Rikosepäilyt: Haa­pa­jär­ven kär­ki­po­lii­tik­koa epäil­tiin myös tör­keäs­tä vir­ka­ri­kok­ses­ta

Asuntomurrot: Oulussa mur­tau­dut­tiin aamulla oma­ko­ti­ta­loon Kor­ven­ky­läs­sä

Luitko jo tämän: Kem­pe­lees­sä ke­hi­tet­ty deit­ti­so­vel­lus menee suoraan asiaan

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Kak­sois­kan­sa­lai­suus kuu­mot­taa pre­si­dent­ti­eh­dok­kai­ta kes­kus­te­lus­sa – har­kit­se­mat­to­mat joh­to­pää­tök­set pe­laa­vat Kremlin pussiin

Ilta-Sanomien tiistainen vaalitentti on nostanut kierroksia keskustelussa Suomessa asuvien venäläisten kaksoiskansalaisuudesta. Keskustelua ryydittää epäilys kaksoiskansalaisista turvallisuusriskinä.

Kremlin kannalta nämä ihmiset ovat puhtaasti Venäjän kansalaisia, ja heillä on Venäjän kansalaisten oikeudet ja velvollisuudet.

Suomessa oli vuoden takaisen tiedon mukaan vajaat 38 000 suomalais-venäläistä kaksoiskansalaista. Kaikkiaan Suomessa on yli 90 000 venäjänkielistä, joista kolmanneksella on vain Venäjän kansalaisuus.

Presidenttipaneelissa ehdokkailta kysyttiin, pitäisikö Suomessa asuvilta Venäjän kansalaisilta poistaa mahdollisuus saada Suomen kansalaisuus tai ottaa jo myönnetty kansalaisuus pois takautuvasti.

Edellinen vaihtoehto oli suositumpi, mutta jälkimmäiselläkin oli neljä kannattajaa. Voi kysyä, olivatko nuo neljä perillä siitä, mille tukensa antoivat. Suomen kansalaisuus on annettu tulijoille voimassa olevien lakien mukaisesti.


Tätä nykyä Suomen kansalaisuuden voi menettää, jos on syyllistynyt maanpetokseen, valtiopetokseen tai terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin rikoksiin. Venäjän kansalaisuus noiden syiden jatkona kuulostaisi lyhyesti sanottuna erikoiselta.

Toinen asia on, onko Suomen kansalaisuuden ehdoksi tulevaisuudessa asetettava Venäjän passista luopuminen. Kun asia olisi etukäteen tiedossa, Suomen kansalaisuutta pohtiva venäläinen voisi ratkaista asian harkintansa mukaan.

Venäjän kansalaisuudesta luopuminen taas ei tapahdu yhdellä virastokäynnillä meillä tai Venäjällä. Prosessi on mutkikas ja edellyttää monia käyntejä venäläisissä viranomaisissa ja pankeissa mahdollisesti eri puolilla maata.


Moni Suomessa asuva venäläinen on halunnut jättää synnyinmaansa sen muututtua yhä vahvemmin kansalaisia valvojaksi poliisivaltioksi.
Moni Suomessa asuva venäläinen on halunnut jättää synnyinmaansa sen muututtua yhä vahvemmin kansalaisia valvojaksi poliisivaltioksi.
Kuva: YURI KOCHETKOV

Venäjän operoinnit Suomen rajalla ovat merkki siitä, että itänaapuri pyrkii aiempaa aktiivisemmin sotkemaan Suomen asioita. Täällä asuvat venäjänkieliset ihmiset voivat olla yksi ase, jota Venäjä yrittää käyttää.

Suomessa asuvat kaksoiskansalaiset, Venäjän kansalaiset ja venäjänkieliset ovat kirjava joukko. Joukossa on Putinin ihailijoita, hyökkäyssodan kannattajia, propagandisteja ja epäilemättä vakoilijoitakin. Sinisilmäinen ei kannata olla.

Mutta joukossa on myös ihmisiä, jotka ovat tulleet Suomeen nimenomaan päästäkseen eroon Venäjän ahdistavasta ilmapiiristä, vapauksien puutteesta, arjen ongelmista tai taatakseen turvallisen tulevaisuuden lapsilleen.

Koko venäjänkielisen joukon niputtaminen yhdeksi epäluotettavaksi ryhmäksi tekee räikeää vääryyttä kymmenille tuhansille Suomeen sitoutuneille ihmisille. Nurja suhtautuminen tuohon joukkoon on myös juuri sitä, mitä Kreml toivoo hakiessaan uusia aseita Suomea vastaan.