Analyysi: Oulun jät­ti-in­ves­toin­nit kan­nat­taa tehdä vaikka ris­kil­lä

Oulu: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Kas­vi­pro­teii­nit ovat tulleet jää­däk­seen, ja se kertoo muu­tok­sen no­peu­des­ta – näillä re­sep­teil­lä saat ha­lu­tes­sa­si kas­vis­ruo­kaan lihan makua

Kasviproteiinituotteiden valikoima kaupoissa on viime vuosina lisääntynyt vauhdikkaasti. Proteiini on useimmiten peräisin pääosin soijapavusta, härkäpavusta, herneestä, kaurasta tai vehnästä. Tuotteita voi käyttää niin kuin lihaa ja monet maistuvatkin lihalle, mutta ovat terveellisempiä ja ympäristölle ystävällisempiä vaihtoehtoja.

Käytännössä minkä tahansa liharuoan tekeminen onnistuu nykyään vain vaihtamalla liha kasviproteiiniin, sillä valmistustavat ovat pitkälti samoja kuin lihan.

Sinänsä tarvetta erillisille resepteille ei oikeastaan edes ole. Kasviproteiinit on kehitetty juuri sen takia, että tuttuja valmistustapoja ja reseptejä ei tarvitsisi muuttaa. Jopa vegaanisia pippuripihvejä löytyy jo.

Tämän jutun lopussa on kuitenkin mallireseptejä, jotka on kehitetty erityisesti kasviproteiinituotteille.

Lihankorvikkeet eivät edes ole viime vuosien keksintö, vaan Aasiassa ja erityisesti buddhalaisissa luostareissa on tehty erilaisia lihaa muistuttavia tuotteita jo ainakin tuhat vuotta sitten. Aasialaisista ruokakaupoista voi edelleen löytää mitä kiinnostavampia lihankorvikkeita.

Uusimpana tuotteena suomalaisiin kauppoihin on tullut jauhelihan näköinen kasvisjauhis, jonka maku ja koostumus ovat jo yllättävän lähellä perinteistä lihaversiota. Se voi mennä lihansyöjällekin niin sanotusti "täydestä”. Se on jopa paketoitu samankaltaisesti kuin jauheliha.

Suuri osa uusista kasviproteiinituotteista on valmiiksi jonkin verran maustettuja ja suolattuja. Lihaisaa makua tuotteisiin on saatu erilaisilla kasvipohjaisilla umamisilla mauilla ja muun muassa savunmaulla, esimerkiksi savupaprikalla tai jopa kylmäsavustetulla vedellä.

Härkäpapu on yksi hyvä kasviproteiinin lähde.
Härkäpapu on yksi hyvä kasviproteiinin lähde.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.