Vaalitentti: Kalevan vaa­li­ten­tin kuu­sik­ko pääsee tänään pu­reu­tu­maan poh­joi­seen – "Ei niitä asioita nosta kukaan muu esille, jos me emme tee sitä"

Pääkirjoitus: Puo­luei­den näy­tet­tä­vä kort­tin­sa – leik­kaus­koh­teet ker­rot­ta­va tar­kem­min

Joukkoliikenne: Oulussa ha­lu­taan ke­hit­tää jouk­ko­lii­ken­net­tä työ­paik­ka- ja asuin­alueil­la – kolme pal­ve­lu­ta­so­vaih­to­eh­toa esillä rat­kai­suik­si

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Kaleva muuttaa ja­ke­luaan – lehti il­mes­tyy edel­leen seit­se­mä­nä päivänä vii­kos­sa

Sunnuntaille tehdään jatkossa digitaalinen näköislehti. Muutoksen taustalla ovat rajusti nousseet kustannukset, ja halu pitää kiinni paikallisesta ja alueellisesta journalismista.

-
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kalevan viikonvaihde uudistuu toukokuusta alkaen lauantain lehden yhteyteen tehtävällä uudella ja taustoittavaan journalismiin painottuvalla viikonvaihdelukemistolla. Samassa yhteydessä sunnuntain paperinen lehti jää pois ja sunnuntaisin julkaistaan digitaalinen näköislehti.

Muutokset ovat seurausta rajusti kohonneista painon ja jakelun kustannuksista, kertoo Kaleva Median toimitusjohtaja Juha Laakkonen.

Lue vastaukset yleisimpiin kysymyksiin Kalevan muutoksesta.

Jakelumuutos koskee myös Helsingin Sanomia, jota Kaleva Media jakaa. Toukokuun alusta alkaen sunnuntain Helsingin Sanomat jaetaan tilaajille maanantaisin.

– Painopaperin hinta kaksinkertaistui viime vuoden aikana ja muodostaa merkittävän osan kotiin jaettavan painetun lehden kustannuksista. Myös jakelun kustannukset ovat nousseet merkittävästi, ja erityisesti se tuntuu meillä, koska jakelualueemme on laaja mutta harvaan asuttu, sanoo Laakkonen.

Ongelmia paperilehden tekoon ovat tuoneet myös esimerkiksi painopeltien hinta ja saatavuus.

– Venäjän hyökkäyssota on tarkoittanut merkittävää kustannustason nousua ja haasteita painetun lehden julkaisemiseen. Tällä muutoksella pystymme tasapainottamaan tilannetta siten, ettei lehden tilaajahintaa tarvitse enää loppuvuodesta nostaa, sanoo Laakkonen.

Ratkaisulla pyritään myös siihen, että riippumattoman, paikallisen ja alueellisen journalismin tekeminen turvataan. Kaleva ilmestyy edelleen seitsemänä päivänä viikossa, mutta yhtenä päivänä siitä ei tehdä paperista versiota.

– Sunnuntaisin julkaisemme kuitenkin näköislehden, joka vastaa siis ulkoasultaan ja sisällöltään paperilehteä mutta on digitaalinen ja luettavissa verkkosivuiltamme tai Kaleva-sovelluksen kautta.

Kalevan päätoimittaja Sanna Keskinen kertoo, että toukokuusta alkaen Kaleva alkaa julkaista uutta viikonvaihdelukemistoa lauantain painetun lehden yhteydessä. Sen sisältökonseptia työstetään parasta aikaa, mutta tiedossa on syventäviä ja taustoittavia lukemistojuttuja, kiinnostavia henkilöitä sekä vahvaa paikallisuutta.

– Pyrimme käsittelemään myös valtakunnallisia ja kansainvälisiä ilmiöitä entistä enemmän siitä näkökulmasta, että mitä ne tarkoittavat täällä asuville ihmisille ja miten vaikuttavat juuri meidän elämäämme. Lukijat toivovat meiltä jatkuvasti lisää paikallisuutta, ja siihen tarpeeseen pyrimme tässäkin yhteydessä vastaamaan, Keskinen sanoo.

Hän muistuttaa, että paikallinen, valtakunnallinen ja globaali kulkevat nykymaailmassa vahvasti käsi kädessä. Esimerkiksi ilmastonmuutos on maailmanlaajuinen ongelma, johon voidaan rakentaa ratkaisuja myös Oulussa.

