Tähtijuttu: Hou­kut­taa­ko Suomi vain hyvällä so­siaa­li­tur­val­laan? – Ilman asen­ne­muu­tos­ta ul­ko­maa­lai­sis­ta ei saada hel­po­tus­ta työ­voi­ma­pu­laan

Koti: Ou­lu­lai­sen Hillin perheen vuoden van­has­sa kodissa mie­len­kiin­toi­sen lisän tuovat si­sus­tuk­ses­sa käy­tet­ty vaneri sekä ik­ku­noi­na toi­mi­vat la­si­ele­men­tit

Kamala Harris va­rap­re­si­dent­ti­nä voi raivata tietä sille, että Yh­dys­val­to­jen pre­si­dent­ti on tu­le­vai­suu­des­sa nainen

Kamala Harrisin valinta Joe Bidenin varapresidenttiehdokkaaksi oli ennen kaikkea symbolinen. Harrisin onnistuminen varapresidenttinä voi kuitenkin avata ovia, jotka naisille ovat toistaiseksi Yhdysvalloissa olleet kiinni.

Joe Biden ja Kamala Harris kamppailivat kumpikin presidenttiehdokkuudesta. Nyt he ovat samassa leirissä.
Joe Biden ja Kamala Harris kamppailivat kumpikin presidenttiehdokkuudesta. Nyt he ovat samassa leirissä.
Kuva: BIDEN CAMPAIGN / ADAM SCHULTZ HA

Kamala Harrisin valinta Joe Bidenin varapresidenttiehdokkaaksi tarkoittaa sitä, että jos Biden voittaa marraskuun vaalit, tehdään historiaa.

Yhdysvalloissa ei koskaan ole ollut naisvarapresidenttiä. Harris on vasta kolmas ehdokas.

Vuonna 1984 demokraattien Walter Mondale valitsi varapresidenttiehdokkaakseen Geraldine Ferraron. Vuonna 2008 republikaanien John McCain kilpaili paikasta Valkoisessa talossa Alaskan kuvernööri Sarah Palin aisaparinaan.

Mondale hävisi Ronald Reaganille, McCain puolestaan Barack Obamalle, joten naisvarapresidenttiä ei tullut.

Harrisin ehdokkuudesta voisi todeta vain, että oli jo aikakin.

Taustalla poliisin tappama George Floyd

-

Bidenin varapresidenttivalinnan symbolinen merkitys on valtava, sillä George Floydin kuolemasta alkaneiden mielenosoitusten jälkimainingit ovat yhä käynnissä.

Suuressa kuvassa merkitys jää symboliseksi. Harrisin nousu varapresidentiksi ei ole mikään kikkakolmonen, joka poistaa Yhdysvaltojen tasa-arvon ongelmat yhdessä yössä.

Harris on marssinut mielenosoittajien rinnalla tänä kesänä ja vaatinut muutosta. Varapresidenttinä hän voi tehdä paljon, mutta kuitenkin rajallisesti. Maata johtaa presidentti, ja historia on osoittanut, ettei varapresidenteillä ole ollut suurta vaikutusta presidentin linjanvetoihin.

Jotta ymmärtäisi Harrisin valinnan merkityksen, katseet täytyy kääntää aikaan Bidenin jälkeen.

Varapresidentti noussut presidentiksi 14 kertaa

Kun Reagan vuonna 1984 voitti presidentinvaalit, hänen varapresidenttinsä oli George H. W. Bush, josta tuli presidentti vuonna 1988. Vuoden 2008 vaaleissa Obaman varapresidentti oli Joe Biden.

Yhdysvaltojen historiassa varapresidentti on noussut presidentiksi 14 kertaa. Biden on virkakautensa alussa jo 78-vuotias, ja voi olla, että hän ei edes pyri toiselle kaudelle.

94 prosenttia amerikkalaisista sanoo, että voisi äänestää naista presidentiksi. Moni ei silti äänestä, koska piirteet, jotka ihmiset yhdistävät poliitikkoihin, liitetään yhä miehiseen käytökseen. Tutkimusten mukaan naiset joutuvat tekemään miehiä enemmän töitä, jotta heidät otetaan politiikassa vakavasti.

Suurimmaksi osaksi tämä on tiedostamatonta. Sitten on vielä se 13 prosenttia amerikkalaisista, jotka ovat suoraan sitä mieltä, että miehet sopivat naisia paremmin politiikkaan.

25 vuotta syyttäjänlaitoksessa, 3 senaatissa

Jos Harris hoitaa varapresidentin tonttinsa hyvin, syvään juurtuneet käsitykset voivat muuttua. Tämä voisi avata hänelle tien presidentiksi joko Bidenin jälkeen tai myöhemmin.

Jos Harris taas epäonnistuu, se voi vahvistaa stereotypiaa – ja 13 prosenttia amerikkalaisista pääsee jälkiviisastelemaan: mitäs me sanoimme, ei ole naisesta johtajaksi, ei.

Harris on työskennellyt yli 25 vuotta syyttäjänlaitoksessa ja ollut senaatissa kolme vuotta. Biden on kutsunut häntä älykkääksi, vahvaksi ja valmiiksi johtamaan. Jos yllätyksiä ei tule, ei ole mitään syytä, miksi hän ei onnistuisi.

Toisin oli 12 vuotta sitten, kun Palin oli ehdolla varapresidentiksi ja herätti ihmetystä lausunnoillaan. Hän ei esimerkiksi onnistunut nimeämään haastattelussa yhtään sanomalehteä.

Kun McCain kampanjoi Obamaa vastaan ja Palin antoi kummallisia lausuntojaan, CNN:n politiikan kommentaattori Jack Cafferty suolasi tämän täysin.

– Jos John McCain valitaan, tämä nainen on yhden 72-vuotiaan sydämenlyönnin päässä Yhdysvaltain presidenttiydestä. Jos tämä ei pelästytä sinua kuoliaaksi, sen pitäisi, hän sanoi.

Biden on mahdollisen kautensa päätteeksi 82-vuotias

Kun Cafferty maalaili uhkakuviaan, Yhdysvaltojen presidenttinä ei vielä oltu nähty Donald Trumpia, jonka lausunnoillaan aiheuttamia kohuja ei voi enää edes laskea. Caffertyn haukuista on kuitenkin syytä nostaa esiin yksi yksityiskohta: jos presidentti ei pysty hoitamaan toimikauttaan loppuun, varapresidentistä tulee presidentti.

Kun Bidenin mahdollinen nelivuotiskausi päättyy, hän on 82-vuotias. Jos Biden valitaan ja hänen terveytensä ei kestä kauden loppuun asti, hän eroaa tai hänet pannaan viralta, presidentiksi nousee Kamala Harris.

Se räsäyttäisi lasikaton kerralla rikki.