Kek­sit­ty väite Sanna Marinin pu­heis­ta leviää pi­ka­vauh­tia Twit­te­ris­sä – Marinin väi­tet­tiin nal­jail­leen Trum­pil­le

Tviitti on saanut jo liki 130 000 tykkäystä ja noin 35 600 jakoa. Suurlähetystö kiirehti kuittamaan tviitin perättömäksi.

Helsinki
Netissä leviävä tviitti, jossa Suomen pääministeri Sanna Marinin väitettiin naljailleen Trumpille, on herättänyt huomiota kansainvälisesti.
Netissä leviävä tviitti, jossa Suomen pääministeri Sanna Marinin väitettiin naljailleen Trumpille, on herättänyt huomiota kansainvälisesti.

Yhdysvaltalaisen Twitter-tilin väite pääministeri Sanna Marinin (sd.) kommenteista on saanut eilisestä lähtien runsaasti huomiota maailmalla.

Presidentti Donald Trumpin entinen neuvonantaja John Bolton kertoi tuoreessa kirjassaan, että Trump kuvitteli Suomen olevan Venäjän vallan alla.

Lin Peace -nimisen käyttäjän tviitin mukaan Suomen pääministeri olisi kommentoinut asiaa sanomalla, että "totta puhuen olemme ajatelleet Yhdysvalloista samoin vuoden 2017 tammikuusta asti".

Suomen Yhdysvaltain-suurlähetystön lehdistöneuvos Helena Liikanen-Renger kiirehti eilen illalla ilmoittamaan, ettei kyseisen tviitin tieto pidä paikkaansa.

Tviitti on kerännyt jo yli 120 000 tykkäystä, ja sitä on jaettu yli 35 000 kertaa. Useimmat kommentoijat vaikuttavat ottavan väitteen todesta, mutta etenkin suomalaiset käyttäjät kyseenalaistivat sen tuoreeltaan.

Tänään puoliltapäivin myös valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski ilmoitti Twitterissä, ettei pääministeri Marin ole kommentoinut Boltonin kirjaa, vaan väite on keksitty.

– Pääministeri Marin ei ole missään vaiheessa kommentoinut John Boltonin kirjaan liittyviä asioita millään tavalla. Aiheesta eilen Yhdysvalloissa leviämään lähtenyt tviitti ei siis pidä paikkaansa, Anttikoski kirjoitti.

Marin ei kommentoi kohua

STT tiedusteli, olisiko pääministeri halunnut sunnuntaina arvioida valeviestin mahdollisia haittoja hänelle tai Suomelle, mutta Marinilla ei ole Anttikosken mukaan tarvetta kommentoida perätöntä tviittiä.

Anttikoski ei usko, että Marinin suuhun keksitystä lausunnosta syntyy haittaa pääministerille tai Suomelle.

– On tärkeää, että Suomi teki heti alussa selväksi, että tällaista pääministerin lausuntoa ei ole olemassa. Esimerkiksi Yhdysvaltain hallinnolta ei ole tullut tähän asiaan liittyen mitään yhteydenottoa, he tietävät kyllä asian oikean laidan.

Tviitin sisältö näyttäisi Anttikosken mukaan olevan alun perin lähtöisin BBC:n ohjelmasta, joka on Suomen tv:stä tutun Uutisvuodon esikuva.

– Siinä ohjelmassa Trumpia ja Suomea koskeva kommentti oli kuitenkin läppä, vitsi. Vaikuttaa siis siltä, että asian alkuperä on sinänsä ihan harmiton.

Perätön tviitti sai nimekkäitä jakajia

Anttikoski myönsi yleisellä tasolla, että jos tviitti lähtee viraaliksi, sen sisällön leviämisen estäminen ja kiistäminen on hyvin vaikeaa. Jakamisnopeus on suuri ja levinneisyys valtava.

– Tällainen tviitti on koettu, miten sen nyt sanoisi, ulkonaisesti hauskaksi ja näppäräksi ja ehkä harmittomaksikin. Meille asia ei sitä tietenkään ole, jos Suomen valtionjohdon on väitetty sanoneen jotain, mitä he eivät ole sanoneet.

Anttikosken mukaan viikonlopun tviittikohu osoittaa myös kouriintuntuvasti sen, että ihmiset eivät tarkastele, pitääkö tviitti paikkansa vai ei.

– Tässä tosin on mielenkiintoista se, että perättömän tviitin ovat jakaneet myös muiden muassa Viron ex-presidentti (Toomas Hendrik Ilves), CIA:n entinen johtaja (Michael Hayden) ja puolalainen europarlamentaarikko (Radoslaw Sikorski).

Sepitettyä Marin-tviittiä oli sunnuntaina kello 16:n jälkeen jaettu sosiaalisessa mediassa noin 35 600 kertaa ja se oli kerännyt liki 130 000 tykkäystä.


Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 17.59.