– Yksi tehtävämme on tuoda näitä isoja kehityskulkuja paikalliseen kontekstiin ja pyrkiä siten tekemään maailmasta ymmärrettävämpi paikka lukijoillemme.

Kulurakenteen korjaamisen lisäksi nyt tehdyn ratkaisun taustalla on kuluttajien mediankäytön muutos. Yhä useampi Kalevan tilaaja käyttää sisältöjä digitaalisesti.

– Digitilaajien määrä on parin viime vuoden aikana kasvanut keskimäärin 30-40 prosenttia. Muutos printistä digiin on voimakas ja sen vauhti tuntuu vain kasvavan koko ajan, sanoo Keskinen.

Kaleva ei olekaan yksin vähentämässä printin osuutta, vaan sama suunnitelma on usealla lehdellä Suomessa. Myös Ruotsissa ja Norjassa käydään lehtibisneksessä vilkasta keskustelua asiasta. Sielläkin taustalla ovat printin rajusti lisääntyneet kustannukset ja digitaalisen sisällönkulutuksen vahva kasvu.

Vaikka trendi on selvä ja kehityssuunta media-alalla yhteinen, ei se muuta tosiasiaa, että monelle lukijalle painettu lehti on yhä se tärkein mediatuote.

– Ymmärrämme hyvin, että moni voi olla päätökseemme pettynyt ja harmissaan muutoksesta, ja siihen on tilaajilla täysi oikeus. Kevyin perustein emme tällaiseen ratkaisuun ole päätyneet, vaan olemme pyrkineet löytämään ratkaisun, jolla voimme turvata laadukkaan sisällön tuotannon ja paikallisen journalismin jatkossakin, päätoimittaja painottaa.

Pitkällä aikavälillä ratkaisulla on myös positiivinen vaikutus Kalevan hiilijalanjälkeen. Sunnuntaijakelun loppumisen myötä lehtien kuljettaminen autoilla vähenee noin 15 prosentilla.

– Kestävän tulevaisuuden rakentaminen on yksi mediatalon tehtävistä, eikä tätäkään puolta asiassa sovi vähätellä. Kaikki yritykset joutuvat puntaroimaan ratkaisujaan myös tästä näkökulmasta, jotta meillä kaikilla olisi tulevaisuudessakin elinkelpoinen maapallo asuttavanamme, sanoo toimitusjohtaja Juha Laakkonen.

Lue vastaukset yleisimpiin kysymyksiin Kalevan muutoksesta.

Kalevan johto vastaa lukijoiden kysymyksiin muutoksesta maanantaina 20. maaliskuuta klo 8–9 suorassa radiolähetyksessä Radio Kalevassa sekä livelähetyksessä, joka on seurattavissa Kalevan verkkosivujen kautta.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen kysy@kaleva.fi tai WhatsAppilla tai tekstiviestillä numeroon 044 4510553 perjantaihin 17. maaliskuuta klo 15 asti.

Muutos pähkinänkuoressa

Kaleva ilmestyy edelleen seitsemänä päivänä viikossa. Sunnuntainumeron painaminen ja jakelu päättyy toukokuussa.

Lauantaisin alkaa ilmestyä uusi viikonloppulukemisto, joka tarjoaa vahvan paikallisen kattauksen syventävää ja taustoittavaa journalismia ja kiinnostavimpia henkilöjuttuja.

Kuolinilmoitukset julkaistaan jatkossa pääosin lauantain lehdessä.

Tilaajille lähetetään kevään aikana asiasta kirje, jossa kerrotaan muutoksista ja toimenpiteistä tarkemmin. Muutos ei vaadi tilaajilta toimenpiteitä.

Muutoksen taustalla ovat printtilehden voimakkaasti kasvaneet paino- ja jakelukustannukset sekä kuluttajien mediankäyttötapojen muutos printistä digiin.

Jos sinulla on kysyttävää, voit lähettää meille kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen kysy@kaleva.fi tai WhatsAppilla tai tekstiviestillä numeroon 044 4510553 perjantaihin 17.3. klo 15 mennessä. Kalevan johto vastaa kysymyksiin suorassa radiolähetyksessä Radio Kalevassa ja Kalevan verkkosivuilla 20.3. klo 8-9.

Myös asiakaspalvelu vastaa kysymyksiin. Asiakaspalvelu palvelee puhelimitse arkisin klo 9-21 ja viikonloppuisin klo 9-17 numerossa 08 5377 610.