Pohde: Sai­raa­la­pää­tök­siin pet­ty­nyt Me­ri-Lap­pi pohtii eroa­van­sa Lapista ja liit­ty­vän­sä Poh­tee­seen

Festivaalit: Frozen People jär­jes­te­tään Nal­li­ka­ris­sa lauan­tai­na ke­li­olo­ja uhmaten

Tuhopoltot: Ran­ta­ka­dun tu­li­pa­lot uh­ka­si­vat taas ra­ken­nuk­sia, joiden puo­les­ta ou­lu­lai­set tais­te­li­vat vuo­si­kym­me­niä

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kä­si­kir­joit­ta­ja An­na-Ree­ta Eksymän isä oli his­to­ria­fa­ni, joka toivoi uu­den­lai­sia ker­ron­ta­ta­po­ja – hänen toi­veen­sa to­teu­tuu uudessa do­ku­ment­ti­sar­jas­sa: "Emme kerro rinta rot­tin­gil­la suo­ma­lais­ten uro­teois­ta"

Vaietut arktiset sodat -dokumenttisarjan myötä toteutuu myös Eksymän haave tehdä suuri, kansainvälisen tason tuotanto.

Oulu
Anna-Reeta Eksymä on paluumuuttaja Helsingistä.
Anna-Reeta Eksymä on paluumuuttaja Helsingistä.
Kuva: Niina Hentilä


– En minä itse asiassa ole edes ollut historiasta erityisen kiinnostunut, temmesläinen Anna-Reeta Eksymä naurahtaa.

Toisenlaisen tulkinnan Eksymän mielenkiinnon kohteista olisi helppo tehdä pelkän CV:n perusteella.

Eksymä on käsikirjoittanut Ylellä 14. helmikuuta alkaen nähtävän Vaietut arktiset sodat -dokumenttisarjan yhdessä NTRNZ median vastaavan tuottajan, Teemu Hostikan kanssa. Sitä ennen hän käsikirjoitti Ylelle muun muassa fiktiivisen dokumentin Operaatio Alaskan. Se kertoo ajatusleikinomaisesti, mitä olisi tapahtunut, jos Suomi olisi tarttunut amerikkalaisten ehdotukseen evakuoida suomalaiset Alaskaan toisen maailmansodan aikaan.

– Kauheaa sanoa näin, mutta en ole ollut sellainen, että lukisin kirjoja historiasta. Vuosi sitten menehtynyt isäni sen sijaan oli aina todella kiinnostunut historiasta. Hän luki kaikki mahdolliset kirjat ja katsoi kaikki tv-ohjelmat. Hän sanoi aina, että ”voi, kun tulisi jotain uutta. Että joku kertoisi näistä asioista, mutta se ei olisi aina sitä samaa”.

Eksymän isä ei valitettavasti ennättänyt näkemään tyttärensä aikaansaannosta, mutta hänen toiveensa tuli kuulluksi.

Ei isänmaallisia sävyjä

Vaiettujen arktisten sotien tavoitteena on tuoda katsojille uudenlainen ymmärrys, mitä arktisella alueella toisen maailmansodan aikana tapahtui. Sarjan englanninkielinen nimi Untold Arctic Wars kuvastaa hyvin sitä, että sarjassa keskitytään sellaiseen, mitä ei ole vielä kerrottu.

– Arktisen alueen luonnonvarat on syy, miksi sota tänne tuli. Haluamme avata ison kuvan, tuoda uusia tietoja, löytöjä ja oivalluksia.

Sarjan asiantuntijana toimii historioitsija ja kirjailija Mika Kulju sekä parikymmentä muuta kansainvälistä asiantuntijaa.

– Ilman heidän laajaa asiantuntemustaan sarja olisi jäänyt lähtötelineisiin.

Anna-Reeta Eksymä ja Teemu Hostikka ovat pyrkineet tekemään dokumenttisarjan siitä näkökulmasta kuin tekijänä olisi kansainvälinen tuotantoyhtiö.

Anna-Reeta Eksymä työskentelee NTRNZ medialla showrunnerina eli "yleismies Jantusena", joka huolehtii tuotantojen etenemisestä.
Anna-Reeta Eksymä työskentelee NTRNZ medialla showrunnerina eli "yleismies Jantusena", joka huolehtii tuotantojen etenemisestä.
Kuva: Niina Hentilä

– Sarjasta ei löydy ehkä suomalaiselle kerronnalle tyypillisiä isänmaallisia sävyjä. Emme kerro rinta rottingilla suomalaisten uroteoista. Olemme muun muassa avanneet sitä, miten kansainvälinen lehdistö asiat näki ja koki.

Alusta asti on ollut selvää, että dokumenttisarjasta tehdään iso, kansainvälisen tason tuotanto. Kuvauksia tehtiin kuudessa eri maassa.

Ylen kautta sarja esitetään myös Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Lisäksi sarjalla on jakelusopimus brittiläisen TVF:n kanssa, joka myy sarjaa parhaillaan aktiivisesti.

– Vielä ei tiedetä, miten kansainvälinen tästä tulee, mutta hyvin kunnianhimoisesti lähdimme tekemään. Teemu (Hostikka) ei tee koskaan mitään kauhean pienesti, Eksymä hymyilee.

Eränkävijä itsekin

Nykyisin showrunner-tittelillä NTRNZ mediassa työskentelevä Anna-Reeta Eksymä oli Helsingissä Ylellä töissä 15 vuotta, kunnes päätti 2,5 vuotta sitten muuttaa takaisin kotikonnuilleen.

– Sain tarpeekseni Helsingissä roikkumisesta. Halusin takaisin pohjoiseen. Nykyinen puolisoni asui silloin Kajaanissa. Se oli yhtä ramppaamista. Isän sairauden takia halusin myös muuttaa vanhempieni lähelle.

Eksymä tiesi NTRNZ median ja Eränkävijät, joten hän otti yhteyttä Hostikkaan.

– Meillä natsasi hyvin yhteen. Tiesin, että hänellä on viritteillä kansainvälisen tason dokumenttisarja, ja se kiinnosti, mutta sen toteutuminen oli vielä silloin epävarmaa.

Eksymä on itsekin kovan luokan eränkävijä, mutta on toistaiseksi pysytellyt kaukana NTRNZ median tuottamasta Eränkävijät-sarjasta, eikä koe varsinaista paloa, että hänen pitäisi saada tehdä luontoon keskittyvä ohjelma.

– Luontoaiheet kiinnostavat, mutta aina pitää löytää erilainen ja mielenkiintoinen kulma. Luonto on mukana niin monessa, myös Vaietuissa arktisissa sodissa.

Uuden dokumenttisarjan myötä Eksymä kokee saaneensa toteuttaa suuren haaveensa päästä tekemään kansainvälisen tason tuotanto.

– Se tuntu on, että on yritetty tehdä hyvinkin kunnianhimoisesti. Emme ole lähteneet hyssyttelemään, vaan olemme antaneet kaikkemme, että siitä tulee hyvä ja hieno.

Anna-Reeta Eksymä

Showrunner NTRNZ medialla.

42 vuotta.

Asuu Tyrnävän Temmeksellä.

Perhe: avopuoliso ja Kuura-weimarinseisoja.

Harrastukset: varjoliito, koiran kouluttaminen, luonnossa liikkuminen.

Työskennellyt Ylellä uutistoimittajana, käsikirjoittajana ja dokumentaristina.