Pääkirjoitus: Tuore tut­ki­mus tuo esiin Oulun monet arkiset vah­vuu­det, ja siksi kiel­tei­sis­sä mie­li­ku­vis­sa ry­pe­mis­tä kan­nat­taa jo hillitä

Mielenterveys: Kuinka nuorta val­vo­taan OYSin psy­kiat­ri­sel­la osas­tol­la, jossa on muun muassa tu­pak­ka­paik­ka ja psy­koo­si­po­ti­lai­ta?

Jääkiekko: SM-sar­jan par­haa­na pe­laa­ja­na pal­ki­tun Markus Loposen te­ho­ket­ju johtaa Kärpät kul­ta­jah­tiin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Kahden rah­ti­aluk­sen tör­mäyk­sen syyksi epäil­lään törkeää ruo­ri­juop­pout­ta ja törkeää va­ro­mat­to­muut­ta – kahta ka­don­nut­ta ihmistä ei enää etsitä Itä­me­rel­lä

Tanskalaisen ja brittiläisen rahtialuksen törmäyksen syyksi epäillään törkeää ruorijuoppoutta ja törkeää varomattomuutta. Törmäys tapahtui Itämerellä aamuyöllä.

Ystad
Tanskalainen rahtilaiva Karin Hoej kääntyi ylösalaisin törmäyksen jälkeen.
Tanskalainen rahtilaiva Karin Hoej kääntyi ylösalaisin törmäyksen jälkeen.
Kuva: Johan Nilsson/TT

Tanskalaisen ja brittiläisen rahtialuksen törmäyksen syyksi epäillään törkeää ruorijuoppoutta ja törkeää varomattomuutta. Törmäys tapahtui Itämerellä aamuyöllä.

Kahta Itämerellä kadoksissa ollutta ihmistä ei enää etsitä. Muun muassa Ruotsin merenkulkulaitos kertoo SVT:lle, että etsinnät merellä keskeytetään. Kaatunutta tanskalaisalusta on määrä tutkia tarkemmin esimerkiksi sukeltajien voimin, kun se on saatu siirrettyä lähemmäksi satamaa.

Myös Tanskan puolustusvoimat ilmoittivat etsintöjen lopettamisesta merellä.

Kaksi rahtialusta, tanskalainen Karin Höj ja brittiläinen Scot Carrier, törmäsivät Itämerellä aamuyöllä. Tanskalaiselta alukselta oli turman jälkeen kateissa kaksi ihmistä.

Aiemmin muun muassa ruotsalaiskanava TV4 kertoi, että alus olisi alkanut vuotaa öljyä ja että se oltaisiin siksi siirtämässä Sandhammarin satamaan Ruotsiin.

SVT:n haastattelema Ruotsin merivartioston tiedottaja Valdemar Lindekrantz taas kertoo, ettei hänellä ole tietoa mahdollisesta öljyvuodosta.

– Alus siirretään ennaltaehkäisevien toimenpiteiden vuoksi. Tarkoitus on saada hallinta tilanteesta ja estää laivan uppoaminen, hän sanoi kanavalle.

Ruotsin merenkulkulaitoksen oikeuspäällikkö Carl-Johan Linden mukaan kaatuneessa aluksessa ei ollut lastia, kuten kemikaaleja.

Törmäyksen syy ei tiedossa

Tanskalainen ja brittiläinen rahtilaiva törmäsivät toisiinsa Itämerellä Ruotsin etelärannikolla sijaitsevan Ystadin ja tanskalaisen Bornholmin saaren välillä aamuyöllä.

Tanskalaisalus kääntyi ylösalaisin törmäyksen johdosta.

Onnettomuuden syy ei ole tiedossa, mutta Ruotsin viranomaisten mukaan asiasta avataan tutkinta. Asiaa tutkitaan muun muassa merenkulun vaarantamisena.

Ruotsalaisia pelastusviranomaisia edustavan Johan Nilssonin mukaan on selvää, että isompi, 90 metriä pitkä brittialus törmäsi 55 metriä pitkään pienempään tanskalaisalukseen. Hän totesi Aftonbladetille, että brittialus on ajanut kovaa vauhtia.

– Suurempi alus törmäsi pienempään, joka kääntyi ylösalaisin välittömästi, hän sanoi.

Dagens Nyheterin mukaan brittialuksen miehistön on raportoitu olevan kunnossa. Nämä osallistuivat etsinnöissä auttamiseen.

Tanskalaisalus rakennettu vuonna 1977

Tanskalaisalus Karin Höj oli meriliikennettä seuraavan Marinetrafficin mukaan matkalla Ruotsin Södertäljesta Tanskan Nyköbing Falsteriin. Brittialus oli taas matkalla Latvian Salatsista Britannian Montroseen.

Scot Carrier on rakennettu vuonna 2018, tanskalaisalus vuonna 1977. Scot Carrierin omistaa brittiläinen merenkulkuun erikoistunut yritys Scotline Ltd, tanskalaisaluksen puolestaan Rederiet Höj -tanskalaisyritys.