
Puolentoista kilometrin päässä Jäälin keskustasta, Jäälinojan itäpuolella ja Leppiojan eteläpuolella sijaitsee Näppärinkangas. Nykyisin se on metsää, mutta se muuttuu pientalovaltaiseksi asuinalueeksi.
Kaavoitusta varten tuleville kaduille, pyöräteille ja puistoille tarvitaan nimet, nimistö. Nimistö pyritään johtamaan olevasta. Jäälin uuden asuinalueen tapauksessa muita pohjakarttanimiä ei löytynyt kuin Näppärinkangas.
Oulun yhdyskuntajaoksen kokouspöytäkirjassa todetaan, että näppäri voi tarkoittaa yleiskielisesti nepparia tai suonirautaa ja murteellisesti pyykkipoikaa. Siitä ei ollut apua, kertoo asemakaava-arkkitehti Virpi Rajala Oulun kaupungilta.
Näppärinkankaalle ei löytynyt ilmeistä yhteyttä pyykkipoikiin tai suoneniskentään. Siitä lähtökohdasta näppäristä ei ollut suoraan nimistön pohjaksi, joten edettiin kiertotietä.
Mentiin Kiimingin historiaan maalaispitäjänä ja siitä maaseudun ammatteihin: Näppärinkankaalle tulee muun muassa Kehrääjäntie, Korinpunojantie ja Räätälintie.
Alueen mukaan
Alueiden nimistöä olisi luontevaa kehittää paikkojen vanhoista nimistä. Se ei kuitenkaan ole ollenkaan aina mahdollista. Virpi Rajalan mukaan Oulussa pohjakarttanimiä on Etelä-Suomeen verrattuna vähän.
Silloin on turvauduttava luovuuteen ja pyrittävä löytämään alueesta muita ideoita. Esimerkiksi Hiukkavaaraan nimistö syntyi luontevasti alueen aiemmasta käytöstä armeija-aiheiseksi.
Kun rita tarkoittaa ansaa, Ritaharjun nimistö johdettiin metsästysaiheiseksi. Kaakkuri on lintu, ja niinpä Kaakkurin nimistö on lintuisa.
Rajala kertoo, että Korvenkylän kohdalla kaivettiin historiasta tieto, että siellä oli sijainnut kestikievari. Asiaan liittyvät hevoset ja kyydittäminen, mutta Heikkilänkankaalla ja Ahvenojalla oltiin jo ehditty hyödyntää teemoja.
– Sitten alettiin miettimään kestitystä ja siitä tulivat Korvenkylän asemakaavan nimistöaiheeksi vanhat astiat ja ruokailuvälineet.
Toiveet huomioidaan
Virpi Rajalan äänessä kuuluu innostus. Hän sanoo pitävänsä siitä, että eri alueiden nimistöä pohtiessa joutuu perehtymään alueiden historiaan. Esimerkiksi hän nostaa Toppilan Vanhankankaan.
– Nimeämisestä tuli aloite. Melkein vuoden sain iltaisin lukea alueen historiaa, että löysin todistusaineistoa, että sitä aluetta on todella kutsuttu Vanhaksikankaaksi.
Rajalan mukaan nimistöä mietittäessä huomioidaan oululaisten toiveita ja ehdotuksia, jos ne vain sopivat luontevasti alueelle. Esimerkiksi Hiukkavaaran keskuksen sotilasmusiikkiaihe syntyi ehdotuksen pohjalta.
Uusia nimistöurakoita Rajalan tiedossa ei tällä hetkellä ole. Hänen tietojensa mukaan kaavoitukseen on pian tulossa Kiimingin Hieta-aho, jonne nimistö on jo valmiina.
– Siellä aiheena on kaskiviljely. Sekin oli tosi antoisa aihe.