Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kainuun ra­ja­var­tios­ton alueel­la jo 11 met­säs­tys­koi­raa mennyt itä­ra­jan yli tänä syksynä – Venäjän vi­ran­omai­set kiin­nit­tä­neet asiaan vakavaa huo­mio­ta

Riistaeläimet kaikkoavat metsästystä usein itärajan taakse. Arkistokuva.
Riistaeläimet kaikkoavat metsästystä usein itärajan taakse. Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Kainuun rajavartiosto muistuttaa tiedotteessaan, että metsästyskoirien käyttöön pitää kiinnittää erityistä huomiota itärajan tuntumassa. Koirien meneminen valtakunnan rajan yli pitää lähtökohtaisesti estää.

– Jokaista koiran käyntiä Venäjän puolella seuraa yhteydenpito Venäjän rajaviranomaisten kanssa, ja he ovat kiinnittäneet erityistä ja vakavaa huomiota suomalaisten metsästyskoirien runsaisiin rajanylityksiin, tiedotteessa kirjoitetaan.

Tämän metsästyskauden aikana itärajan on Kainuun rajavartioston alueella ylittänyt jo 11 metsästyskoiraa. Lähellä itärajaa riistaeläimet kaikkoavat usein metsästäjiä Venäjän puolelle ja koirat seuraavat perässä.

Koirat saadaan yleensä takaisin viranomaisten yhteistyön avulla. Joissakin tapauksissa koirat ovat kuitenkin jääneet sille tielleen. Kaikista Venäjän puolella käyneistä koirista ilmoitetaan Suomessa eläinlääkärille, joka arvioi tapauskohtaisesti onko koira toimitettava tarkastukseen. Eläinlääkärit määräävät mahdolliset jatkotoimenpiteet.

Rajavyöhykkeelle tarvitaan lupa

Rajavartiolaitos muistuttaa myös, että rajavyöhykkeellä oleskeluun ja siellä toimimiseen tarvitaan rajavyöhykelupa.  Se pitää hakea ensisijaisesti sähköisesti Lomake.fi -palvelussa, mutta sitä voi anoa myös Kainuun rajavartioston esikunnasta tai rajavartioasemilta.

Rajavyöhykelupa täytyy pitää mukana aina, kun liikkuu rajavyöhykkeellä. Se pitää pystyä esittämään pyydettäessä rajavartio- tai poliisiviranomaisille. Metsästystä koskeva lupa myönnetään metsästyskaudeksi kerrallaan. Lisätietoja rajavyöhykemääräyksistä ja rajavyöhykeluvan hakemisesta löytyy verkkosivulta.

Jos koiranomistaja huomaa koiransa kadonneen valtakunnan rajan läheisyydessä Kainuun tai Koillismaan alueella, pitää ilmoittaa ensi tilassa Kainuun rajavartioston johtokeskuksen puhelinnumeroon 029 542 4027 tai 040 580 8624. Koiran pantaan kehotetaan merkitsemään omistajan yhteystiedot.