Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Ke­hys­rii­hen tu­lok­ses­sa maistuu vaa­li­bud­jet­ti – pro­fes­so­rin mie­les­tä nyt jaetaan yli tarpeen

Hallituksen kehysriihessä syntyi tiistaina sopu poikkeuksellisen nopeasti, vain muutamassa tunnissa. Taloustieteen professori Jouko Vilmunen näkee, että syynä ovat kompromissit, jossa jokainen hallituspuolue sai jotain hyvää. Puolustusministeri Kaikkosen mukaan puolustusbudjetti nousee Nato-tasolle.

Hallitus päätti tiistaina julkisen talouden kehyksistä 2023–2026 Säätytalon neuvotteluissa, jotka eivät kovin pitkiksi venyneet.

Virka-ajassa hoidettujen neuvotteluiden päätteeksi hallitusviisikko marssi tiedotusvälineiden eteen kertomaan neuvottelutuloksesta, joka lisää Suomen velkaantumista noin kahdella miljardilla eurolla vuodessa tulevina vuosina. Kehysriihelle oli varattu kaksi päivää, mutta muutama tunti riitti.

Turun yliopiston taloustieteen professori Jouko Vilmunen ajattelee, ettei hallitus tehnyt kaikkea valvoakseen valtiontalouden menoja.

– Rahaa jaetaan yli tarpeen. Se on taipumuksena tällä hallituksella ja huolestuttaa.

Vilmunen on myös valtion rahankäyttöä arvioivan ja asiantuntijoista koostuvan Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja. Neuvosto ottaa vasta myöhemmin virallisesti kantaa kehysriihen päätöksiin.

Poikkeamalla lupa velkaantua

Hallitus päätti kehyspoikkeuksesta, jolla perustellaan sodan takia ylimääräiset menot puolustukselle, rajaturvallisuudelle ja kyberturvallisuudelle sekä ukrainalaisten auttamiselle. Poikkeama mahdollistaa myös Venäjän energiariippuvuudesta irtaantumisen investoinnit.

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen oli tyytyväinen siitä, että hallitus täytti kaikki Puolustusvoimien taloudelliset tarpeet tuleville vuosille.
Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen oli tyytyväinen siitä, että hallitus täytti kaikki Puolustusvoimien taloudelliset tarpeet tuleville vuosille.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.