Yleisurheilun EM-kisat: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Murto ja dead­li­ne eli voisiko Suomi siirtyä län­ti­sen Eu­roo­pan aikaan?

Pääkirjoitus: Tark­kaa­vai­suus her­paan­tui – valtio luotti For­tu­min osaa­mi­seen so­keas­ti

Kaik­ko­nen vei gal­lup­ter­vei­siä Na­to-ko­kouk­seen, Suomi ei sulje pois uutta aseapua Uk­rai­nal­le

Puolustusministerin mukaan Suomi ja Ruotsi eivät ehkä saa kutsua ensi viikon ylimääräiseen Nato-huippukokoukseen.

Bryssel
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) osallistui Naton puolustusministerikokoukseen.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) osallistui Naton puolustusministerikokoukseen.
Kuva: MICHAEL REYNOLDS

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo selostaneensa Naton puolustusministerikokouksessa Suomen aktiivista Nato-keskustelua ja myös tuoreita galluplukuja jäsenyyden suosion kasvusta.

– Ajattelin, että kollegoiden on hyvä olla niistä tietoisia, Kaikkonen sanoi etänä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Brysselistä.

Kaikkien puolustusministereiden kokouksen lisäksi Kaikkonen ja Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist tapasivat myös kolmen kesken Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa. Kaikkosen mukaan Stoltenberg oli myös noteerannut Suomen muuttuneet Nato-kannatusluvut.

– Stoltenberg vakuutti, että avoimien ovien politiikka Natossa jatkuu ja että on Suomen ja Ruotsin oma asia, aiommeko jossain vaiheessa hakea jäseneksi, Kaikkonen sanoi.

Nato järjestää ensi viikon torstaina ylimääräisen huippukokouksen Ukrainan sodan takia. Suomi ja Ruotsi ovat olleet joskus aiemmin mukana kokouksissa kumppanimaiden ominaisuudessa.

– Käsitykseni mukaan tuo ensi viikon huippukokous on vain Naton jäsenmaille, ellei sitten muuta kuulu, Kaikkonen sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on toistuvasti viestittänyt Ukrainan tarvitsevan lisää aseita ja ammuksia. Kaikkosen mukaan ei ole mahdotonta, että Suomi lähettäisi lisää aseapua ensimmäisen, muun muassa kevyitä kertasinkoja ja rynnäkkökivääreitä sekä niiden patruunoita sisältäneen lähetyksen perään.

– Meidän resursseihin nähden annettiin ihan kohtalainen paketti, mikä on yhteisessä pohjoismaisessa linjassa, ja apua voi tietysti antaa monella muullakin tavalla. Mutta ei ole poissuljettua, että jatkamme myös puolustustarvikeavun antamista, tutkimme mahdollisuuksia, Kaikkonen kommentoi.