Kemin poliisi tutkii laajaa net­ti­kaup­pa­hui­jaus­ta – tekijät myivät tuot­tei­ta va­lei­den­ti­tee­teil­lä, va­hin­got tu­han­sia euroja

Poliisi tutkii laajaa nettihuijausvyyhtiä.
Poliisi tutkii laajaa nettihuijausvyyhtiä.
Kuva: Jussi Leinonen

Kemin rikospoliisi tutkii laajaa rikoskokonaisuutta, jossa internetin eri myyntipalstoilla on tehtailtu tekaistuja myynti-ilmoituksia. Aiheutetut vahingot ovat tuhansia euroja.

Poliisin mukaan tekijöitä rikoksissa on kaksi. He ovat tehneet internetin myyntipalstoille kymmeniä ilmoituksia.

Ostajat ovat verkossa sovitun kaupan jälkeen maksaneet rahat myyjien ilmoittamalle pankkitilille saamatta koskaan tuotetta.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että myyjät ovat käyttäneet ainakin neljäätoista eri valeidentitettiä. Ostajia on ympäri Suomea.

Tekijät kuukausia tavoittamattomissa

Tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Ossi Granatin mukaan tutkinnassa on noin 40 petosrikosta, mutta todellinen luku on mahdollisesti vielä korkeampi.

– Ihmiset eivät välttämättä ole aina tehneet rikosilmoitusta huijauksen tullessa ilmi. Poliisi kehottaa kansalaisia olemaan tarkkana käydessään kauppaa internetissä, hän sanoo.

Poliisi toivoo petosrikosten uhrien tekevän aina rikosilmoituksen, jotta poliisi pääsisi tekijöiden jäljille mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

– Tämän jutun päätekijät olivat kuukausia viranomaisten tavoittamattomissa. Eri taktisten ja teknisten menetelmien johdosta tekijät otettiin kiinni lopulta Kainuusta yhteistyössä Oulun poliisin kanssa, Granat sanoo.

Poliisi on takavarikoinut rikosten tekovälineet ja Lapin käräjäoikeus tehnyt vangitsemispäätökset.

Esitutkinta valmistuu kesän aikana ja siirtyy sitten syyteharkintaan.

Huomio nimiin ja päivämääriin

Nettihuijauksen uhriksi voi päätyä myyjä tai ostaja. Yleinen ilmiö myyjän huijaamiseksi on poliisin mukaan väärennetyn maksukuitin tai tiliotteen käyttäminen.

Väärennetyn kuitin vastaanottamisen jälkeen myyjä luovuttaa tuotteen, eikä todellisuudessa saa koskaan rahoja.

Tiliotteiden väärentäminen voi tapahtua verkkopankeista löytyvien esimerkkipohjien avulla. Tiliotetta tai kuittia vastaanottaessa on tärkeää kiinnittää huomiota yksityiskohtiin kuten päivämääriin ja nimiin.

Myyjä voi olla täysin varma rahan vastaanottamisesta vasta nähdessään rahan omalla pankkitilillään tai reaaliaikaisessa rahansiirtopalvelussa, kuten MobilePayssa tai Pivossa.

Kiire voi viitata huijaukseen

Ostaessa tuotteita on hyvä poliisin mukaan tarkastaa myyjän profiili. Huijaukseen voi viitata kiire solmia kauppoja ja haluttomuus antaa lisätietoja.

Suurempiin hankintoihin liittyen myyjät saattavat vaatia ennakkomaksuja, mutta niitä ei poliisin mukaan kannata maksaa ennen tuotteen näkemistä. Kaikissa tapauksissa tuotteen näkeminen paikan päällä ja kunnon arvioiminen ovat varmimpia vaihtoehtoja luotettavien kauppojen takaamiseksi.

Ostajan kannattaa myös varmistaa ostamansa tuotteen oikeellisuus hyödyntämällä Googlen käänteistä kuvahakua. Ostaja voi tarkistaa, onko myynti-ilmoituksessa oleva kuva ollut jo jossakin aikaisemmassa myynti-ilmoituksessa.

Lisäksi myyjältä on hyvä pyytää vielä erikseen tuoreita kuvia myytävästä tuotteesta.

Muista ainakin nämä tehdessäsi kauppoja netissä:

  • Jos löydät myyntipastalta tai nettikaupasta merkkituotteita yllättävän halpaan hintaa, kyseessä on todennäköisesti huijaus.
  • Tarkista nettikaupan osoite. Jos osoitteella ei ole mitään tekemistä siellä myytäbvien tuotteiden kanssa, kyseessä on mitä todennäköisemmin valeverkkokauppa.
  • Vilkaise nettihaulla kaupan verkkohistoriastaa. Jos nettikauppa on hyvinkin tuore, harkitse tarkkaan, kannattaako sivulle laittaa luottokortin tietoja.
  • Verkon kauppapaikoilla on syytä vilkaista myyjien myyntihistoriaa ja asioida vain luotettujen myyjien kanssa.