Hoitajalakko: Oulun kau­pun­gin maksama lak­ko­päi­vien "hou­ku­tin­ra­ha" suu­tut­taa hoi­ta­jia

Kaleva kysyi: Miksi val­mis­te­lus­sa on koko ajan niin kova kiire? – Hy­vin­voin­ti­alueen päät­tä­jät vas­taa­vat

Luitko jo tämän: Alasti makoilu vaatii 27 as­tet­ta, mutta kuinka alas kodin lämmön voi laskea? Ou­lu­lai­nen tutkija tietää, missä läm­pö­ti­las­sa ihminen pärjää

Kas­tel­lin mus­tal­la tans­si­ma­tol­la rat­kais­taan lauan­tai­na tans­sil­li­sen voi­mis­te­lun cup-kil­pai­lun voit­ta­jat – "E­ri-ikäi­set voi­mis­te­li­jat val­taa­vat lavan eri­lai­sil­la ta­ri­noil­laan"

Kaleva näyttää lauantaina tilaajilleen Oulun Voimisteluseuran järjestämän tanssillisen voimistelun cup-kilpailun suorana monikameralähetyksenä kello 12.25 alkaen.

Iina Lepistö valmentaa Oulun Voimisteluseurassa muun muassa lauantain kilpailun alussa esiintyvää Laventelia.
Iina Lepistö valmentaa Oulun Voimisteluseurassa muun muassa lauantain kilpailun alussa esiintyvää Laventelia.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kastellin monitoimitalolla ollaan lauantaina niin sanotusti jännän äärellä.

– Tanssillisessa voimistelussa järjestetään kauden aikana neljä cup-osakilpailua, joista tuleva Oulun kisa on neljäs eli ratkaiseva, Oulun Voimisteluseuran valmentaja Iina Lepistö kertoo.

Kastellissa ratkaistaan siis lauantaina kauden 2021–2022 cup-mestarit. Kaikki pohjoiseen saapuvat joukkueet eivät kuitenkaan ole olleet mukana kokonaiskisassa vaadittavissa kolmessa osakilpailussa, jonka vuoksi lauantaina käydään cupin ohella myös oma itsenäinen sarjansa.

Tulevan kisan nuorimmat kilpailevat 8–11-vuotiaissa, vanhimmat puolestaan yli 50-vuotiaiden sarjassa.

– Tanssillinen voimistelu eroaa muista voimistelulajeista nimenomaan suurella aikuisharrastajien määrällä, Lepistö muistuttaa.

Toki muitakin eroavaisuuksia löytyy.

Lepistön mukaan sekä tanssillinen voimistelu että joukkuevoimistelu polveutuvat perinteisestä suomalaisesta naisvoimistelusta, ja nimenomaan tanssillisessa voimistelussa nämä alkuperäiset piirteet näkyvät ehkä vahvemmin kuin nykypäivän joukkuevoimistelussa.

Iina Lepistö valmentaa Oulun Voimisteluseurassa kolmea joukkuetta: Kanervaa, Laventelia, Fuksiaa.
Iina Lepistö valmentaa Oulun Voimisteluseurassa kolmea joukkuetta: Kanervaa, Laventelia, Fuksiaa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

–Tanssillisen voimistelun säännöt ovat taiteellisessa mielessä väljemmät kuin joukkuevoimistelussa: ohjelmilla on nimet, koreografiat ovat usein tarinallisia, puvustus on vapaampaa, eikä pakollisia liikkeitä ole.

– Tärkeintä on, että kaikki liikkeet tehdään tanssilliselle voimistelulle ominaisella virtaavalla keskustaliikuntatekniikalla.

"Tanssillinen voimistelu eroaa muista voimistelulajeista nimenomaan suurella aikuisharrastajien määrällä".
Iina Lepistö
Oulun Voimisteluseuran valmentaja

Lauantain tapahtumia voit seurata joko paikan päällä tai striimin välityksellä. Lepistö povaa, että kisassa nähdään voimistelun elämyksellisyyttä parhaimmillaan.

– Luvassa on vaihtelevia koreografisia kokonaisuuksia: eri-ikäiset voimistelijat valtaavat lavan erilaisilla tarinoillaan. Luvassa on upeita hyppyjä, taidokasta vartalonkäyttöä ja puhuttelevaa ilmaisua.

Kaleva näyttää lauantaina 7. toukokuuta tilaajilleen tanssillisen voimistelun cup-kilpailun suorana monikameralähetyksenä. Pääset katsomaan lähetystä myös euron tutustumistilausta vastaan osoitteessa kaleva.fi/live.

Suora lähetys Kastellin monitoimitalolta käynnistyy kello 12.25. Kisat päättyvät palkintojenjaon jälkeen arviolta noin kello 17.