Sotaharjoitukset: Ou­lu­lai­nen Teemu Hil­tu­nen, 25, sai käskyn ker­taa­maan ja suureen Na­to-har­joi­tuk­seen

Yritykset: Kem­pe­le­läi­sen Lehdon työ­ka­lu­ja huu­to­kau­pa­taan nyt pilk­ka­hin­taan

Vastaa kyselyyn: Pitääkö hiih­to­lo­mal­la hiih­tää?

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Kaikki minkit lo­pe­te­taan tur­kis­tar­hoil­ta, joilta on löy­det­ty lin­tuinf­luens­saa, määrää Ruo­ka­vi­ras­to

Helsinki

Ruokavirasto määrää kaikki minkit lopetettavaksi niiltä turkistarhoilta, joilta on löydetty lintuinfluenssaa. Sen sijaan kettujen ja supikoirien lopetuspäätökset tehdään yhä tapauskohtaisen harkinnan mukaan.

Ruokaviraston mukaan minkki on lintuinfluenssatartuntojen kannalta erityisen ongelmallinen laji, koska minkin ylähengitysteissä on sekä lintujen että ihmisten influenssaviruksia sitovia reseptoreita. Kumpikin influenssatyyppi tarttuu siis herkästi minkkiin. Tämän takia minkki voi olla muita nisäkkäitä alttiimpi lintuinfluenssan väli-isäntä, jossa influenssavirus voi muuntua tehokkaammin ihmisiä tartuttavaksi.

– Tällaisten virusmuunnosten estämiseksi on tärkeää hävittää kaikki minkit tartunnan saaneilta turkistarhoilta, virasto perustelee tiedotteessaan.

Päätöksessä on huomioitu myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) näkemys.

Valtaosa tartunnoista todettu kettutarhoilla

Lopettavien eläinten määrä tulee lisääntymään päätöksen myötä, arvioi osastonjohtaja Terhi Laaksonen Ruokavirastosta. Heinäkuun loppuun mennessä lintuinfluenssaa oli todettu 20 turkistarhalla, joista kolmella on minkkejä.

– Kyllä tämä tulee lisäämään, näissä on muutama isompi minkkitarha, joissa on paljon minkkejä, Laaksonen kertoo.

Valtaosa tartunnoista on todettu kettutarhoilla.

Tähän mennessä Ruokavirasto on tehnyt eläinten lopetusmääräyksen kolmelle turkistarhalle. Näistä kaksi on minkki- ja kettutiloja ja yksi kettutila.

Uusien lopetusmääräysten valmistelu jatkuu tällä viikolla.

Ruokavirasto kertoo, että tällä hetkellä tutkittavana on neljän tarhan näytteet.

Eläimistä voi hakea korvausta

Kettujen ja supikoirien osalta Ruokavirasto voi määrätä kaikki tai osan turkistarhan eläimistä lopetettavaksi. On myös mahdollista, ettei kettuja tai supikoiria määrätä lainkaan lopetettavaksi, jos oireet ja lisääntynyt kuolleisuus ovat turkistarhalla jo loppuneet.

Jos tartunnan saaneiden tarhojen kaikkia eläimiä ei ole määrätty lopettavaksi, tartuntatilannetta seurataan toistuvasti. Ruokavirasto voi laajentaa lopetuspäätöksiä seurannan tulosten perusteella.

Lopetettavaksi määrätyistä eläimistä maksetaan korvaus niiden omistajille. Korvaus haetaan Ruokavirastosta.

Eläintautilain mukaan korvauksena suoritetaan eläimen käypä arvo, joka sillä olisi ollut ilman viranomaisen määräyksen perusteena olevaa eläintautia.

– Tällä hetkellä meillä ei ole vielä käsitystä, mikä olisi käypä arvo aikuiselle eläimelle tai pennulle, sanoo Laaksonen.

Korvaushakemuksia ei ole vielä tullut, koska lopetukset eivät ole yhdelläkään tarhalla vielä ohi.

Uutista päivitetty 1. elokuuta 2023 kello 13.12 sekä kello 14.46.