Junat: Vaunu putosi kis­koil­ta – ai­heut­taa häi­riö­tä myös Oulusta läh­te­väl­le ja saa­pu­val­le ju­na­lii­ken­teel­le

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ke­hi­te­tään yli­opis­toa ja kau­pun­ki­kult­tuu­ria yhdessä ja erik­seen

Poikkeuksellisen asiapitoisesti on yli vuosi keskusteltu yliopistokampuksen mahdollisesta hajauttamisesta. Esiin on nostettu kaupunkisuunnittelu, asuminen, monitieteisyys, elinkeinopolitiikka, keskusta ja tulevaisuus.

Ollaanko näin pääsemässä ”uuteen Ouluun”?

2020 kaupungin budjetin kärkihankkeita oli monitieteinen ”Euroopan suurin sisäkampus”. Yliopistolla pääsi aikoinaan osalliseksi eri alojen keskusteluista myös lounaspöydissä. Niissä ei pitäydytty ”yhteen totuuteen”.

Monitieteisyyttä korostin 17 v:n opetustyössä, vaikka ihmistieteiden osuus oli rajoittunutta (vrt. K. Väyrynen, Kaleva 27.5.). Opiskelijoilta kuuli, kuinka monitieteisiä ovatkaan keskustelut soluasunnoissa ja kahviloissa.


Espoon vuosina 70- ja 80-luvuilla näin 1950–60-luvuilla keskelle metsää Espoon maalaiskuntaan rakennetun Otaniemen kampuksen kasvun. Siitä tuli monitieteinen 2000-luvulla.

Siellä kehitetään ”ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin” ja ”ratkaisevan tärkeitä” ovat ”korkeatasoiset tutkimus ja opetus sekä innovaatiot”, niihin ”monialaisia näkökulmia synnyttävät yhteisöt sekä innostava kulttuuri”.

Tässä viestiä Linnanmaallekin.


Menossa on – ei kaupungin, eikä yliopiston – vaan ajattelevien kansalaisten ylläpitämä kriittinen ”selvittely- ja kuulemisvaihe”.

Ajatuksissa yliopistosta, sen merkityksestä Oululle ja pohjoiselle korostuu vastuullinen konsensus. Ei riitä, että odotetaan vuoteen 2028 tähtäävää ”selvitystä”. Silloin on todennäköisesti ”selvitettynä” lähijunakin.

Raksila-selvitys ei vakuuta hyvästä keskustasuunnittelusta. Paremmin sinne sopinee ”valkeamainen” asuminen.

Varsinaisesta keskustasta on nostettu esiin mm. Vänmannin saari. Sinne voisi ”korkeuksia” tavoittelevan Terwa towerin sijaan rakentaa kohtuullisen tiedetilan, jolle löytyy kongressi- ja tiedekahvilatilat teatteritalosta.

Ammennetaan kulttuurista, ei yliopiston siirtelystä.


Kalervo Ukkola,

ent. yliopisto-opettaja,

kaupunginvaltuutettu (vas.)