Hukkala-Siira Kempeleen lukiossta. Yli-Hukkala-Siira oli aiemmin syksyllä valitsemassa Nuori Aleksis -palkinnon saajaa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Syksyn 2019 parhaan ylioppilastuloksen kirjoitti Kempeleen lukiossa opiskeleva tyrnäväläinen Lotta Yli-Hukkala-Siira, joka kirjoitti yhteensä kahdeksan laudaturia ja kaksi eximiaa. Tulokset julkaistiin torstaiaamuna ja Yli-Hukkala-Siira kertoo yllättyneensä itsekin saavutuksestaan.

– Onhan se aika hämmentävää. Tiesin, että kokeet olivat menneet hyvin, mutta en ajatellut, että ne olivat menneet näin hyvin, Yli-Hukkala-Siira kertoo vaatimattomaan sävyyn.

Yli-Hukkala-Siira kertoo valmistautuneensa ylioppilaskirjoituksiin lukusuunnitelmalla, joka määritteli mitä hän lukee ja milloin. Tuleva ylioppilas pyrki keräämään tietoa monipuolisesti myös kirjojen ulkopuolelta kuuntelemalla podcasteja ja katsomalla dokumentteja.

Yli-Hukkala-Siiran mukaan kokeiden vaikeustaso vaihteli todella paljon aineiden ja myös kirjoitusten välillä.

– Korotin tänä syksynä matematiikan, josta sain viime vuonna E:n ja nyt L:n, ja koin että koe oli nyt helpompi. Joissain ainereaaleissa taas kysyttiin todella laajoja asioita, että tuntui että niistä olisi vaikka voinut väitöskirjan kirjoittaa, abiturientti kuvailee.

Syksyllä 2016 Kempeleen lukiossa aloittanut Yli-Hukkala-Siira suoritti lukion oppimäärän, 75 kurssia, kahden ja puolen vuoden aikana ja vietti opintojensa aikana vuoden vaihto-opiskelijana Saksassa. Seuraavaksi hänen suunnitelmissaan on hakea opiskelemaan oikeustieteitä ja aloittaa pääsykokeisiin valmistautuminen.

– Uskon, että ylioppilaskokeista oppii pitkäjänteistä valmistautumista, josta on hyötyä yliopistoon hakemisessa, ja istumalihaksia. Oikiksen pääsykokeet ovat silti varmasti hyvin erilaiset kuin ylioppilaskokeet, tuleva ylioppilas uskoo.

Katso Pohjois-Suomen uusia ylioppilaita täältä.

Lue myös: Tyrnäväläinen Lotta Yli-Hukkala-Siira sai lu­kuin­nos­tuk­sen Harry Potterista – "Kun oikein innostuin ja kirja piti imussaan, luin viisi kirjaa viikossa