Kalevan ke­vät­seu­ran­ta: Pul­mu­sia voi nähdä suurina parvina – Hai­luo­dos­sa las­ket­tu tu­han­sia pul­mu­sia

Lintuharrastajat liikkuivat viikonloppuna vilkkaasti maastossa ja päivittivät kevätmuuton etenemisen. Joutsenten ja hanhien lisäksi näkyvimpiä lintuja olivat pulmuset

Valkoisena välkkyvät pulmusparvet ovat saapuneet Pohjois-Pohjanmaalle.
Valkoisena välkkyvät pulmusparvet ovat saapuneet Pohjois-Pohjanmaalle.
Kuva: JIko

Lintuharrastajat liikkuivat viikonloppuna vilkkaasti maastossa ja päivittivät kevätmuuton etenemisen. Joutsenten ja hanhien lisäksi näkyvimpiä lintuja olivat pulmuset, joita liikkui rannikkoseudun pelloilla suurina parvina.

BirdLife Suomen Tiira-havaintopalveluun ilmoitettiin sunnuntailta muun muassa 700 pulmusen parvi Hailuodosta ja 850 linnun parvi Kempeleestä. Aiemmin viikolla Hailuodossa laskettiin peräti 2500 pulmusta.

Ensimmäiset kurjet ovat saapuneet Oulun eteläpuolisille peltoaukeille. Myös petolintujen muutto on alkanut, viikonloppuna tehtiin havaintoja muun muassa sinisuohaukoista, hiirihaukoista ja tuulihaukoista. Varpuslinnuista varhaisimmat rautiaiset, peukaloiset ja västäräkit ovat ehtineet Pohjois-Pohjanmaalle.

Sääennusteen perusteella voi odottaa vaihtelevia muuttopäiviä. Toisaalta viikolle on luvassa mukavaa etelätuulta, mutta myös yöpakkasia ja pohjoisen puoleisia tuulia.

Katso lukijoiden lähettämiä kuvia kevään etenemisestä.

Lähde mukaan tutkimaan kevään edistymistä. Kerromme valoisan vuodenajan merkeistä luonnossa. Tee havaintoja ja lähetä kuvia Kalevan verkkolomakkeella tai numeroon 13222.