Terveys: Ou­lu­lai­nen Olli Jun­tu­nen meni vat­sa­ki­vun takia lää­kä­riin, samalla löytyi keuh­ko­ve­ri­tulp­pa

Polttoaine: Die­se­lin hinta painui Poh­jois-Poh­jan­maal­la­kin alle kahden euron

Kainuu jäi vaille kes­kus­ta­lais­edus­ta­jaa – Kor­ho­nen: Täl­lai­nen tilanne ei saa toistua enää koskaan

Kainuu ei saanut läpi ainuttakaan keskustalaista kansanedustajaa.

Kolme kautta eduskunnassa istunut, näissä vaaleissa paikatta jäänyt keskustan Timo Korhonen pitää tilannetta uskomattomana. Myöskään keskustan paltamolaisen kansanedustajan Marisanna Jarvan 4165 ääntä eivät siis riittäneet uuteen eduskuntapaikkaan.
Kolme kautta eduskunnassa istunut, näissä vaaleissa paikatta jäänyt keskustan Timo Korhonen pitää tilannetta uskomattomana.
Kolme kautta eduskunnassa istunut, näissä vaaleissa paikatta jäänyt keskustan Timo Korhonen pitää tilannetta uskomattomana.
Kuva: Petri Hakkarainen

Kainuu ei saanut läpi ainuttakaan keskustalaista kansanedustajaa. Kolme kautta eduskunnassa istunut, näissä vaaleissa paikatta jäänyt keskustan Timo Korhonen pitää tilannetta uskomattomana.

– Historia ei taida vastaavaa tilannetta tuntea, tämä on keskustalle erittäin poikkeuksellista. Kainuulaiset halusivat näköjään äänestää vain vasemmalta tulevat, sinällään erittäin hyvät ehdokkaat, hän kommentoi tulosta.

– Keskustan näkökulmasta vaalitulos on ihan karmea.

Korhosen mukaan keskustan täytyy nyt pohtia tarkkaan asemaansa Kainuussa.

– Muutoksia tarvitaan. Tällainen tilanne ei saa toistua enää koskaan. Joudumme varmasti miettimään ehdokasasetteluja ja ehkä jotain vieläkin isompia juttuja.

Korhonen toimii Kainuun maakuntahallituksen puheenjohtajana. Hänen mukaansa eduskuntavaalitulos pakottaa maakunnan miettimään myös omaa edunvalvontaansa.

– Edunvalvontakokonaisuus on suurin murhe, miten se hoidetaan?

Sotkamolainen Timo Korhonen sai vaaleissa 2532 ääntä, kun edellisissä eduskuntavaaleissa niitä oli yli tuplasti enemmän eli 5180.

Tulos on henkilökohtaisestikin huono, hän myöntää.

– Mutta politiikka on tulosurheilua. Äänestäjät ovat oikeassa ja he ratkaisevat kohtalon.

Korhosen mielestä olisi ollut hyvä, jos vaalikampanjatyöhön olisi jäänyt enemmän aikaa kun sitä lopulta jäi. Hän sanoo aikataulusyistä panostaneensa näissä vaaleissa poikkeuksellisesti todella paljon kampanjointiin sosiaalisessa mediassa.

– En osaa arvioida, oliko se väärä ratkaisu. Jotenkin tuntuu, että muutoshalu oli valtava ja keskustakritiikki Kainuussa haluttiin kohdistaa minuun. Luulen, ettei mitään olisi ollut tehtävissä minkäänlaisella kampanjalla.

Myöskään keskustan paltamolaisen kansanedustajan Marisanna Jarvan 4165 ääntä eivät siis riittäneet uuteen eduskuntapaikkaan.
Myöskään keskustan paltamolaisen kansanedustajan Marisanna Jarvan 4165 ääntä eivät siis riittäneet uuteen eduskuntapaikkaan.
Kuva: Petri Hakkarainen

Jarva: Iso pettymys, miten käy Vaalan vankilan?

Myöskään keskustan paltamolaisen kansanedustajan Marisanna Jarvan 4165 ääntä eivät siis riittäneet uuteen eduskuntapaikkaan.

– Se on iso pettymys. Kun tekee työnsä hyvin ja toteuttaa sen minkä lupaa on aina harmi, jos työlle ei tule jatkumoa, hän sanoo.

Jarvan mukaan hän ei halunnut vaalikampanjoinnissaan lähteä mukaan sosiaalisen median kampanjointiin, jossa someen laaditaan ihmisten tunteisiin vetoavia videoita kuten esimerkiksi osa perussuomalaisista ehdokkaista teki.

– Niiden sisällöissä ei ole ollut totuuden häivääkään kun puhutaan maahanmuuttajista. Annetaan ymmärtää asioita väärin, luodaan ihmisille katkeruutta ja vastakkainasettelua. Minä en halua tehdä sellaista politiikkaa enkä kampanjointia, se ei ole minun tyylini.

Jarva pitää harmillisena erityisesti sitä, että Keskusta ei saanut Kainuusta ainuttakaan edustajaa läpi ja kainuulaisten kansanedustajien kokonaismäärä ylipäätään tippui kolmesta kahteen.

– Maakunnan kannalta se on todella huono asia ja iso tappio.

Koillismaa puolestaan jäi kokonaan vaille kansanedustajaa. Jarvaa mietityttää se, miten eduskuntaan päässeet pohjoispohjalaiset kansanedustajat aikovat ajaa näiden harvaan asuttujen seutujen eli sekä Kainuun että Koillismaan asioita.

Aiotaanko valtion toimintoja nyt keskittää, millainen kohtalo on lopulta esimerkiksi Vaalaan luvatulla uudella vankilalla, hän pohdiskelee.

– Se on ollut Keskustalle asia, jota olemme yksimielisesti ajaneet. Hoidetaanko se loppuun kuten tällä vaalikaudella istuvat edustajat lupasivat vai ruvetaanko vankiloita keskittämään, mikä näyttää olevan johtoon päässeiden puolueiden tyyli?

Yhden kauden kansanedustajaksi jäävä Jarva sanoo halunneensa päättäjäksi siksi, että hän voisi tehdä töitä kainuulaisten toimeentulon ja työllistymisen edistämiseksi. Hänen kotikuntaansa Paltamoon on suunniteltu biotuotetehdasta, jonka on arvioitu työllistävän suoraan tai epäsuorasti yli tuhat henkeä.

– Yksi vaihtoehto olisi se, että valtio olisi sijoittajana mukana tässä tehdashankkeessa. Mutta saa nähdä onko, kun tällaiset toimijat ovat jatkossa vallassa. Antti Rinne (sd.) on antanut ymmärtää, että metsien hakkuita ei enää lisätä eikä jalostamoja enää tehdä.